Prahova: Activitatea de deratizare și cea de mentenanță a semafoarelor din Ploiești, blocate
Activitatea de dezinsecție și deratizare, dar și cea privind mentenanța semafoarelor din municipiul Ploiești sunt blocate, în condițiile în care șefa Direcției economice a primăriei, Nicoleta Crăciunoiu, refuză să acorde viza controlului financiar preventiv propriu (CFPP) din cauza unor suspiciuni, astfel că nu pot fi efectuate plăți către operatori. Viceprimarul cu atribuții de primar al Ploieștiului, Cristian Ganea, a declarat, joi, că blocajul privind situația contractului de deratizare a apărut în momentul în care s-a constatat că valoarea estimată a acestuia a fost depășită cu peste 100%.
"Blocajul a apărut în momentul în care am făcut un contract cadru cu valoare estimată și s-ar fi depășit (valoarea — n.r.) prin prisma contractelor subsecvente. (...) Am viza juridică, care spune că e legal, achizițiile spun că e legal, auditul încă nu e foarte sigur, nu am înțeles din auditare exact dacă e legal sau e ilegal. (...) Nu și-a pus viza de CFFP pentru că are o suspiciune că ar fi fost o depășire nelegală a valorii contractului. (...) S-a depășit cu o valoare de peste 100%. Era zece milioane valoarea estimată și acum am înțeles că ar fi 28 de milioane", a declarat Ganea, răspunzând unor întrebări.
Potrivit reprezentanților Primăriei, contractul cu firma Coral Impex SRL, care asigură activitățile de dezinsecție și deratizare în Ploiești a fost încheiat în anul 2010 și a expirat la finalul anului trecut, fiind prelungit până la data organizării unei noi licitații.
De la sfârșitul anului trecut, nu au mai fost efectuate plăți către societatea Coral, au precizat sursele citate.
Totuși, având în vedere avertizările privind răspândirea virusului Zika, viceprimarul cu atribuții de primar a spus că a dat dispoziție ca activitățile societății în cauză să continue.
"Până să deslușim dacă sunt reale sau ireale aceste lucruri care au fost spuse de domnișoara director economic, eu personal am să dau dispoziție să continue deratizarea și tot planul care-l au cei de la RASP (Regia Autonomă de Servicii Publice—n.r.). Luni o să meargă o delegație din partea primăriei la ANRSC la București pe firul scurt pentru a face o verificare să știm dacă sunt legale sau ilegale aceste contracte. (...) Mi-am asumat pe propria răspundere să nu se oprească acest ciclu de stropire cu substanțele respective. (...) A fost oprită o zi. De astăzi dau dispoziția să se continue", a declarat Ganea.
De asemenea, alte câteva contracte derulate de Primăria Ploiești sunt afectate de refuzul Direcției economice de a acorda viză de CFPP, unul dintre ele vizând mentenanța semafoarelor, iar un altul realizarea marcajelor în oraș.
AGERPRES