Prahova: Fiica președintelui suspendat al CJ, audiată în dosarul 'Ciuperceasca', a părăsit sediul DNA
Andreea Cosma, fiica președintelui suspendat al Consiliului Județean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, a părăsit, joi seară, sediul DNA Ploiești, unde a fost audiată timp de mai multe ore în calitate de suspect în legătură cu afacerea 'Ciuperceasca' prin care, în urma vânzării unor terenuri la prețuri subevaluate, a fost creat un prejudiciu estimat la aproximativ 18 milioane de lei.
Potrivit unor surse judiciare, Andreea Cosma este acuzată de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la instigare la abuz în serviciu.
Tot în cursul zilei de joi, procurorii anticorupție i-au mai audiat pe fostul deputat PDL Florin Anghel, care este acuzat de instigare la abuz în serviciu, și pe consilierul județean PNL Dănuț Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni, acuzat de abuz în serviciu.
Potrivit unor surse, în perioada 2004-2008, când Florin Anghel era președinte al Consiliului Județean Prahova, autoritățile ar fi vândut la prețuri subevaluate zeci de hectare de teren care au aparținut fostei cazărmi Ciuperceasca.
Concret, în mandatul de președinte de CJ al lui Florin Anghel, aproximativ 40 de hectare de teren, care au aparținut fostei cazărmi Ciuperceasca, au fost trecute din proprietatea MApN în proprietatea Parcului Industrial Plopeni, al cărui acționar unic este Consiliul Județean Prahova.
Ulterior, terenurile respective ar fi fost vândute la prețuri subevaluate, iar documentele legate de acele tranzacții ar fi fost întocmite la cabinetul notarial al Andreei Cosma.
Potrivit unui raport al Curții de Conturi, în perioada mai-iunie 2008 SC Parc Industrial Plopeni SA a înstrăinat, prin vânzare-cumpărare, o suprafață de 402.412 metri pătrați, AGA stabilind și aprobând prețul de vânzare 'fără a impune licitație publică și fără evaluarea acestora (a terenului și a construcțiilor—n.r.) la data vânzării'.
Prețurile de vânzare aplicate au fost cele obținute în urma evaluării terenului în vederea înregistrării aportului de capital subscris de Consiliul Județean, efectuată în luna septembrie 2007.
Terenul în cauză a fost transmis de Ministerul Apărării Naționale în domeniul public și în administrarea Consiliului Județean prin HG nr. 118/206.01.2006 cu o valoare de 15 euro/mp.
În urma evaluării însă, terenului i s-a dat valoarea de 1,18 euro/mp, 'în condițiile în care terenul nu s-a degradat ci chiar s-a menținut parțial împădurit', se precizează în raportul Curții de Conturi.
Totodată, în document se punctează că, având în vedere piața imobiliară de la acea perioadă, 'valoarea terenului nu putea să scadă, cel mult ar fi rămas constantă'.
Astfel, în urma controlului Curții de Conturi s-a stabilit că patrimoniul societății a fost păgubit cu 13,82 euro/mp, ceea ce pentru întreaga suprafață vândută reprezintă 4.874.686 euro (17.687.311 lei la cursul de schimb de la data tranzacțiilor).
AGERPRES / (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Marius Frățilă)
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .