Prahova: Tribunalul confirmă redeschiderea cercetărilor într-un dosar privind infracţiuni economice care vizează Petrotel Lukoil
Tribunalul Prahova a admis, joi, o cerere formulată de procurori privind confirmarea redeschiderii urmăririi penale într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani care vizează SC Petrotel Lukoil SA, pe fostul director Andrey Bogdanov, dar şi alte firme.
Potrivit datelor postate pe portalul instanţelor de judecată, magistraţii au constatat legalitatea şi temeinicia Ordonanţei nr. 124/II/2/2020 din data de 31 iulie 2020 a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, confirmând redeschiderea urmăririi penale în dosarul penal nr. 544/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova privind săvărşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor şi de complicitate la săvârşirea celor două infracţiuni.
Decizia instanţei este definitivă.
Conform sursei citate, în acest dosar sunt vizate SC Petrotel Lukoil, fostul director al acesteia Andrey Bogdanov, dar şi alte societăţi.
Un alt dosar privind infracţiuni economice care vizează, printre alţii, SC Petrotel Lukoil Ploieşti şi persoane care, la data faptelor, activau în structurile de conducere ale societăţii de la Ploieşti, se află pe rolul Tribunalului Prahova.
Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată iniţial de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la data de 3 august 2015, fiind deferite justiţiei SC Petrotel Lukoil Ploieşti, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, dar şi şase persoane fizice: directorul general de la acel moment al Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncţi de la acel moment din cadrul societăţii de la Ploieşti - Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administraţie al Petrotel Lukoil, Andrei Raţă, şi contabilul-şef Dorel Duţu.
La acel moment, procurorii anunţau că prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalentul a 1.766.766.125,10 euro.
Ulterior, instanţa de fond a constatat neregularitatea rechizitoriului, iar în ianuarie 2016 a dispus restituirea dosarului la PCA Ploieşti, decizia Tribunalului Prahova fiind motivată prin ''pasivitatea totală'' a procurorului care nu a remediat acele neregularităţi şi nici nu a comunicat în termenul legal Tribunalului Prahova dacă îşi menţine sau nu dispoziţia de trimitere în judecată a dosarului.
La data de 22 ianuarie 2016, PCA Ploieşti a anunţat, printr-un comunicat de presă, că dosarul Lukoil a fost din nou trimis în judecată, după ce procurorii au remediat neregularităţile constatate de magistraţi.
În octombrie 2018, Tribunalul Prahova i-a achitat, pe fond, pe inculpaţii din acest dosar, iar ulterior Curtea de Apel Ploieşti a admis apelul procurorilor la decizia de achitare şi a trimis dosarul la rejudecare.
În prezent, cauza se află pe rolul Tribunalului Prahova, ultimul termen având loc joi.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, în data de 8 octombrie, instanţa a acordat termen pentru data de 5 noiembrie pentru ataşarea fişelor de cazier ale inculpaţilor şi pentru concluzii pe fondul cauzei. AGERPRES/ (AS- autor: Anamaria Constantin, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)