Prahova: Procurorul Iulian Văduvan cerea taxă de protecție pentru rezolvarea unor dosare (referat)
Procurorul Iulian Văduvan din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria (PJ) Sinaia a perceput sistematic de la denunțătorul său, pe perioada mai multor ani, sume de bani ca o taxă de protecție în schimbul asigurării rezolvării favorabile a unor situații juridice în care ar fi putut fi implicat denunțătorul, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a magistratului formulată de DNA Ploiești.
Potrivit documentului, în perioada 2007-2012, magistratul procuror Iulian Costin Văduvan, care deținea și funcția de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, a pretins și primit de la martorul denunțător foloase materiale necuvenite, dar și sume de bani, percepute în mod sistematic, ca o taxă de protecție, în schimbul asigurării rezolvării favorabile a unor situații juridice în care ar fi putut fi implicat denunțătorul și care s-ar fi instrumentat, din punctul de vedere al competenței teritoriale, la nivelul PJ Sinaia.
"În perioada 2007 — 2015, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluții favorabile denunțătorului în 12 dosare penale", arăta DNA într-un comunicat de presă.
Conform referatului cu propunerea de arestare preventivă, sumele remise cu titlu de mită de către martorul denunțător au fost deghizate sub forma unor sponsorizări pentru care au fost încheiate contracte între societăți administrate de denunțător, pe de o parte, și soția magistratului, medic specialist obstetrică ginecologie, pe de altă parte, sumele de bani fiind încasate în contul acesteia din urmă.
Conform DNA, la dosarul cauzei au fost depuse, pentru susținerea denunțului, opt contracte de sponsorizare încheiate între societățile menționate și soția lui Văduvan, care au ca obiect utilizarea de către beneficiar a unor sume de bani reprezentând contravaloarea unor cheltuieli de deplasare, cazare, masă și participare la congrese sau seminarii pe teme medicale care au avut loc în țări precum Africa de Sud, Uruguay sau Cipru.
"În raportul specialistului antifraudă se menționează că din suma totală încasată, (...) a utilizat suma de 93.542,19 lei pentru plata unor servicii prestate de societăți de turism, din extrasele de cont și din adresele de răspuns formulate de cele trei agenții de turism rezultând, în mod explicit, că de aceste servicii au beneficiat de fiecare dată două persoane, în cazul excursiilor din Africa de Sud, Uruguay, Portugalia, Cipru și Spania acestea fiind (...) și Văduvan Iulian-Costin", se arată în referatul DNA.
De asemenea, Iulian Văduvan a beneficiat, cu titlu gratuit, de livrări de carburanți auto din stația administrată de martorul denunțător.
"În fapt, prim — procurorul Văduvan Iulian Costin a primit de la martorul denunțător (...) o carte de vizită pe care o prezenta personalului angajat al stației și în baza căreia alimenta — gratuit — autoturismele aflate în proprietatea sa (...) cu patru plinuri de rezervor pe lună. Pentru a disimula adevărata destinație a produselor livrate cu titlu de mită, martorul denunțător emitea în numele S.C. (...) S.R.L. și S.C. (...) S.R.L. avize de însoțire a mărfii pe care erau consemnate livrări de carburanți auto către diferite puncte de lucru ale societăților comerciale pe care le administra", arată procurorii.
Fostul procuror șef al Parchetului Judecătoriei Sinaia, Iulian Văduvan, a fost arestat preventiv vineri în dosarul în care este acuzat de luare de mită și spălare de bani, infracțiuni comise în formă continuată, decizia Curții de Apel fiind contestată de inculpat.
Contestația se va judeca, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
AGERPRES/ (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruștei)