Povestea superbei Anastasia Duca, soția de domnitor al Moldovei care a avut o idilă cu un lider al Țării Românești
Fiica a unui mare vistiernic al lui Vasile Lupu, Anastasia Duca, a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din secolul al XVII-lea, iar povestea sa este una demnă de un film.
Doamna Duca împreună cu familia FOTO Cezar Suceveanu
Născută în 1631 la Iași, Anastasia Duca a fost fiica lui Dumitru Buhuș, un mare vistiernic al lui Vasile Lupu.
Conform documentelor vremii, Anastasia Duca s-a căsătorit undeva în perioada 1651-1653 cu Gheorghe Duca, o căsătorie aranjată de mama sa, pe când viitorul său soț, un om foarte ambițios, era printre dregătorii cei mai apreciați ai domnitorului Vasile Lupu.
Anastasia și Gheorghe Duca au avut împreună opt copii. Soțul său a ajuns pentru prima oară domnitor al Moldovei în anul 1665, timp de opt luni.
Prozatorul și memorialistul Constantin Gane i-a făcut un portret foarte special Anastasiei Duca: „Înaltă, mlădioasă, ochi negri focoși sub niște sprâncene în cerc, nasul subțire și gura mică, făceau din Anastasia o arătare, după care multe inimi s-o fi prăpădit. Era deșteaptă, energică și plină de temperament - ca mamă-sa. Însă, cu mai puțin amor propriu decât Doamna Dafina, Anastasia n-a știut, până la urmă, să-și ție demnitatea și rangul. A fost mai mult femeie decât a fost Doamnă”.
În 1671, din cauza unei răscoale a orheenilor și lăpușnenilor, domnitoril Gheorghe Duca a fost nevoit să se refugieze în Țara Românească alături de toată familia. La București, Gheorghe Duca s-a împrietenit cu influenta familie a Cantacuzinilor.
Numai că prietenia a dus la probleme, deoarece între Doamna Anastasia și Șerban Cantacuzino s-a legat o idilă.
”Despre idila lui Șerban Cantacuzino cu Anastasia Duca a scris inclusiv Nicolae Mavrocordat. Acesta a menționat și faptul că Gheorghe Duca, după ce a aflat de idila secretă a încercat să îl suprime pe Șerban Cantacuzino prin multiple planuri, însă a eșuat de fiecare dată, deoarece acesta din urmă era de fiecare dată avertizat din timp de soția lui Duca Vodă. Iar domnitorul Gheorghe Duca a devenit încet-încet din prietenul Cantacuzinilor chiar progonitorul acestora”, spune profesorul de istorie Constantin Vasilescu.
Culmea e că Şerban Cantacuzino a ajuns domnitor al Țării Românești în anul 1678 și în loc să pună la cale asasinarea lui Duca Vodă, a obținut de la Înalta Poartă numirea acestuia din nou ca domnitor al Moldovei.
În 1683, Duca Vodă a încercat să îi ajute pe turci la asediul Vienei, însă după înfrângerea de la Viena, Duca Vodă a fost prins de cazaci și dus în Polonia, unde a murit în 1685.
Șerban Cantacuzino avea să fie domn al Țării Românești până în 1688, când a fost otrăvit.
Anastasia Duca s-a stins din viață în 1703.
Sursa: adevarul.ro