Precizări oficiale despre campania naţională de vaccinare. Persoanele care se pot vaccina fără programare
Având în vedere invocarea, în spaţiul public, a unor „discrepanţe” între numărul de persoane înscrise în platforma de programare şi numărul de persoane vaccinate şi raportate de CNCAV pe baza evidenţelor din Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV), CNCAV face o serie de precizări care să permită o informare corectă şi completă a opiniei publice pe un subiect de interes public major.
„Precizări generale
În acest moment, interesul fundamental de sănătate publică în România este reprezentat de vaccinarea, pe baza consimţământului informat, a cât mai multor persoane, într-un interval de timp cât mai scurt. CNCAV salută interesul crescut al cetăţenilor pentru vaccinare, interes relevat de datele privind numărul mare de persoane care s-au vaccinat efectiv şi de persoane care s-au înscris pentru vaccinare.
Astfel, de la debutul campaniei de vaccinare, până la ora 17.00 a zilei de astăzi, în România au fost vaccinate 406.006 persoane incluse atât în prima, cât şi în cea de-a doua etapă de vaccinare, conform strategiei naţionale privind vaccinarea. Dintre acestea, 12.879 au primit şi a doua doză de vaccin.
Precizări privind exceptările de la programare prin platforma de programare
În primul rând, campania de vaccinare a început în România în data de 27 decembrie cu personalul din cele 10 spitale COVID, înainte de operaţionalizarea platformei de programare. În legătură cu această „etapă 0” a campaniei de vaccinare şi cu numărul persoanelor vaccinate din cele 10 spitale COVID, CNCAV a avut o informare constantă a opiniei publice.
În al doilea rând, în perioada în care ne aflăm (corespunzătoare etapei a doua a campaniei de vaccinare), continuă şi vaccinarea personalului medical din spitalele COVID şi a personalului medical aflat în prima etapă, conform strategiei naţionale de vaccinare. CNCAV a anunţat public în repetate rânduri motivul intercalării etapelor, anume faptul că o persoană eligibilă pentru vaccinare într-o etapă anterioară şi care, din diverse motive, nu s-a prezentat efectiv pentru vaccinare, o poate face chiar şi atunci când s-a trecut la etapa următoare. Pentru a asigura accesul la vaccinare al tuturor persoanelor care aleg să se vaccineze, această modalitate se va păstra şi va fi anunţată corespunzător şi în momentul în care se va trece din etapa a 2-a în etapa a 3-a (vaccinarea în masă).
În al treilea rând, reamintim că etapa a 2-a de vaccinare include persoane care sunt exceptate de la programarea în platforma de programare, prin modalităţile disponibile şi anunţate public (pagină web, medic de familie/ medic curant, apel la call center, prin angajator, direcţiile de asistenţă socială).
Excepţiile la care ne referim sunt după cum urmează:
- persoane aflate în cele 1.884 centrele rezidenţiale şi medico-sociale de la nivel naţional; din data de 15 ianuarie (ora 15.00) şi până ieri, 22 ianuarie, au fost vaccinate 15.264 persoane din aceste centre, dintre care 7.221 au fost vaccinate în perioada 18-21 ianuarie (repetăm, fără a fi programate în platformă);
- persoane dializate;
- persoane nedeplasabile;
- persoane fără adăpost;
- persoane aflate în România pentru derularea studiilor sau exercitarea profesiei şi care nu deţin o carte de identitate (ex. medici rezidenţi sau studenţi la medicină din alte ţări, care lucrează sau se pregătesc în unităţi medicale din România şi au drept de rezidenţă în România).
Menţionăm, de asemenea, că pentru a evita irosirea dozelor, a fost şi este permisă vaccinarea fără programare şi a persoanelor care se prezintă direct într-un centru de vaccinare, dacă există doze disponibile, cu respectare etapei de vaccinare în care ne aflăm (etapa 1 – personal medico-social, public şi privat, etapa a 2-a – persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu comorbidităţi, indiferent de vârstă, persoane care activează în domenii-cheie).
Precizări privind alocarea dozelor de vaccin
Alocarea vaccinurilor la nivel naţional a avut în vedere categoriile principale de risc, în conformitate cu datele epidemiologice din România, cu dovezile ştiinţifice existente, cu recomandările ECDC şi OMS şi cu exemplele de bună practică din alte state.
Platforma de programare elaborată de STS are drept scopuri:
- asigurarea unui acces fluent, echitabil şi transparent al persoanelor la vaccinare, în ordinea de priorităţi stabilită;
- trasabilitatea necesarului de doze;
- estimarea şi predicţia, pe termen scurt şi mediu, a numărului de persoane ce vor fi vaccinate în raport cu numărul de doze disponibile.
- În ceea ce priveşte alocarea dozelor de vaccin, reiterăm că, potrivit procedurilor şi instrucţiunilor CNCAV, aduse la cunoştinţa DSP-urilor, a coordonatorilor centrelor de vaccinare şi a opiniei publice, stabilirea necesarului de doze se realizează pentru o perioadă de trei zile, în baza programărilor existente in platforma electronică de programare. La acest necesar, se adaugă numărul de doze pentru vaccinarea persoanelor din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, a persoanelor dializate, netransportabile şi a persoanelor fără adăpost.
Pe măsură ce se înregistrează progrese în capacitatea de producţie de vaccin şi se autorizează noi vaccinuri de către Agenţia Europeană a Medicamentului, respectiv Comisia Europeană, cantitatea de vaccinuri care va ajunge în ţara noastră va creşte progresiv, astfel încât să se asigure cantitatea de vaccinuri pentru toate persoanele care aleg să se vaccineze.
În concluzie, exceptările de la programare explică diferenţele dintre numărul de persoane programate în platformă şi persoanele evidenţiate în raportările RENV. Considerăm că nu este vorba despre o „depăşire bruscă” a vaccinărilor faţă de numărul programărilor existente, motivată de o invocată „nerespectare a regulilor” sau de o „organizare defectuoasă”, ci de o creştere graduală a capacităţii de vaccinare, respectiv de asigurarea accesului echitabil la vaccinare a categoriilor de persoane exceptate, potrivit precizărilor din acest comunicat.”, a transmis grupul de comunicare al CNCAV.