Predoiu cere rediscutarea proiectului avertizorilor de integritate pentru introducerea observaţiilor Comisiei Europene

Predoiu cere rediscutarea proiectului avertizorilor de integritate pentru introducerea observaţiilor Comisiei Europene

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat ca proiectul privind protecţia avertizorilor de interes public, aflat la reexaminare la Camera Deputaţilor, să fie retrimis Comisiei juridice pentru a fi introduse observaţiile şi recomandările Comisiei Europene care au în vedere aplicarea „cât la fidelă” a directivei în domeniu.

Ministrul cere introducerea recomandărilor Comisiei Europene FOTO David Muntean

Ministrul cere introducerea recomandărilor Comisiei Europene FOTO David Muntean

„În cadrul discuţiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de lege, reprezentanţii Comisiei au formulat o serie de observaţii referitoare a textul proiectului de lege, observaţii care au vizat atât soluţiile nou-introduse în cadrul procesului legislativ de reexaminare (raportările anonime), cât şi soluţii preexistente (cu privire la care Comisia a fost informată în cadrul discuţiilor PNRR)", se arată într-o scrisoare a ministrului Predoiu, care a fost discutată în şedinţa de marţi a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Potrivit ministrului, reprezentanţii executivului comunitar au propus completarea articolului 2 cu un nou alineat care să prevadă că legea se aplică de asemenea persoanelor care raportează sau dezvăluie public informaţii privind încălcări ale legii în mod anonim.

O altă recomandare a reprezentanţilor Comisiei Europene se referă la reformularea alineatului 1 al articolului 2.

Comisia Europeană a criticat şi soluţia nou-introdusă la Senat cu privire la articolul 6 alineatul 2, "recomandând reformularea textului prin eliminarea cerinţelor referitoare la datele de contact şi calitatea persoanei care raportează".

„Recomandarea vizează necesitatea de a evita posibilitatea de a compromite anonimatul avertizorului de interes public", a explicat Predoiu.

„În ceea ce priveşte soluţiile de la art. 33 şi art. 34 din proiect, care reglementează elaborarea şi revizuirea procedurilor interne, precum şi înfiinţarea structurii specializate din cadrul ANI, s-a precizat că este necesară reducerea termenului de la 60 zile la 30 de zile astfel ca termenul de implementare să coincidă cu termenul la care urmează a se solicita următoarea tranşă din PNRR", a completat ministrul Justiţiei.

Pe 1 septembrie, Senatul a adoptat proiectul legii privind protecţia avertizorilor în interes public, reexaminată ca urmare a unei cereri formulate de preşedintele Klaus Iohannis, fiind preluate obiecţiile formulate de şeful statului.

Proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat iniţial în luna iunie de Parlament şi apoi retrimis la reexaminare de şeful statului.

Actul normativ stabileşte cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.

Legea vizează transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Potrivit unui amendament al Senatului, raportările anonime trebuie să includă calitatea persoanei care face raportarea.

În 21 septembrie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat un raport de admitere a proiectului în forma Senatului.

Proiectul se află înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”