Precizia germană nu mai e ce a fost. Soldații s-au plâns că armele lor nu trag drept
Precizia armatei germane a fost din nou implicată în controverse, după dezvăluirea unui raport clasificat despre testele pentru ultima lor pușcă.
FOTO EPA-EFE
Pușca G95A1 nu a reușit să treacă testele cu muniție la standarde militare, astfel că Bundeswehr - armata germană - a redus standardele de testare, se arată în raport, citat de Daily Mail.
Producătorilor puștii - Heckler and Koch - li s-a permis să o testeze cu muniție civilă și la temperatura camerei, mai degrabă decât în condiții de căldură și frig extreme.
În raportul clasificat se arată: „Testele actuale efectuate de armată în condiții de laborator arată că arma nu îndeplinește standardele armatei atunci când este încărcată cu muniție de luptă.
Armata are nevoie de o pușcă de asalt care să fie suficient de precisă în condiții reale cu muniția de luptă“.
Raportul, care a fost dezvăluit pentru prima dată de Der Spiegel, a adăugat că Ministerul Apărării „nu mai poate asigura acest lucru... din cauza unui contract modificat cu producătorul de arme”.
Pușca a fost comandată pentru a înlocui G36 - produsă tot de Heckler and Koch - care a fost abandonată după ce s-a constatat că devenea imprecisă după trageri susținute.
Inconsecvența G36 se datora unui canal din plastic care susținea țeava și care devenea moale atunci când arma se încălzea în urma unei succesiuni rapide de trageri.
Defectul a fost descoperit pentru prima dată când soldații germani care serveau în Afganistan s-au plâns că armele lor nu mai trăgeau drept după o serie de focuri intense.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, s-a angajat să facă armata germană „aptă de război” în timp ce amenințarea unui nou război mondial crește.
Armata britanică, care numără 180.000 de oameni, va primi anul viitor arme noi, după ce s-a raportat că are muniție suficientă doar pentru a lupta timp de două zile.
Cu toate acestea, precizia noii arme este la înălțime, potrivit trupelor de elită KSK din Germania, care au fost echipate cu G95A1.
Un sondaj realizat în 2015 în rândul soldaților germani a arătat că doar 8% dintre soldații din Bundeswehr aveau încredere în armele lor, ceea ce a dus la renunțarea la G36 de către Ursula von der Leyen, ministrul Apărării de atunci.
Sursa: adevarul.ro