Poveștile de iubire interzisă care au făcut istorie. De ce a acuzat-o Vaticanul pe Elizabeth Taylor

Poveștile de iubire interzisă care au făcut istorie. De ce a acuzat-o Vaticanul pe Elizabeth Taylor

John Dryden spunea că „Dragostea este o boală fără leac”. Dovadă a acestei afirmații sunt poveștile de iubire interzise sau controversate, care au depășit orice barieră a clasei sociale, a politicii sau a rasei. Unele au devenit cunoscute întregii lumi, altele au rămas nespuse. Unele au avut un final fericit, altele s-au încheiat tragic. Art Safari „Love Edition” aduce în lumina reflectoarelor câteva cupluri istorice și iconice, de oameni îndrăgostiți împotriva sorții.

Elizabeth Taylor și Richard Burton FOTO Adevărul

Elizabeth Taylor și Richard Burton FOTO Adevărul

Wallis, Ducesă de Windsor și Prințul Edward, Duce de Windsor

Edward, Prinț de Wales (1894-1972), a fost pregătit încă de la naștere să devină rege. Deși era un cuceritor, în 1931, atunci când s-a îndrăgostit de o femeie din America, plină de farmec, el a știut rapid că ea este aleasa.

Wallis și Prințul Edward jpg

Este vorba despre Wallis Simpson, iar povestea lor de dragoste a generat o criză constituțională, când Prințul Edward a moștenit tronul , în 1936. De ce? Wallis mai fusese căsătorită de două ori, motiv din pricina căruia nu era considerată o regină potrivită. După deliberări chinuitoare, Edward a abdicat, în mod oficial. În urmatoarea zi, el a făcut o transmisiune radio istorică, în care a declarat că îi era imposibil să se achite de îndatoririle sale de rege „fără ajutorul și sprijinul femeii iubite”. Din nefericire, flacăra pasiunii dintre cei doi s-a stins destul de rapide. Cu toate că au rămas împreună, ea se purta adesea cu asprime față de el, care era fidel și atent. Wallis a afirmat, mai târziu, cu ironie: „Nu aveți idee cât de greu este să trăiești sfârșitul unei mari povești de dragoste.”

Ducii de Windsor jpg

Fotografia făcută de Cecil Beaton, cu Wallis Simpson și Edward, Duce de Windsor, a fost realizată în ziua nunții lor, în 1937. Niciun membru al familiei lui Edward nu a participat, iar expresiile lor faciale arată clar că nu era o ocazie fericită, așa cum ei și-ar fi dorit. Chiar în timp ce erau fotografiați, Edward a primit un mesaj, cel mai probabil vestea că titlul de „Alteță Regală” îi va fi refuzat noii sale soții, pe motiv că era divorțată. Beaton scria: „Prin obiectiv l-am văzut pe Duce devenind îngrijorat, încruntându-se și contorsionându-și fața...Wallis părea, de asemenea, tulburată”.

Ducii de Windsor nunta jpg

După abdicare, cuplul a trăit o viață mondenă în Franța, făcând vizite frecvente în SUA.

Sawai Man Singh II, maharajahul din Jaipur și maharani Gayatri Devi, rajmata din Jaipur

Gayatri Devi (1919-2009), prințesă a statului Cooch Behar din India, urma cursurile unei școli din Londra, când l-a întâlnit pe chipeșul maharajah din Jaipur (1911-1970) - descris ca fiind cel mai fermecător bărbat din India. Relația lor secretă și logodna au făcut senzație, mai ales că, potrivit tradiției, membrii familiei regale indiene se căsătoreau prin decret parental. Cununia lor a avut loc în 1940, mireasa descriind-o ca fiind cea mai fastuoasă ceremonie de nuntă din toate timpurile și începutul unui stil de viață plin de farmec.

Gayatri Devi jpg

Fotografiile lui Cecil Beaton cu maharani, din timpul războiului, i-au creat acesteia reputația uneia dintre cele mai frumoase femei din lume. În incinta Palatului Rambagh, Beaton a surprins, de asemenea, relația armonioasă a cuplului regal. Mai târziu, Gayatri a intrat în politică și a promovat drepturile femeilor. A câștigat primele sale alegeri cu cea mai mare diferență înregistrată vreodată în India. Când Singh a murit subit, în 1970, Devi a descris pierderea lui ca fiind de nesuportat.

