Prahova: Gheorghe Ștefan poate fi liberat condiționat pentru că s-a îndreptat și se poate reintegra (motivare)
Fostul primar al orașului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, condamnat la închisoare cu executare în două dosare, poate fi liberat condiționat pentru că "s-a îndreptat și se poate reintegra în societate", se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Ploiești, care a admis, pe fond, cererea de liberare anticipată a condamnatului.
Potrivit documentului obținut, luni, de AGERPRES, Gheorghe Ștefan a avut, pe parcursul detenției, un comportament "pozitiv", iar liberarea sa anticipată nu reprezintă un pericol pentru societate.
"Așa cum reiese din caracterizarea depusă la dosarul cauzei (...), pe întreaga durată a executării pedepsei, condamnatul a avut un comportament pozitiv, în sensul că nu a fost sancționat disciplinar și a fost recompensat o dată, a participat la activități lucrative (13 zile câștig) și la activități socio-educative (21), astfel că instanța apreciază că acesta s-a îndreptat și se poate reintegra în societate, iar liberarea sa anticipată nu prezintă niciun pericol pentru colectivitate", se precizează în motivare.
Instanța a reținut că Gheorghe Ștefan avea de executat o pedeapsă de 1.278 de zile, iar pentru a putea fi propus în vederea liberării condiționate trebuia să fi executat cel puțin o treime din aceasta, respectiv 426 de zile.
Fostul primar a fost încarcerat la data de 3 octombrie 2016, iar până la data formulării propunerii de liberare condiționată de către Comisia de Propuneri din cadrul Penitenciarului Ploiești acesta a executat 297 de zile în detenție, la care s-au adăugat 235 de zile de arest preventiv și 13 zile considerate ca executate în urma muncii prestate, având în total 545 de zile executate din pedeapsa totală.
Decizia de liberare condiționată pronunțată de Judecătoria Ploiești nu este definitivă.
Gheorghe Ștefan a fost condamnat la șase ani de detenție în dosarul Microsoft, însă Curtea de Apel Ploiești a redus, în data de 26 iunie, printr-o decizie definitivă, la trei ani și jumătate de închisoare această pedeapsă, după ce a admis o contestație la executare formulată de fostul primar, constatând că sunt incidente dispozițiile articolului 19 din Legea 692/2002 (care prevăd posibilitatea de reducere a pedepsei ca urmare a cooperării în calitate de martor pentru alte cauze asemănătoare — n.r.).
De asemenea, Gheorghe Ștefan a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București în luna aprilie la trei ani de detenție în dosarul privind finanțarea PDL.
Ulterior, în luna iulie, Tribunalul Prahova a constatat că faptele pentru care a fost condamnat Gheorghe Ștefan în cele două dosare sunt concurente și a stabilit că, în urma contopirii pedepselor, fostul primar va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de trei ani și șase luni de detenție.
AGERPRES/ (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Diana Dumitru, editor online: Simona Aruștei)