Predoiu către procurori: Urmăriţi banii rezultaţi din infracţiuni, nu numai infractorii; luaţi-le tot ce au furat

Predoiu către procurori: Urmăriţi banii rezultaţi din infracţiuni, nu numai infractorii; luaţi-le tot ce au furat

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a transmis procurorilor un mesaj ferm, în care îi îndeamnă să le ia banii infractorilor, subliniind că pandemia de coronavirus oferă diverse oportunităţi infractorilor de a ataca instituţiile medicale.

"Urmăriţi banii rezultaţi din infracţiuni, nu numai infractorii, luaţi-le banii produşi prin infracţiuni, luaţi-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanţe", le-a cerut ministrul Justiţiei procurorilor.

Mesajul a fost transmis, marţi, la deschiderea webinar-ului "Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei COVID-19", eveniment organizat de Ministerul Justiţiei, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, în colaborare cu Programul în Domeniul Criminalităţii Informatice şi Proprietăţii Intelectuale (ICHIP) din cadrul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite, FBI, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) din cadrul IGPR şi Biroul Internaţional Împotriva Stupefiantelor şi de Aplicare a Legii din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit unui comunicat al MJ, în cuvântul de deschidere, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat că Statele Unite sprijină cu toate resursele lupta Ministerului Justiţiei pentru a repara prejudiciile produse statului de drept în România.

Totodată, Adrian Zuckerman a subliniat că "Statele Unite şi preşedintele Trump îi salută pe toţi oamenii puternici moral şi integri''. ''Vom fi alături de ei şi de poporul român sprijinindu-i cu toate resursele disponibile în lupta lor pentru protejarea oamenilor din România şi pentru menţinerea statului de drept. Poporul român nu va uita şi nu va ierta laşitatea şi complicitatea celor care caută să slăbească justiţia şi statul de drept", a arătat el.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a numit colaborarea cu Ambasada SUA la Bucureşti "o piatră de temelie în strategia de acţiune împotriva criminalităţii interne şi internaţionale".

Totodată, Cătălin Predoiu a avut un mesaj ferm către procurorii din România: "Puneţi întotdeauna sintagma 'follow the money' ca factor primordial în planurile de anchetă. Folosiţi toate mijloacele disponibile pentru a urmări şi recupera activele din jurisdicţia noastră naţională şi nu numai".

Partea practică a webinar-ului, la care au participat procurori specializaţi şi poliţişti ai DCCO din cadrul IGPR, a constat în testarea capacităţii de reacţie a specialiştilor români din domeniul criminalităţii informatice în urma simulării unui atac informatic asupra unei entităţi publice implicate în gestionarea situaţiilor impuse de pandemia de coronavirus.

"După cum am remarcat cu toţii, această pandemie oferă diverse oportunităţi infractorilor de a ataca instituţiile medicale critice şi de a dezvolta o adevărată piaţă paralelă pe dark web cu produse de sănătate, indiferent dacă sunt originale sau contrafăcute. Creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la această ameninţare a fost un pas important. Vom continua să facem acest lucru. Cu toate acestea, acum trebuie să mergem mai departe cu anchetele şi urmărirea penală a faptelor infracţionale", a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a arătat că, la nivelul UE, s-a înregistrat o creştere a infracţiunilor cu privire la materialele pentru spitale.

"Infractorii care pretind că vând echipament medical au obţinut transferuri de la companii private sau chiar din sectorul public, adică spitale. De asemenea, au livrat produse medicale falsificate sau periculoase şi au obţinut profit substanţial din această activitate ilicită. Aceste transferuri ilegale se fac de obicei rapid, în mai multe jurisdicţii, şi prin implicarea mai multor conturi bancare, în multe cazuri scăpând de sub controlul autorităţile legale din cauza rapidităţii acţiunilor lor. Contracararea acestor acţiuni necesită cea mai bună utilizare a instrumentelor legale, de la schimbul de informaţii în timp util la obţinerea de dovezi care trebuie aduse în instanţa de judecată", a afirmat Predoiu. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”