Prahova: Recursul compensatoriu - o grațiere mascată care va încuraja infractorii (sindicat)
Liderul sindicatul Equitas din Penitenciarul de femei Târgșor, Adrian Grigoroiu, susține că aplicarea legii recursului compensatoriu reprezintă, practic, o "grațiere mascată", care va încuraja infractorii.
"Au fost trase semnale de alarmă din partea organizațiilor sindicale, care au criticat această măsură, practic, o grațiere mascată, și putem spune că aceasta va încuraja infractorii. Legea recursului compensatoriu reprezintă un proces destul de complicat, la care se va lucra mult timp de acum și noi spunem că nu este o măsură bună pentru sistemul penitenciar, deoarece mare parte din deținutele care se vor elibera în scurt timp se vor întoarce în mediul penitenciar", se arată într-un comunicat remis joi presei de liderul sindical.
Adrian Grigoroiu consideră că aplicarea legii a fost "puțin grăbită" de ministrul Justiției, Tudorel Toader.
"În acest moment, nu cunoaștem numărul exact de deținuți din Penitenciarul Târgșor care se vor elibera, deoarece sunt probleme la interpretarea acestei legi, la modul de calcul și aplicare, precum și la programul informatic, care funcționează cu întreruperi. (...) Cei ce trebuie să facă aceste calcule sunt lucrătorii din sectoarele Evidență și Organizarea muncii, puțini la număr și total depășiți de volumul de muncă. Administrația ar trebui să-și asume răspunderea pentru eventualele nereguli ce ar putea să apară în urma aplicării acestei măsuri", se mai precizează în comunicat.
Legea care prevede că la 30 de zile executate în penitenciar în condiții necorespunzătoare deținuții vor beneficia de șase zile considerate executate a intrat în vigoare joi, urmând ca perioada pentru care se acordă zilele să se calculeze începând cu 24 iulie 2012.
În luna mai, Camera Deputaților a aprobat, la propunerea Guvernului, Legea numărul 169/2017 privind acordarea a șase zile câștig pentru fiecare 30 de zile de detenție pentru deținuții care stau în condiții improprii în penitenciare.
Mecanismul compensatoriu este conceput ca un instrument juridic potrivit căruia, în vederea acordării liberării condiționate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp/deținut, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 zile consecutive executate în astfel de condiții, se vor considera executate, suplimentar, șase zile din pedeapsa aplicată.
Potrivit articolului 54(1) alineatul 8, perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiții necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.
Ministrul Tudorel Toader anunța miercuri că au fost luate măsuri înainte de intrarea în vigoare a respectivei legi, comisiile din penitenciare făcând deja calculele pentru a vedea care dintre deținuți beneficiază direct de punerea în libertate.
AGERPRES