Predicțiile experților cu privire la încheierea războiului din Ucraina

Predicțiile experților cu privire la încheierea războiului din Ucraina

Analiști în domeniul securității și oficiali în retragere au făcut estimări privind durata războiului și factorii ce ar putea grăbi sau împiedica încheierea conflictului armat ce durează de un, relatează Defense News.

Rusia ar putea pregăti o ofensivă care să vizeze Kievul FOTO PROFIMEDIA

Rusia ar putea pregăti o ofensivă care să vizeze Kievul FOTO PROFIMEDIA

Războiul ar putea câțiva ani, va fi costisitor și va pune presiune pe industriile de apărare ale țarilor care sprijină Ucraina. Războiul are un potențial înalt să fie imprevizibil, în timp ce amenințarea unei escaladări nucleare nu poate fi exclusă.

Ucrainenilor le va fi extrem de dificil deși nu neapărat imposibil să-i alunge pe invadatori din toate teritoriile ocupate în acest an, a apreciat în fața reporterilor generalul în retragere Mark Milley, sugerând că nu face o predicție în acest sens pentru că se poate întâmpla orice.

Cât va dura războiul

Războiul ar putea dura de la câteva luni la ani de zile, au prezis analiștii americani și europeni. Cei mai pesimiști au estimat o durată „nedeterminată” a conflictului.

De regulă, războaiele tind să dureze mai mult decât se așteaptă sau speră oamenii, mai ales conflictele interstatale de această întindere”, apreciază Michael Kofman, directorul de cercetare pentru studii ruse la Centrul de analize navale (Washington), explicând că tipul de conflict precum cel din Ucraina poate dura și câțiva ani.

Războiul din Ucraina se va prelungi indefinit, întrerupt de armistiții lungi și se va opri doar în momentul în care una dintre părți se va prăbuși, apreciază pesimist analistul italian Lucio Caracciolo, editorul revistei de geopolitică „Limes”.

Peter Roberts, cercetător asociat la Royal United Services Institute din Londra, a declarat că încheierea unui război poate fi raportată la „sfârșitul fazei cinetice” versus faza finală a unui conflict înghețat de tip Georgia sau o situație similară celei coreene” ce durează de ani de zile.

„Mi-ar plăcea să cred că faza cinetică s-ar putea încheia în 2023, dar bănuiesc că am putea avea înainte încă trei ani cu această amploare a luptelor", a spus Roberts.

Din perspectiva lui Yohann Michel, analist de cercetare la Berlin în cadrul think tank-ului International Institute for Strategic Studies, urmează câteva luni lungi de lupte, al căror deznodământ va depinde de mai mulți factori: cine va lansa prima o ofensivă, rolul condițiilor meteo, proviziile de muniție și modalitatea sau măsura în care fiecare parte va reuși să le procure.

Cu cât un conflict se prelungește, cu atât va consuma mai multe resurse determinând părțile să facă pariuri riscante pentru a găsi o portiță de ieșire, cum ar fi atacurile asupra zonelor populate sau utilizarea armelor chimice, explică Benjamin Jensen, expert în jocuri de război la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

De pildă, Ucraina ar putea încerca o operațiune specială spectaculoasă de asasinare a unui oficial de la Kremlin, în timp ce Rusia ar putea să introducă cumva ăn scenă arme nucleare.

Cum ar putea arăta ofensivele

La 24 februarie 2022, forțele rusești au atacat Ucraina în absența solului înghețat care să le susțină vehiculele blindate, ceea ce a însemnat că au fost nevoite să folosească drumurile, și să se expună, devenind ținte ușoare.

Dar în această iarnă, este de așteptat să lanseze atacuri pe teren deschis, care sunt mai dificil de contracarat, a declarat Daniel Rice, veteran al armatei americane care anul trecut a fost numit consilier special al generalului Valeri Zalujni, comandantul forțelor armate din Ucraina.

Cea mai mare îngrijorare este legată de o ofensivă pe scară largă care ar putea ajunge până la Kiev și Moscova să reușească să-l ocupe, spune Rice.

În timp ce lumea începe să înțeleagă necesitatea unor arme ofensive pentru a pune capăt războiului - sau cel puțin a-l câștiga, totuși Ucraina are în față provocarea de a instrui și echipa o forță armată suficient de sofisticată și puternică pentru a depăși capacitatea masivă de luptă a Rusiei, spune expertul, președinte al grupului de consultanță Thayer Leadership (New York).

„Sunt multe de făcut într-o perioadă scurtă de timp. Doar pentru că au doar vehiculele potrivite nu înseamnă că vor fi capabili să întreprindă o acțiune ofensivă majoră în viitor. Dar ... acești ucraineni au surprins lumea de fiecare dată”, a spus Rice cu referire la pregătirea necesară pentru a putea opera vehiculele blindate promise de Germania, SUA, Marea Britanie și Franța.

Generalul-maior în retragere Patrick Donahoe, fost comandant al școlii de război de manevră a armatei americane de la Fort Benning, Georgia, a declarat că tancurile avansate occidentale oferă Ucrainei șansa de a domina confruntările strânse și de a încheia luptele tactice în avantajul său.

