Povestea triplei medaliate cu argint la Campionatele Europene de Haltere. Ridică zilnic câteva mii de kilograme

Povestea triplei medaliate cu argint la Campionatele Europene de Haltere. Ridică zilnic câteva mii de kilograme

Afectate anul trecut de suspendarea pe doi ani a trei sportivi români, depistaţi pozitiv, între care şi medlaiatul de la Olimpiada de la Londra, Răzvan Martin, halterele româneşti produc în continuare medalii. După Florin Croitoru, care a luat aurul la „smuls” şi la „total”, categoria 56 de kilograme, Loredana Toma a dus din nou România pe podium la Campionatele Europene, de la Tel Aviv, de data aceasta cu trei medalii de argint.
Departe de strălucirea şi banii din fotbal sau tenis, care au priză la televiziuni, halterele, sport la care România are o şcoală recunoscută în lume, necesită eforturi uriaşe. Loredana, spre exemplu, la 18 ani şi numai 58 de kilograme, ridică zilnic greutăţi, care totalizează în jur de zece tone. Programul pe care îl are un astfel de sportiv este draconic. Ei îşi petrec majoritatea timpul în cantonament, proaspăta medaliată primind voie, anul trecut de Crăciun şi Revelion, să meargă acasă, la părinţi, pentru câteva ore.


Aur ratat din cauza greutăţii


Recompensele sunt mici, dar sportivii se consolează cu gloria şi cu salariile. Pentru un ban în plus, cei maulţi dintre ei acceptă dubla legitimare, permisă în unele sporturi. Loredana Toma, care a luat aparţine în acte clubului CS Botoşani, dar e curtată insistent de Steaua şi de Dinamo, a ridicat la Tel Aviv 96 de kilograme la „smuls”, 115 kilograme la „aruncat”, cele două performanţe aducându-i şi medalia la total. Ea a pierdut aurul la „aruncat” doar pentru că rusoaica Elena Şadrina, care a ridicat tot 115 kilograme, cântăreşte 57,26 de kilograme, faţă de 57,42 cât are Toma.
Performanţa de la Tel Aviv nu e o surpriză pentru Loredana Toma, aceasta având peste 20 de medalii internaţionale. E fostă campionă europeană de junioare, dar n-a reuşit deocamdată să prindă o medalie la competiţiile mondiale. Ea are ca obiectiv însă clasarea pe podium la Olimpiada de la Rio de Janeiro şi şi-a propus să mai prindă cel puţin o Olimpiadă după aceasta. Aceste Europene nu contează pentru calificările la JO, dar Federaţia încearcă să formeze o echipă puternică, pentru Mondialele din noiembrie, când încep şi calificările la Olimpiadă.
Antrenorul lotului de haltere Constantin Urdaş, cel care o pregăteşte pe Loredana şi la Botoşani crede în potenţialul acesteia şi spune că halterele, în ciuda aparenţelor, reprezintă un sport în care inteligenţa şi forţa trebuie să se îmbine. “Se ridică haltere, nu butoaie sau bolovani. Pentru o halteră nu îţi trebuie foarte multă forţă, dar ai nevoie de inteligenţă şi de tehnică, să ştii cum să ridici greutatea. Abia după 5-6 luni de antrenamente ne dăm seama dacă un sportive e făcut pentru haltere”, a precizat Urdaş

5 medalii au cucerit halterofilii români pănă acum la CE, cu una mai mult decât anul trecut

Şanse la medalii şi fără Cocoş
România a deplasat în Israel un lot cu nouă sportivi (cinci fete şi patru băieţi), în care nu se regăseşte însă şi medaliata cu argint, de la Londra, Roxana Cocoş. Aceasta a reluat pregătirea, după ce a fost la un pas de a se abandona sportul în toamnă, şi ar vrea să participe la Mondialele din noiembrie. Chiar şi fără Cocoş, “tricolorii” mai au şanse la medalii, azi intrţnd în concurs Bianca Molie şi Irina Lepşa (ambele la categoria 69 de kilograme).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”