Predoiu, noi precizări despre pensiile magistraților: Ministerul Muncii urmează să definitiveze analizele

Predoiu, noi precizări despre pensiile magistraților: Ministerul Muncii urmează să definitiveze analizele

Cătălin Predoiu susține, pe fondul nemulțumirilor magistraților referitoare la posibilele schimbări privind pensionarea, că Ministerul Muncii va definitiva analizele, iar ulterior proiectul de lege va fi transmis, pentru avizare, către Ministerul Justiției și CSM.

Cătălin Predoiu susține că nu este redactat proiectul de modificare a legilor pensiilor. Foto:Arhivă

Cătălin Predoiu susține că nu este redactat proiectul de modificare a legilor pensiilor. Foto:Arhivă

Ministerul Justiției a avut, miercuri, o întâlnire cu ministrul Muncii pe tema reformei pensiilor, în urma căreia a transmis că legea va respecta statutul de independență al magistratului și se va promova prin proiect de lege, supus avizarii CSM și Ministerului Justiției.

"Reformele vor respecta pe deplin cadrul constituțional și cadrul juridic internațional la care România este parte privind statutul de independență al magistratului, inclusiv în ceea ce privește pragul vârstei de pensionare", a precizat ministrul, menţionând că în conceperea proiectului vor fi consultaţi şi reprezentanţi ai puterii judecătoreşti.

"La acest moment, nu există redactat niciun astfel de proiect de lege, MMPS urmând să definitiveze analizele datelor statistice privind sistemele socio-profesionale în perioada care urmează", a afirmat Predoiu.

De asemenea, oficialul precizează că rămâne în contact cu Ministerul Muncii, CSM, premier şi liderii coaliţiei, urmând a "informa prompt autoritatea și puterea judecătorească în legătură cu orice evoluție care ar putea intersecta autoritatea și puterea judecătorească".

"Stabilitatea sistemului judiciar, inclusiv din perspectiva asigurării cu resurse umane, magistrați, dar și grefieri, personal de specialitate din instanțe și parchete, inspectori de probațiune, rămâne permanent în atenția Ministerului Justiției. În acest sens, trebuie privite și viitoarele inițiative legislative promovate de Ministerul Justiției în următoarele zile, privind statutul grefierilor și personalului de specialitate din instanțe și parchete, precum și statutul inspectorilor de probațiune, aflate în faza finală de avizare, precum și alte asemenea proiecte de lege care vor urma.

Ministerul Justiției va continua să abordeze cu responsabilitate problema asigurării sistemului judiciar, a celui penitenciar și de probațiune cu resurse umane, soluțiile ținând de cooperarea cu Guvernul, Parlamentul, dar și cu CSM și partenerii sociali din cadrul sistemelor sus-menționate", a precizat Predoiu.

Recomandările Băncii Mondiale

Una din recomandările Băncii Mondiale, care oferă consultanță Ministerului Muncii pentru reforma în domeniul pensiilor, este ca pensiile speciale să nu mai depășească salariul în plată. Schimbarea formulei de calcul, potrivit recomandărilor venite de la Banca Mondială, ar duce la pensii mai mici cu 20%, față de cele din prezent.

Concret, prin noua lege, ar urma ca pensiile magistraților să nu mai poată depăși ultimul salariu, vechimea în muncă să fie de minimum 30 de ani, iar vârsta de pensionare – 65 de ani, nu 60 ca în prezent, fiind crescută gradual în următorii zece ani (cu 0,5 ani la fiecare an). Formula de calcul pentru pensie nu va mai fi 80% din ultima leafă brută, la care se adaugă sporurile, ci 65%.

Potrivit datelor Adevărul, media pensiilor magistraților este aproximativ 21.000 de lei pe lună, în prezent cea mai mare leafă brută a unui senior trecut prin sistemul judiciar fiind de peste 50.000 de lei.

De asemenea, peste 4.000 de pensii depăşesc indemnizaţia preşedintelui României, adică 14.000 lei.

Situaţia pensionărilor

Statisticile consultate de „Adevărul” arată că numărul judecătorilor și procurorilor care ies din sistem este similar anului precedent, însă pe un trend ascendent, dacă ținem cont că până la finalul anului aproape 700 de magistraţi se pot pensiona şi că sunt zeci de decrete care urmează să fie semnate de preşedintele României.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”