Poza reală a României, în viziunea lui Traian Băsescu, după 10 ani la Cotroceni (sinteză)

Poza reală a României, în viziunea lui Traian Băsescu, după 10 ani la Cotroceni (sinteză)

Președintele Traian Băsescu a susținut, sâmbătă seară, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă la final de mandat, spunând că vrea să facă o poză reală a României, spre deosebire de cea ''deformată'' care este ''propovăduită'' la televizor ''de oameni care nu utilizează cifre reale''.

El a prezentat trei teme vitale pentru România: securitatea, România și UE și statul de drept.

În deschiderea conferinței, acesta le-a mulțumit românilor pentru ''onoarea'' de a le fi fost șef de stat timp de zece ani, arătând că nu va uita acest lucru până la sfârșitul vieții.

* Traian Băsescu le-a transmis românilor un mesaj de siguranță, arătând că ultima legislație cu privire la securitatea cibernetică poate preveni atacurile teroriste și pe cele cibernetice la adresa țării.

''România este mai sigură ca niciodată, iar din acest punct de vedere mesajul meu către români este că suntem în siguranță. În această arhitectură a securității naționale (...), trebuie să o spun, serviciile române de informații, fie că vorbim de SRI, fie că vorbim de SIE sau serviciul de informații al Armatei, sunt totalmente conectate la sistemele de informații ale aliaților, în mod deosebit informațiile de securitate care vizează cooperarea în interiorul NATO, dar și relațiile în interiorul Parteneriatului Strategic cu SUA'', a afirmat șeful statului, subliniind că nu există riscul unei invazii, România fiind într-un sistem de alianțe solid.

Traian Băsescu a susținut că Rusia nu și-a schimbat dorința de a ajunge la gurile Dunării, ci doar putința, în urma scăderii prețului la țiței și gaze.

Acesta a mai declarat că România nu poate accepta și nu își dorește proiectul South Stream, dar, dacă prin absurd acesta s-ar face, Guvernul trebuie să fie foarte clar ca ''niciun metru cub de gaz din zona economică a Mării Negre să nu fie exportat decât pe infrastructură românească''. Potrivit acestuia, gazul exploatat aici va avea ca priorități acoperirea integrală a nevoilor României și Republicii Moldova.

În ceea ce privește Republica Moldova, Băsescu a punctat că obiectivul României este să o sprijine politic și economic să intre în Uniunea Europeană.

* Totodată, acesta a declarat că îi va preda lui Klaus Iohannis o țară care îndeplinește toate criteriile de convergență în vederea intrării în zona euro. El a arătat că, din punctul său de vedere, România va deveni membră a acestei zone mai devreme de 2019. Băsescu speră ca după raportul MCV să fie îndeplinite și criteriile de intrare în Schengen.

''Ne-am integrat pe piața forței de muncă, suntem cu criteriile de convergență, criteriile de la Maastricht, îndeplinite, probabil, așa cum a planificat Guvernul, vom deveni membri ai eurozonei, cred eu, mai devreme de 2019. Cred eu. Suntem cu criteriile tehnice, sperăm că după acest raport MCV și cu criteriile pentru justiție și criteriile politice îndeplinite pentru începerea accesului în spațiul Schengen'', a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

* Referitor la evoluția economiei, Traian Băsescu susține că perspectiva este de creștere, datorită investițiilor străine directe, dar și reformelor structurale importante care au avut loc.

De asemenea, șeful statului a subliniat nevoia unei reforme a finanțelor publice, arătând că centrul de greutate al taxării trebuie să se schimbe pe proprietate.

Totodată, Traian Băsescu consideră esențială găsirea de soluții fiscale cu privire la presă, arătând că un mediu fiscal favorabil ar duce la redobândirea independenței mass-media.

* Președintele Traian Băsescu a afirmat sâmbătă că România a făcut progrese uriașe din 2004 până în prezent în ceea ce privește statul de drept, subliniind că acest fapt nu s-a datorat schimbărilor legilor, ci magistraților.