Laurence Olivier și Vivien Leigh

Povestea de dragoste dintre Laurence Olivier (1907-1989) și Vivien Leigh (1913-1967) a fost, în egală măsură intensă și controversată. Cunoscuți drept „cuplul regal” ai marelui ecran, cei doi s-au cunoscut în 1935.

Laurence Olivier și Vivien Leigh tren jpg

Amândoi erau în pragul unor cariere extraordinare și amândoi erau deja căsătoriți. Începută încet, relația lor s-a transformat rapid, într-o dorință copleșitoare și, în cele din urmă, irezistibilă. Olivier a declarat: „Aceasta a fost o iubire pe care chiar nu am cerut-o, dar în care am fost atras. (...) Nu m-am putut abține cu Vivien...Niiciun bărbat nu ar fi putut”. Leigh și Olivier au interpretat rolurile principale într-o producție „Hamlet”, în 1937, călătorind în Danemarca, unde au jucat la Castelul Elsinore. Ei au fost fotografiați într-un tren care pleacă spre Danemarca, din gara Liverpool Street din Londra și jucând în unul dintre spectacolele de la castel.

Laurence Olivier și Vivien Leigh castel jpg

Laurence Olivier și Vivien Leigh au fost căsătoriți din 1940 până în 1960, menținând un ritm de lucru epuizant și jucând adesea roluri principale împreună. Cu toate acestea, Leigh a suferit, în repetate rânduri, de depresie acută, ceea ce a dus la despărțirea lor, în 1957. Au păstrat legătura, iar moartea actriței, din cauza tuberculozei, în 1967, l-a zguguit profund pe bărbat. El însuși, aflat în plin tratament pentru cancer, în momentul în care a văzut trupul neînsuflețit al fostei sale soții a simțit, ceea ce el a numit „o suferință cumplită”. Finalul poveștii lor de dragoste a fost, așadar, unul încărcat de o mare intensitate dramatică.

Richard Burton și Elizabeth Taylor

Richard Burton și Elizabeth Taylor (1925-1984, respectiv 1932-2011) s-au cunoscut pe platoul de filmare al producției „Cleopatra”, din 1962. Primul lor sărut a avut loc în fața camerelor de filmare, însă momentul a continuat chiar și după ce regizorul a strigat „Tăiați!”. Cei doi s-au îndrăgostit ireversibil, dar cum amândoi erau deja căsătoriți, aventura lor a provocat un mare scandal. Vaticanul a acuzat-o pe Elizabeth Taylor de „comportament erotic”. Interesul public pentru strălucitorul cuplu a dat tonul pentru viitor, iar relația lor turbulentă a fost documentată, la fiecare pas, prin intermediu fotografiilor de presă.

Richard Burton și Elizabeth Taylor jpg

Căsnicia lor furtunoasă a durat timp de un deceniu. Cei doi au divorțat, în iunie 1974, pentru ca ulteror, să se recăsătorească, pe 10 octombrie anul următor, în Botswana. Împăcarea a durat mai puțin de un an, ceea ce a dus la un al doilea divorț, în 1976. Cu toate acestea, dragostea dintre Taylor și Burton a rezistat în ciuda separării, trecând orice barieră, înclusiv cea a căsătoriilor cu alte persoane. Când a murit, în anul 2011, Elizabeth Taylor a fost înmormântată cu ultima scrisoare de dragoste, primită de la fostul ei soț. O scrisese cu puțin timp înainte de propria sa moarte, în 1984.

Despre Art Safari

Expoziția „Love Stories”, curatoriată de Lucy Peltz, este este o expoziție-odă închinată dragostei, realizată în parteneriat cu National Portrait Gallery , Londra. Poate fi vizitată, în Capitală, la Palatul Dacia-România, în perioada 30 iunie-10 septembrie 2023. Portretele expuse la București urmăresc chipul schimbător al iubirii, printr-o serie de povești reale, dominate de pasiune și tragedie. “Love Stories”

Programul Art Safari este de joi până duminică, între orele 12:00-21.00. Există și Night Tours, în fiecare vineri și sâmbătă, între 22:00-1:00 (experiențe speciale de vizitare cu ghidaj în toate expozițiile și prosecco).

Bilete se găsesc pe artsafari.ro sau direct de la intrare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…