Prahova: Programul "Lapte și corn"- întrerupt temporar; firma care furnizează laptele a cerut insolvența

Prahova: Programul "Lapte și corn"- întrerupt temporar; firma care furnizează laptele a cerut insolvența

Programul guvernamental "Lapte și corn" este suspendat temporar în județul Prahova în condițiile în care firma Ecolact Prod Păulești, care furnizează laptele, a anunțat că fabrica este în revizie.

Vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean (CJ) Prahova, Bogdan Toader, a declarat, luni, presei că reprezentanții firmei Ecolact au anunțat că instalațiile sunt în revizie până la data de 15 ianuarie, astfel că cei peste 74.500 de elevi beneficiari ai programului nu vor primi în această perioadă niciunul dintre cele două produse cuprinse în program.

"Asocierea dintre producător și furnizorii din program a solicitat (...) să furnizeze alt tip de lapte. Noi nu am fost de acord cu solicitarea dânșilor pentru că, dacă data trecută a fost un caz de forță majoră, cu produsul suspect de o anumită bacterie care putea duce la îmbolnăvirea copiilor, acum e o situație apărută la societatea Ecolact care a intrat în revizie și nu poate furniza produsul Muuna cu care a participat la procedura de achiziție publică. Noi insistăm ca acest tip de produs să fie furnizat către elevi pentru că așa au participat dânșii la procedură", a spus Toader.

Acesta a arătat că dacă firma nu va mai putea furniza în continuare acest produs, poate fi pusă în aplicare prevederea privind rezilierea unilaterală a contractului, fapt care ar conduce la oprirea programului până la derularea unei noi proceduri de achiziție.

"Decizia este ca în această perioadă să nu ajungă niciun tip de produs (în școli—n.r.) până pe data de 15 (ianuarie—n.r.), când firma își reia activitatea, pentru că ei, când au venit la procedură, au venit cu pachet. Pachetul nu s-a defalcat. (...) Se va rezilia contractul unilateral (dacă nu vor putea furniza laptele—n.r.), aducându-le la cunoștință că din acest contract survin penalități pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale", a explicat Bogdan Toader.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, firma Ecolact Prod a formulat la Tribunalul Prahova o cerere de deschidere a procedurii generale a insolvenței, instanța dispunând, la data de 22 decembrie, deschiderea acestei proceduri.

Cel puțin 80 de elevi au acuzat, la sfârșitul anului trecut, simptome ale toxiinfecției alimentare în urma consumului de produse distribuite în cadrul programului guvernamental 'Lapte și corn', mulți dintre aceștia ajungând la spital pentru îngrijiri medicale.

Primele cazuri au apărut în data de 23 noiembrie, adică în prima zi în care în unitățile de învățământ din județ au fost distribuite lapte și corn.

După primele două zile ale programului, distribuirea produselor a fost sistată temporar până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe mostrele prelevate de autorități.

Conform unui comunicat de presă emis la acel moment de Prefectura Prahova, în urma analizelor de laborator efectuate de DSVSA Prahova s-a constatat că loturile de lapte incriminate au fost corespunzătoare consumului uman la producător, în timpul controalelor fiind însă depistate neconformități privind respectarea lanțului termic pe timpul transportului și depozitării produselor la beneficiari.

Programul a fost reluat ulterior, fiind furnizat în școli lapte UHT produs de SC Simultan din județul Timiș.

Potrivit unor surse din administrația locală, firma Ecolact Prod importa din Bulgaria laptele pe care îl procesa, îl ambala și ulterior îl furniza școlilor din județ.

Licitația pentru furnizarea produselor din programul 'Lapte și corn' a fost câștigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea și Voipan, iar valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA.

Totodată, în urma zecilor de îmbolnăviri în rândul elevilor au fost înregistrate la Parchetele locale mai multe dosare de urmărire penală in rem, ancheta care vizează faptele prevăzute de articolele 352 și 358 din Codul Penal, respectiv zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate, fiind apoi preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”