Prahova: Vicepreşedintele CJ, inculpat într-un dosar de corupţie, a fost achitat definitiv

Prahova: Vicepreşedintele CJ, inculpat într-un dosar de corupţie, a fost achitat definitiv

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Dumitru Tudone, inculpat într-un dosar de corupţie pentru fapte din perioada în care acesta era secretar general al CJ Călăraşi, a fost achitat definitiv, joi, prin decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB).

Potrivit portalului instanţelor de judecată, CAB a dispus achitarea tuturor inculpaţilor din dosar cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

De asemenea, instanţa a respins ca neîntemeiate acţiunile civile exercitate de părţile civile Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Agricolă Fundulea.

Tudone a fost secretar general al CJ Călăraşi, el fiind trimis în judecată, în anul 2016, alături de alte 16 persoane, într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de aproape 4 milioane de euro, care viza retrocedarea unor terenuri aflate în administrarea Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă (INCDS) Fundulea.

Potrivit DNA, faptele penale au fost comise în anul 2007.

"Inculpatul Dorobanţu Dorel, primar al oraşului Fundulea, a încheiat, la data de 12 iulie 2007, împreună cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant OCPI Călăraşi) un proces-verbal de delimitare a unei suprafeţe de 1.982,54 ha, aflată în domeniul public al statului şi în administrarea INCDA Fundulea, în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbăneşti, Săruleşti, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupşanu. Pentru aceasta, inculpaţii au invocat prevederi din legislaţia privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafeţe. Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă", se arată în comunicatul DNA emis la momentul trimiterii în judecată.

Pe 13 iulie 2007, Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi, compusă din inculpaţii Jenel Şerban, Cornel Coman, Eugeniu Jarul, Elena Ifrim, Ion Năbîrgeac, Aurelian Dobre, Dumitru Tudone, Gheorghe Cora şi Toma Eneschi, a aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafeţei de 1.982,54 hectare, aflată în administrarea INCDA Fundulea şi trecerea acesteia din domeniul public al statului în domeniul privat al oraşului Fundulea.

Procurorii au apreciat că acest transfer s-a realizat cu încălcarea competenţelor prevăzute de lege şi fără a se verifica şi clarifica situaţia juridică a terenului, în condiţiile în care nici nu exista o justificare a delimitării suprafeţei respective.

"În aceeaşi perioadă de referinţă (anul 2007) şi în acelaşi context, inculpaţii Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor şi Chirică Constantin, în calitate de primari ai comunelor anterior menţionate, au întocmit propuneri către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi, pentru solicitarea unor suprafeţe de teren, în condiţiile în care localităţile respective aveau teren în rezervă. În aceste condiţii, propunerile formulate către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi nu erau îndreptăţite", se menţionează în comunicat.

Potrivit DNA, prin acest demers s-a produs o pagubă în dauna patrimoniului statului în cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea INCDA Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentând lipsa de folosinţă a terenului. În acest fel au fost obţinute şi foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafeţe de teren având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptăţite. AGERPRES / (AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”