Povestea rugăciunii care a adus un miracol. Părinții Maicii Domnului și superstițiile zilei de 9 septembrie

Povestea rugăciunii care a adus un miracol. Părinții Maicii Domnului și superstițiile zilei de 9 septembrie

Biserica sărbătorește în fiecare an, pe data de 9 septembrie, pe Sfinții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. Modele de credință și răbdare, aceștia au primit, după multe rugăciuni, binecuvântarea de a avea un copil la o vârstă înaintată.

icoană cu sfintii Ioachim și Ana și Fecioara Maria

Sfinții Părinți Ioachim și Ana și Fecioara Maria Foto Arhiva Adevărul

Sărbătoarea, care are loc la o zi după Nașterea Maicii Domnului , este dedicată părinților ei, Ioachim și Ana, care au avut un rol esențial în istoria mântuirii.

Semnificația zilei de 9 septembrie pentru creștini

Despre importanța acestei zile și despre povestea părinților Fecioarei Maria ne-a oferit mai multe detalii preotul paroh al Mănăstirii Cașin, Gabriel Cazacu: „ Începutul anului bisericesc coincide cu două mari sărbători - prima, cea mai mare sărbătoare a toamnei, este Nașterea Maicii Domnului, care este celebrată de toate bisericile creștine, nu doar de ortodocși, pe 8 septembrie. A doua zi, părinții ei preaiubiți, Ioachim și Ana, sunt sărbătoriți cu mare cinste. Au o poveste specială – erau la o vârstă înaintată, plini de Duhul Sfânt, și toată viața lor și-au dorit copii. La aniversarea celor 50 de ani de împreună-viețuire s-au dus la templu pentru a oferi o jertfă, conform tradiției iudaice. Însă marele preot le-a refuzat ofranda, care consta dintr-o turturică, un miel și un vițel, așa era rânduiala la vremea aceea., spunând că nu sunt binecuvântați cu dar de prunci, ca atare darul lor nu este bine-primit”.

Preotul paroh Gabriel Cazacu de la Mănăstirea Cașin

Preotul paroh Gabriel Cazacu de la Mănăstirea Cașin Foto YouTube

Întristați peste măsură s-au întors acasă. „Ioachim i-a spus Anei că el merge în munte să se roage. Și au convenit să se roage împreună, ea acasă și el la munte. În timp ce rugăciunea lor se înălța către bunul Dumnezeu, a fost ascultată și împlinită într-un mod miraculos. Și Bunul Dumnezeu l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil, arhanghelul veștilor bune, care le-a spus că rugăciunea lor a aflat har înaintea lui Dumnezeu și că Ana va lua în pântece și va naște o fecioară care se va dovedi «vas ales al Duhului Sfânt». Iar de aici știm cu toții povestea aceasta foarte frumoasă...”, a mai menționat preotul Gabriel Cazacu pentru „Adevărul”.

Ce înseamnă „Ana”

Referitor la numele Ana, părintele Gabriel Cazacu a mai menționat că, în limba ebraică, acesta înseamnă „a binevoi” sau „a avea milă”, dar poate fi tradus și ca „milostivire”.

„Ana este al treilea cel mai popular nume din lume, după Maria și Elena”, a mai precizat preotul, de la care am mai aflat și că sfânta prorociță Ana este protectoarea celor mici și a femeilor însărcinate, fiind cunoscută îndeobște ca «ocrotitoarea copiilor». În România, potrivit Institutului Național de Statistică, în topul celor mai populare nume de fete, combinația de nume „Ana-Maria” se află pe primul loc.

Revenind la mama Fecioarei Maria, moaștele sale sunt adăpostite la Schitul Sfânta Ana de pe Muntele Athos.

Sfânta Ana a trăit 69 de ani, iar soțul ei, Ioachim, 80 de ani. Fecioara Maria a rămas orfană la vârsta de 10 ani. În toate timpurile și locurile este recomandat să ne rugăm la Sfânta Ana pentru a primi copii. Sunt multe femei care își doresc prunci și urmează tratamente medicale și rugăciuni. Sfânta Ana ne arată că, prin rugăciune, răbdare și milostenie, orice este posibil, dacă Dumnezeu îngăduie ca un prunc să fie zămislit. De asemenea, îi îndemnăm pe părinți să pună numele Ana la botez, deoarece este un nume cu rezonanță creștină. Într-o lume plină de nume de import, să nu uităm cât de frumos este să avem un sfânt ocrotitor puternic, așa cum este Sfânta Ana”, a mai adăugat părintele paroh Gabriel Cazacu.

Tradiții și obiceiuri populare

În această zi, multe femei se roagă la Sfânta Ana pentru binecuvântarea familiei, protecția copiilor și pentru sănătate și liniște. Așa cum amintea preotul paroh al Mănăstirii Cașin, Sfânta Ana este invocată și de femeile care nu pot avea copii, fiind considerată protectoarea celor care își doresc prunci.

În unele regiuni ale țării există tradiția ca oamenii să își lase grijile și necazurile la biserică în ziua de 9 septembrie, în speranța că astfel vor avea parte de un an mai ușor.

Sfântul Ioachim este, de asemenea, văzut ca un protector al celor care trec prin dificultăți financiare sau suferă de boli, fiind considerat mijlocitor între oameni și Dumnezeu pentru binecuvântarea vieții.

Superstiții de 9 septembrie

În anumite zone din România, există superstiția că nu este bine să se lucreze în gospodărie pe 9 septembrie, în special la cusut sau spălat. Se crede că orice muncă fizică în această zi poate aduce ghinion sau boli asupra familiei.

Se spune și că în ziua Sfinților Ioachim și Ana este recomandat să te rogi pentru protecția familiei, pentru a te feri de relele din casă și de certuri.

O altă superstiție susține că părinții care se roagă la Sfânta Ana pentru copiii lor, în această zi, vor avea parte de copii sănătoși și protejați de boli.

Lucruri mai puțin cunoscute

În multe biserici din România, pe 9 septembrie au loc slujbe speciale dedicate Sfinților Ioachim și Ana. În cadrul acestor slujbe, credincioșii aduc ofrande pentru sănătatea copiilor și binecuvântarea familiilor lor.

Există icoane speciale ale Sfinților Ioachim și Ana, în care aceștia sunt reprezentați ținând-o pe Maica Domnului - pe când aceasta era doar un copil. Aceste icoane simbolizează rolul lor esențial în mântuirea lumii prin nașterea Fecioarei Maria.

Sărbătoarea de 9 septembrie este un prilej de rugăciune pentru întărirea familiei și de mulțumire pentru darurile primite.

În lume, în Canada, pe Insula Cape Breton, există o comunitate francofonă care o consideră pe Sfânta Ana protectoarea pescarilor și agricultorilor. Iar în Franța, în special în regiunea Bretania, au loc anual pelerinaje dedicate Sfintei Ana.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cât este de adevărat mitul refolosirii mâncării la „all inclusive”. Dezvăluirile a doi bucătari cunoscuți pe litoral

2 Cum a murit Avram Iancu, eroul tragic al moților. „Nu avea asupra lui, decât o năframă zdrențuită, fluierul și jalba”

3 Chinezii au dat chix cu primul drum construit în România: Cum arată acum șoseaua cu o bandă pe sens ce trebuia să fie gata de acum un an și jumătate

4 Începe criza? / Companiile străine își retrag banii din China, iar tensiunile din Asia sunt aproape la apogeu

5 „Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici” / Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României