Forțele rusești încearcă deja să încetinească tancurile ucrainene cu mine, tranșee și "dinți de dragon" piramidali, din beton, un tip de fortificație din cel de-al Doilea Război Mondial. Dar, odată echipate și antrenate pentru războiul cu arme combinate și pentru tacticile cu tancuri, forțele ucrainene sunt "proiectate să facă o breșă în rețeaua defensivă" a Rusiei, a prezis Donahoe.

Totuși Ucraina are de recuperat teritorii considerabile, în timp doar pentru a acumula forța necesară în acest scop va avea nevoie de șase luni, a estimat Donahoe.

Până când va lupta Putin?

Ultimele decizii în privința armelor - chiar dacă Kievul nu a obținut încă avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune - au la bază asumpția că astfel Moscova va fi constrânsă să pună capăt invaziei și să înceapă negocieri. Cel puțin acesta este scopul, chiar dacă totodată este luat în considerare scenariul că Putin luptă pentru supraviețuirea sa politică și nu-și poate permite să piardă războiul.

În ceea ce privește economia, Rusia s-a dovedit rezistență.

Kremlinul a schimbat strategia de propagandă de la lupta contra naziștilor la "luptă împotriva Occidentului", a argumentat Stefan Meister, expert în Rusia și Europa de Est la Consiliul German pentru Relații Externe (Berlin).

"Narațiunea este marea luptă a Războiului Rece", a explicat el, ceea ce a facilitat atragerea de noi recruți.

Totodată, încercările anterioare de a stoarce voința de război a Moscovei strâmtorând-o din punct de vedere economic nu au dat rezultatele imediate la care sperau experții.

„Consensul este că rușii de rând vor începe să simtă efectele în acest an", a declarat Charles Lichfield, analist în domeniul economiei și al sancțiunilor la Atlantic Council, cu sediul la Washington. "Doar că rușii au un grad uriaș de toleranță la suferința economică".

Rolul SUA

Statele Unite, în calitate de cel mai important susținător militar al Ucrainei, rămân centrul de greutate în ceea ce privește un eventual final al conflictului. Până în prezent, Congresul SUA a fost în mare parte unit în ceea ce privește sprijinul acordat Kievului.

„Finalitatea acestei situații este ca ucrainenii să recupereze cât mai mult teritoriu de dinainte de 24 februarie, să-l forțeze pe Putin să se așeze la masa negocierilor, iar apoi, în cele din urmă, Ucraina ar trebui să facă un oarecare compromis în probleme precum Crimeea și anumite porțiuni din est și să convină garanții solide de securitate pentru viitor", a declarat pentru Defense News congresmenul Adam Smith, cel mai important democrat din Comisia pentru servicii armate din Camera Reprezentanților.

Totuși Putin nu dă semne că renunță la obiectivele sale maximaliste și pare să se încreadă în reușita unei ofensive majore pe care o pregătește în următoarele patru luni, observă Smith.

Problema Crimeei

Administrația Biden a început să delibereze în legătură cu problema spinoasă dacă ajutorul acordat Ucrainei ar trebui să implice recucerirea Crimeei , pe care Rusia a confiscat-o și apoi a anexat-o în 2014.

Ar fi un lucru extraordinar de riscant”, a spus Smith. "Dar este important să avem aceste conversații. Și, din câte am înțeles, la nivel înalt guvernul nostru a discutat despre asta".

Charles Kupchan, bursier la Council on Foreign Relations și fost director al Consiliului de Securitate Națională pentru afaceri europene în administrația Obama, a declarat că "nu ar încuraja Ucraina să încerce să revendice controlul asupra Crimeei prin forță, pur și simplu pentru că riscurile de escaladare sunt foarte mari".

Crimeea are o importanță strategică considerabilă pentru Rusia", a declarat Kupchan pentru Defense News. "Ea se profilează în mod deosebit din punct de vedere istoric. Îmi este greu să îmi imaginez că rușii ar accepta o înfrângere completă și expulzarea din Crimeea".

Dar unii congresmeni sunt dispuși să se ralieze la obiectivul președintelui Volodimir Zelenski de a restabili pe deplin suveranitatea Ucrainei asupra teritoriului său.

Senatorul Richard Blumenthal, democrat din Conn, a vizitat Ucraina în ianuarie și ulterior a declarat pentru Defense News, în cadrul unei conferințe de presă, că "armata americană a subestimat în mod constant capacitatea de luptă a Ucrainei".

„Tot ceea ce am ajuns să cunosc despre voința și determinarea ucrainenilor mă determină să concluzionez că recucerirea Crimeei este la îndemână, iar ei au nevoie de artileria care va permite lovirea țintelor - siturile ce adăpostesc rachetele care distrug infrastructura din Ucraina”, a spus el.

Blumenthal s-a alăturat altor legislatori - în special republicani pro-Ucraina - pentru a-l presa pe președintele Joe Biden să îi ofere lui Zelenski majoritatea armelor pe care le-a solicitat, inclusiv rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16.

Senatorul Roger Wicker din Mississippi, principalul republican din Comisia pentru servicii armate a Senatului, a cerut trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, alături de drone avansate Gray Eagle și Reaper.

„Ar trebui să livrăm rapid aceste mijloace pentru a face o diferență imediată pe câmpul de luptă”, a declarat Wicker în Senat în ianuarie. "Împreună cu aliații noștri, această abordare de «mai mult, mai bine, mai repede» le-ar oferi ucrainenilor o șansă reală la victorie”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...