Predoiu: Fiecare instituţie publică poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme împotriva traficului de persoane

Predoiu: Fiecare instituţie publică poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme împotriva traficului de persoane

Fiecare instituţie publică, inclusiv cele componente ale sistemului judiciar, poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme împotriva traficului de persoane, a declarat ministrul Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei (MJ) transmis vineri.

"În continuarea analizei dispuse cu privire la evaluările internaţionale în materia eforturilor României de a lupta împotriva traficului de persoane, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, recunoscând că problematica este partajată la nivel naţional, iar coordonarea politicii publice în domeniu reclamă conlucrarea multor actori instituţionali şi din comunitate, consideră că fiecare instituţie publică, inclusiv cele componente ale sistemului judiciar, poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme împotriva traficului de persoane, în paralel cu protejarea şi asistenţa victimelor acestui flagel", menţionează MJ.

Potrivit sursei citate, eforturile trebuie direcţionate cu precădere înspre mai multe arii de intervenţie, una dintre acestea fiind asigurarea unei asistenţe şi a unei protecţii efective faţă de victimele traficului de persoane.

"Nu trebuie uitat că acestea au suferit deja abuzuri şi tratamente degradante, pe care le implică în mod obişnuit traficul de persoane. Trebuie în consecinţă protejate împotriva victimizării secundare în timpul procesului penal şi sporite eforturile pentru a le facilita accesul la asistenţă juridică şi la compensaţii financiare. În consecinţă, apreciem că se impune evaluarea în mod critic a schemei de asistenţă actuală pentru a înţelege rata scăzută de acces a persoanelor traficate la diverse servicii de asistenţă, cu un accent special pe asigurarea protecţiei, reabilitării şi reintegrării copiilor victime ale traficului. Ministerul Justiţiei este dispus să contribuie la o astfel de evaluare din perspectiva competenţelor proprii", afirmă MJ.

De asemenea, MJ crede că trebuie susţinută finalizarea în Parlament a demersului legislativ privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate inclusiv pentru activităţile de asistenţă a victimelor traficului de persoane, derulate de organizaţii non-guvernamentale.

În ceea ce priveşte urmărirea penală şi judecata, pe fondul constatării unei scăderi a numărului de persoane trimise în judecată şi de aplicare a unui regim sancţionatoriu clement, MJ menţionează că este necesară mai multă fermitate în investigarea cazurilor de trafic de persoane, care să garanteze aplicarea unor sancţiuni efective, proporţionale şi disuasive.

"În acest context, este de apreciat iniţiativa Consiliului Superior al Magistraturii de a sesiza Inspecţia Judiciară pentru efectuarea unui control tematic la instanţe şi parchete referitor la modul de investigare şi soluţionare a cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore", precizează MJ.

MJ crede că eforturile trebuie direcţionate şi spre îmbunătăţirea pregătirii profesionale în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane a practicienilor (ofiţeri de poliţie judiciară, procurori, judecători, avocaţi), în special în ceea ce priveşte relaţionarea cu victimele. MJ consideră că este un domeniu în care pot fi valorificate experienţa şi disponibilitatea partenerilor tradiţionali (precum Ambasada SUA în România sau Ambasada Marii Britanii în România).

În comunicat mai sunt enumerate drept arii de intervenţie spre care trebuie să se canalizeze eforturile> consolidarea măsurilor de recuperare a bunurilor provenite din infracţiuni şi de colaborare cu Agenţia specializată din subordinea Ministerului Justiţiei, precum şi dobândirea unei imagini comprehensive asupra fenomenului, prin culegerea şi prelucrarea datelor statistice relevante privind fazele procesuale ale dosarelor de trafic de persoane şi cu privire la compensarea şi asistenţa victimelor traficului de persoane.

MJ va menţine aceste subiecte pe agenda de priorităţi a ministerului şi este încrezător că un dialog aplicat cu instituţiile care participă la realizarea actului de justiţie şi un parteneriat real cu organizaţiile non-guvernamentale implicate în asistenţa victimelor pot oferi soluţii viabile la problemele evidenţiate, se mai arată în comunicat. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”