"Pot afirma că România a făcut progrese uriașe din 2004 și până acum. (...) Progresele pe care le-a făcut România în justiție nu sunt progrese care s-au datorat neapărat schimbării legilor. Progresele care s-au făcut s-au făcut pentru că procurorii și judecătorii au simțit că sunt liberi, au simțit că nu mai au o presiune pe ei în a adopta o soluție sau alta; au simțit că oamenii politici nu mai sunt intangibili. Nu numai că au simțit, sunt convinși că nu li se poate întâmpla nimic", a spus Băsescu la Palatul Cotroceni.

El a arătat că procurorii și judecătorii au făcut justiția să funcționeze tot mai bine, prin sentimentul că nu mai sunt sub control politic.

Acesta a admis că satisfacția supremă a mandatului său este aceea că, după alegerile prezidențiale, social-democrații și liberalii vorbesc despre independența justiției și statul de drept.

De asemenea, Băsescu a declarat că reforma în justiție trebuie să continue, iar cea în sănătate trebuie reluată, ea fiind extrem de importantă.

În ceea ce privește reforma educației ca reformă structurală el a apreciat că aceasta a ajutat România ca stat membru al UE.

"Legea educației a fost o lege bună, nu spun perfectă, au fost câțiva pași făcuți înapoi, dar esența legii a rămas, și cred că cel mai mare câștig al legii este legat de învățământul universitar și de crearea sistemului dual de învățământ, acel sistem care aduce din nou copiilor șansa ca la terminarea școlii să aibă o meserie", a arătat Băsescu.

Băsescu a afirmat că pentru valorizarea calității de stat membru UE România trebuie să realizeze reforma în sănătate.

"Reforma în sănătate — o reformă care are o lege pregătită, dar sistemul de sănătate trebuie reformat. Ea se află și acum pe site-ul Președinției, știu că nu este dorită de sistem, dar este o reformă care ar pune în centrul sistemului de sănătate oamenii. La fel cum s-a încercat și prin reforma sistemului de educație punerea în centru a interesului tânărului, copilului. La fel și acest proiect de lege cu care am eșuat probabil din cauza unei intervenții nefericite, am eșuat și discuția, dezbaterea despre reformarea sistemului de sănătate ca reformă structurală fundamentală trebuie reluată și este o prioritate", a mai spus șeful statului.

De asemenea, el a arătat că pentru modernizarea clasei politice este nevoie de reforma finanțării partidelor, de respectarea referendumului din 2009 privind un Parlament cu 300 de membri și de introducerea votului prin corespondență.

* La capitolul eșecuri, președintele a menționat introducerea votului uninominal, pe care l-a catalogat drept un eșec ''zguduitor'', și revizuirea Constituției.

''Simt o frustrare extraordinară că am avut ideea nefericită a introducerii votului uninominal, pentru că a fost un eșec total. A plecat ca idee, hai să știe oamenii pe cine votează, a ajuns în dezbaterea cu societatea civilă și domnul profesor Pârvulescu are un mare merit aici, votul uninominal compensat, ceea ce a dus la acest monstru de Parlament cu 590 de parlamentari. Deci, este un eșec major, pe care eu l-am susținut'', a declarat Băsescu.

Cu privire la revizuirea Constituției, șeful statului și-a exprimat regretul că acest obiectiv nu a fost îndeplinit, însă a subliniat riscul care ar exista dacă revizuirea ''s-ar face de dragul de a se face''.

* Traian Băsescu a concluzionat, la finalul ultimei conferințe de presă susținute în calitate de șef al statului, că ''nu a fost un președinte genial'', dar a făcut totul ''pentru a mișca lucrurile înainte'', subliniind totodată că nu are niciun fel de părere de rău.

Șeful statului a mai afirmat că succesorii săi ar trebui ''să pună o virgulă și nu un punct și de la capăt'' după cele două mandate ale sale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

3 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…