Povestea unei diademe blestemate și miresele regale nefericite care-au purtat-o, peste ani
Este povestea unei diademe superbe, dar deopotrivă de teribile, care-a stat la baza unui lung șir de tragedii și pe capul unor femei încercate de soartă.
Familia Prințului Philip, greu încercată de așa zisul blestem
Se spune că această diademă misterioasă blestemă pe oricine îndrăznește să o poarte, motiv pentru care, astăzi, a fost abandonată prin vreun cufăr încuiat, în ciuda valorii sale istorice inestimabile.
Este vorba despre o tiară cu diamante încrustate pe un design cu frunze de căpșuni, care a strălucit pe capul mai multor generații de Mari Ducese de Hesse, descendente ale Reginei Victoria a Angliei. Toate aceste ducese au experimentat mariaje nefericite sau morți tragice, iar una dintre ele a fost sora preferată a Prințului Philip, plecat dintre noi în anul 2021 .
Un cadou de nuntă care-a adus nefericire
Bijuteria a fost comandată în anul 1861 de către Prințul Albert, soțul celebrei Regine Victoria a Angliei, pasionat de bijuterii și urma să fie un cadou de nuntă pentru Prințesa Alice, cea de-a doua fiică a lor, după căsătoria ei cu Ludovic al IV-lea de Hesse și de Rin. Cu toate acestea, Prințul Albert n-avea să trăiască să-și vadă fiica măritată, murind brusc din cauza febrei tifoide înainte de-a avea loc nunta acesteia. Ca atare, nici Prințesa Alice nu s-a bucurat de ziua ei cea mare, ceremonia ei fiind descrisă ca cea mai tristă nuntă regală din vremurile moderne, cu Regina Victoria încă în doliu după soțul ei.
Alice și tiara ei s-au mutat în Germania împreună cu noul ei soț și cu un nou lanț de tragedii: prințesa a suferit pierderea a doi copii și a murit prematur din cauza difteriei, la doar 35 de ani. Tiara familiei Hesse a fost transmisă, apoi, singurului fiu rămas în viață al lui Alice, Ducele Ernest, și a fost purtată de către soția sa, Marea Ducesă Victoria Melita, la încoronarea nefericitului Țar Nicolae al II-lea al Rusiei, în 1896. Febra tifoidă a răpus singurul copil al cuplului, iar cei doi au divorțat după șapte ani de mariaj, Ernest dăruind, apoi, tiara celei de-a doua soții a lui, Eleonore de Solms-Hohensolms-Lich, cu care s-a însurat în 1905.
Fiul lor cel mare, George Donatus, Marele Duce moștenitor de Hesse, s-a căsătorit cu Prințesa Cecilie a Greciei și Danemarcei, mult iubita soră a Prințului Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a. Aceasta a purtat tiara cea blestemată la încoronarea din 1937 a Regelui George al VI-lea, tatăl Elisabetei, înainte ca tragedia să lovească din nou.
George, Cecilie, cei doi fii ai lor, mama lui George, Marea Ducesă Eleonore, bone, asistente și piloți au murit toți într-un accident de avion în același an, în timp ce călătoreau în Marea Britanie pentru nunta fratelui lui George, Prințul Louis de Hesse și de Rin. Cecilie a născut prematur în timpul zborului, lucru care a impus o aterizare forțată și, în cele din urmă, a dus la prăbușirea avionului. Toți cei aflați la bord au murit, însă tiara cu diamante a fost găsită intactă în epava avionului.
Nunta Prințului Louis s-a desfășurat conform planului în ciuda tragediei care i-a răpus rudele, dar se pare că blestemul l-a lovit și pe acesta, chiar și-n absența cruntei diademe. Louis de Hesse și de Rin a murit fără copii în 1968, iar linia masculină a acestei nobile familii nemțești s-a stins odată cu el.
Evident că diadema mortală, veche de 161 de ani, n-a mai fost transmisă drept moștenire nimănui, bijuteria fiind, cel mai probabil, depozitată printre bunurile familiei, la Fundația Casei Hesse.
Foto: Profimedia, Getty Images
Sursa: adevarul.ro