Prahova: Liviu Tudose, Viorel Dosaru și Constantin Ispas rămân în arest în dosarul lui Sebastian Ghiță

Prahova: Liviu Tudose, Viorel Dosaru și Constantin Ispas rămân în arest în dosarul lui Sebastian Ghiță

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a prelungit, marți, cu încă 30 de zile, măsura arestării preventive față de procurorul Liviu Tudose și de polițiștii Viorel Dosaru și Constantin Ispas, urmăriți penal în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiță este acuzat de șantaj, dare de mită și folosire de informații nedestinate publicității.

Potrivit site-ului instanței supreme, magistrații au admis propunerea procurorilor DNA Ploiești și au dispus prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaților Liviu Tudose, Viorel Dosaru și Constantin Ispas pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 23.06.2016 până la data de 22.07.2016 inclusiv.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în 48 de ore de la comunicare.

Potrivit DNA, Liviu Tudose, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, și Viorel Dosaru, fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova și fost subsecretar în MAI, sunt acuzați că au permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații dintr-un dosar care nu erau destinate publicității, scopul constând în zădărnicirea unei anchete penale, dar și în protejarea intereselor unor persoane și firme cercetate în cauza respectivă.

Astfel, în perioada iunie 2013 — primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al PCA, Liviu Tudose a permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal al respectivei structuri de parchet.

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

Procurorii spun că scopul lui Tudose era acela de a obține funcții de conducere în cadrul unor instituții publice pentru sine, dar și acela de a zădărnici urmărirea penală efectuată în cauza respectivă.

De asemenea, tot în legătură cu acel dosar aflat pe rolul PCA, șeful IPJ Prahova de la acea vreme, Viorel Dosaru, a permis, în perioada iunie — septembrie 2013, accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității, în schimbul menținerii în funcție sau promovării în alte funcții de conducere.

Totodată, în vara anului 2013, Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al PCA Ploiești, a permis ofițerului de poliție Constantin Ispas accesul la informații ce nu erau destinate publicității din același dosar al PCA, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrând în posesia informațiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit ilegal datele obținute, urmărind accederea în funcții de conducere în cadrul MAI.

Mihăilă mai este acuzat și că în vara anului 2014, în calitatea deținută, a ticluit probe nereale, fiind vorba despre o plângere formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeași unitate de parchet, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals în declarații. Plângerea respectivă, nedatată și nesemnată, a fost ulterior înmânată unui ofițer cu funcție de conducere în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, pentru a fi valorificată.

Deputatul Sebastian Ghiță mai este acuzat în acest dosar că a condus pe drumurile publice un autoturism având permisul suspendat.

Inițial, în acest dosar a fost arestat și Aurelian Mihăilă, însă instanța a admis contestația inculpatului și a decis punerea sa în libertate sub control judiciar. De asemenea, procurorii DNA Ploiești au cerut încuviințarea reținerii și arestării lui Sebastian Ghiță, cererile fiind respinse de Camera Deputaților.

În context, procurorii au dispus față de acesta măsura controlului judiciar pe cauțiune stabilită la 13 milioane de euro.

În contul acestei cauțiuni, Ghiță a garantat cu bunuri imobile și bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparțin unei societăți comerciale și opere de artă, toate în valoare de 86.652.513 lei.

AGERPRES/ (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Diana Dumitru, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”