Praguri pentru consumul de droguri la volan, precum cele pentru alcool. Cât de verosimilă este propunerea legiștilor

Praguri pentru consumul de droguri la volan, precum cele pentru alcool. Cât de verosimilă este propunerea legiștilor

Medicii legiști din România încearcă să facă lumină, cât de cât, prin hățișurile ordonanței privind suspendarea permisului de conducere al șoferilor, până la finalizarea testelor antidrog. Iar dacă reglementarea propusă va fi aprobată, România ar putea avea praguri pentru consumul de droguri la volan, așa cum sunt cele pentru alcool.

politist

Multe medicamente, alimentele și chiar apa conțin substanțe care pot pozitiva testele antidrog

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, consilier al ministrului Alexandru Rafila, este de părere că inițiativa legiștilor din cadrul Consiliului superior de medicină legală este una lăudabilă dar... mai este mult până departe.

„Pragul juridic, de la care judecătorul se pronunță vizavi de influență, este un lucru cerut de legiuitor, printr-o interpretare a curții de apel București și apoi o decizie a Curții Constituționale, care a pus un semn de egalitate între prezență și influență în lista unor standarde. Practic, legiuitorul a cerut specialiștilor să se exprime cu privire la această vulnerabilitate din lege. Și în absența unor norme clare, pentru legiuitor, prezența este egală cu influența. Ceea ce nu e corect”, este de părere specialistul.

Consilier în ministerul Sănătății: „O propunere binevenită, dar naivă”

Medicii legiști consideră că șoferii care au consumat droguri, dar care încă au capacitatea de a șofa, ar trebui să fie fi pedepsiți mai ușor. Consiliul Superior de Medicină Legală susține că trebuie stabilită exact starea șoferului: dacă este prezentă o substanță interzisă în corpul lui și dacă, astfel, i-a fost afectată capacitatea de a conduce. Mai mult decât atât, Consiliul propune să se stabilească pedepse mai ușoare pentru cei care încalcă doar anumite limite și au, în continuare, capacitatea de a conduce mașina. Însă proiectul pentru pragurile consumului de droguri este unul extrem de complex, cred specialiștii.

„Ceea ce a decis Consiliul Superior de Medicină Legală, reprezintă o cale lungă (și care nu este obligatoriu să și fie atinsă) de rescriere a anumitor norme în ceea ce privește aspecte care țin de codul rutier, dar și în ceea ce privește baremul, vis-a-vis și de regimul anumitor încălcări ale codului rutier, unele cu caracter contravențional, dar altele cu caracter infracțional. Pentru asta, legiuitorul nu se poate pronunța de unul singur, pentru că excede responsabilitatea executivă și asta înseamnă că, vis-a-vis de aceste lucruri, trebuie să se pronunțe Parlamentul”, mai explică dr. Gabriel Diaconu.

„Pragurile juridice, dacă folosești modelul alcoolului, pentru anumite categorii de substanțe sunt greu sau chiar imposibil de determinat. Acestea fiind zise, inițiativa pe fond a CSML-ului este lăudabilă, chiar dacă e atinsă de oarecare naivitate. Ar fi de dorit, dar este o chestiune care în alte țări nu a fost reglementată la nivel de praguri de detecție, cât la nivel de marje în raport cu timpul scurs de la consum și respectiv anumite spații de concentrație, iar legiuitorul a arătat clemență în raport cu efectul acelei substanțe într-o anumită populație, plecând de la realitatea unor studii populaționale făcute în acele țări”.

Medicul psihiatru mai avertizează asupra unei probleme: standardul de detecție. „Vorbim despre pragul de laborator, nu juridic. Pe măsură ce tehnologia a evoluat, pragul de detecție a scăzut foarte mult. Aparatele în zilele noastre sunt foarte, dar foarte specifice. Asta înseamnă că au ajuns să detecteze concentrații foarte mici dintr-o anumită substanță, de ordinul nanogramelor. Aceste aparate sunt capabile să detecteze compuși chimici la nivel de structură moleculară, medicamente, unele substanțe chimice care sunt în categoria substanțelor considerate psihoactive până la ordinul nanogramelor. Pentru că în momentul în care laboratorul detectează o substanță ca fiind prezentă în sânge, într-o concentrație de 10 nanograme să zicem, s-ar putea că ceea ce detectează aparatul să fie de fapt doar un reziduu alimentar sau un reziduu existent în apa potabilă”.

Toate aceste lucruri urmează să fie reglementate, promit autoritățile însă schimbarea nu se va face de azi pe mâine. E nevoie de timp, fiind la mijloc o procedură complexă și greoaie.

Și Cătalin Țone, expert antidrog, a precizat că vor exista multe dificultăți cu care autoritățile se vor confrunta pentru ca acest proiect să devină realitate. „Ei nu fac o propunere concretă nici în concluzii, dar fac trimitere, în cuprinsul materialului, la câteva noțiuni pe care le știam și sunt firești. De exemplu, definirea a ceea ce înseamnă persoane sub influența drogurilor, adică să aibă capacitățile fizice și psihice afectate, reducerea abilităților de a gândi și de a raționa și, de asemenea, sunt și alte definiții, precum limita inferioară a efectului, pragul de risc și limita de detecție. Cred că acestea sunt bune dar vor fi foarte dificil de stabilit. Nu discutăm despre alcoolemie, vorbim despre multe substanțe active complexe, coctailuri de droguri și va fi foarte greu de stabilit aceste praguri”.

Ordonanță cu scandal

Guvernul a adoptat, pe 18 iulie, normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog, a anunţat, la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. Hotărârea de guvern finalizează pachetul de reglementări privind siguranţa circulaţiei rutiere, a precizat el, în cadrul unei conferinţe de presă. Hotărârea stabileşte modalitatea de organizare a activităţilor la nivelul Poliţiei Române şi al instituţiilor medico-legale în vederea respectării termenului de 72 de ore prevăzut în OUG 97/2024, adoptată săptămâna trecută.

Totodată, la nivelul Ministerului Sănătăţii şi al MAI se va institui o comisie care va stabili instituţiile medico-legale care efectuează analizele toxicologice, arondarea unităţilor teritoriale de Poliţie şi programul de asigurare a permanenţei în zilele libere. Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, va dezvolta o platformă informatică dedicată comunicării între instituţiile medico-legale şi unităţile de Poliţie. Prin această platformă, rezultatele analizelor toxicologice vor fi puse la dispoziţia unităţilor de Poliţie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Așa o fi?

4 Ea este femeia misterioasă din afacerea pagerelor care au explodat în Liban

5 Foarte interesante amănunte...