Precizări ale ANI în legătură cu legea adoptată de Senat privind termenul de prescripţie al incompatibilităţilor
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) susţine că după adoptarea de Senat a proiectului de lege privind termenul de prescripţie pentru incompatibilităţi sau conflicte de interese nu se vor mai putea aplica sancţiuni administrative specifice persoanelor care au încălcat regimul incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese, dacă de la săvârşirea incidentului de integritate şi până la emiterea raportului de evaluare au trecut mai mult de trei ani.
Potrivit unui comunicat de presă al ANI, emiterea raportului de evaluare în termenul de prescripţie de 3 ani are ca efect imediat întreruperea cursului prescripţiei, acesta fiind întrerupt pe toată perioada judecării cauzei la instanţele de contencios administrativ, dacă raportul de evaluare a fost contestat.
"Fiind menţionat expres termenul general de prescripţie reglementat de art.2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, în speţă sunt aplicabile reglementările referitoare la întreruperea şi suspendarea cursului prescripţiei prevăzute de art. 2537 şi 2532, precum şi dispoziţiile referitoare la efectele întreruperii prescripţiei reglementate de art. 2541 din acelaşi act normativ. În situaţia în care raportul de evaluare este confirmat de către instanţa de judecată, începe să curgă un nou termen de prescripţie conform prevederilor art. 2541 din Legea nr. 287/2009, termen în care trebuie aplicate sancţiunile administrative/disciplinare specifice funcţiei/demnităţii publice deţinute de persoana care a săvârşit incidentul de integritate", spune ANI.
Modificarea legislativă se aplică după promulgare şi publicarea sa în Monitorul Oficial, atât situaţiilor aflate în curs de evaluare la inspecţia de integritate din cadrul ANI, dar şi dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată.
Agenţia Naţională de Integritate susţine că a formulat şi transmis puncte de vedere negative atât Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, cât şi Ministerului Justiţiei. AGERPRES