Prea repede v-aţi aliniat în faţa regimului Ponta, stimaţi procurori din CSM!
Este deprimant când vezi că onorabilii procurori din CSM nu au vrut să înveţe nimic din lecţiile „pactului de coabitare” şi din rezultatul catastrofal ale acestei înţelegeri, propulsarea Alinei Bica la conducerea DIICOT. „A dat dovadă de spirit de iniţiativă, (…) a manifestat deschidere faţă de noi tehnici şi metode de investigare a infracţiunilor”, anunţa, plin de entuziasm, un comunicat CSM din mai 2013, când a fost avizată numirea doamnei Bica. Circa 20 de luni mai târziu, doamna ajungea în arest. Vreun regret, vreo autocritică, dinspre secţia de procurori a CSM?
Am urmărit – prin intermediul presei, pentru că CSM nu publică pe site stenogramele discuţiilor – audierea posibililului viitor şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. Mi s-a părut de un ridicol desăvârşit întrebarea venită de la unul din membrii Consiliului: “Indicați trei calități care vă recomandă pentru ocuparea acestei funcții, plus 3 defecte”. Modest, Horodniceanu a răspuns: “Ca aspecte negative, sunt nemulțumit că nu fac mult sport”. Asta este problema şefului DIICOT, că nu face sport? Iertaţi-mă, dar decât să îşi bată joc de această procedură, procurorii din CSM puteau să dea un vot formal şi să încheie în trei minute acest spectacol ieftin. În afară de Oana Hăineală – cea care şi în 2013 s-a opus numirii Alinei Bica – nimeni nu l-a deranjat pe Daniel Horodniceanu cu vreo întrebare serioasă. Cum este posibil să nu ştim: de câte dosare s-a ocupat acest procuror pe parcursul carierei sale, ce rată de condamnări a obţinut, ce dosare majore a rezolvat? Teoretic, ar trebui să găsim aceste informaţii în dosarele ajunse la instanţele de judecată, nu este nimic secret. Cel mai scandalos mi s-a părut însă faptul că şeful DIICOT Iaşi, Daniel Horodniceanu, nu a fost invitat să îşi spună opinia despre scandalul din oraşul pe care ar trebui să-l protejeze de grupările interlope, oraş în care primarul PSD Gheorghe Nichita a transformat poliţia locală în gardă pretoriană şi, potrivit unor informaţii din presă, ar fi apelat inclusiv la persoane din celebrul clan al Cordunenilor pentru a-şi ameninţa partenera de viaţă.
Revin la exemplul pe care l-am dat acum câteva luni, când remarcam superficialitatea audierilor din comisia parlamentară de control a SRI: să ne uităm puţin peste modul în care procedează congresul SUA. În ianuarie, când noul procuror general, Loretta Lynch, a trecut prin procedura audierilor în comisia juridică a Senatului, dezbaterea a inclus mărturii ale:
- unui jurnalist de investigaţie
- unui şerif din statul Wisconsin
- mai multor profesori de drept
- câtorva apropiaţi ai Lorettei Lynch, inclusiv un prieten de familie
Audierea Lorettei Lynch a durat ore întregi. Stenogramele sesiunilor de întrebări şi răspunsuri se întind pe peste 300 de pagini.
Sigur că nu am aşteptarea naivă ca procurorii din CSM să aibă exigenţele senatorilor americani. Totuşi, prea repede au cedat aceşti magistraţi puterii politice, indiferent care ar fi fost ea. Are cineva vreun dubiu că domnul Cazanciuc, având la dispoziţie informaţii consistente, a selectat pentru conducerea DIICOT un personaj convenabil pentru PSD şi pentru Victor Ponta?
Am informaţii, din zona presei, că preşedintele Klaus Iohannis a decis să semneze decretul de numire a lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT. Sper ca aceste informaţii să fie infirmate, dar nu îmi fac multe iluzii. Suntem în plin proces de distrugere a tot ceea ce s-a realizat bun în domeniul Justiţiei în ultimii zece ani (nu idealizez acei ani, sunt şi multe lucruri care trebuie îndreptate). Dinspre Parlament vin aproape zilnic iniţiative de încorsetare a procurorilor şi judecătorilor sau de limitare a atribuţiilor ANI, iar opoziţia, atât din presă, cât şi din politică, este tot mai anemică. Nu aveam aşteptări de la acest Legislativ, mi se pare însă îngrozitor faptul că prea mulţi magistraţi se grăbesc să se predea noii Puteri politice. De aceea, fac un apel la toţi oamenii buni din magistratură, de la judecătorii Alina Ghica şi Cristian Danileţ la procurorii curajoşi precum Oana Hăineală: este momentul să interveniţi public! Nu trebuie să se repete ceea ce s-a întâmplat în regimul Adrian Năstase-Rodica Stănoiu. Apăraţi-vă libertatea şi onoarea, domnilor procurori şi judecători.
P.S. În curând se împlinesc 25 de ani de la mineriada din iunie 1990. Aţi mai auzit ceva despre acel dosar, pe care procurorul general Teodor Niţu a promis să-l finalizeze? Eu cred că anunţul său a fost o diversiune. PSD nu se atinge de Ion Iliescu, principalul responsabil pentru crimele şi violenţele din acele zile.