Povestea miliardarului care și-a dorit să moară falit: Am spus mereu că m-aș mulțumi cu niște brânză și un sandviș cu roșii

Povestea miliardarului care și-a dorit să moară falit: Am spus mereu că m-aș mulțumi cu niște brânză și un sandviș cu roșii

Misiune îndeplinită pentru unul dintre cei mai neobișnuiți și discreți miliardari ai planetei. Chuck Feeney, co-fondator al unui imperiu financiar și comercial în Statele Unite, a reușit să-și cheltuiască averea de 8 miliarde de dolari, pentru alții. Suma imensă a finanțat timp de 39 de ani fundația întemeiată de miliardar sub deviza "Dăruiește cât trăiești" și cu scopul precis de a epuiza banii aflați la dispoziția sa.

Spre deosebire de alți magnați care și-au donat averile după moarte, Chuck Feeney a vrut să vadă că banii lui chiar au fost de ajutor. Acum, la 89 de ani, copilul născut într-o familie modestă din America Marii Crize Economice, e mulțumit că banii lui n-au fost irosiți. Dimpotrivă, alți miliardari ca Bill Gates și Warren Buffett îi calcă pe urme.

Chuck Feeney a venit pe lume în 1931 în comunitatea americano-irlandeză din New Jersey, iar părinții lui au muncit din greu pentru a le oferi copiilor lor siguranță și educație. Iar Chuck a fost primul din familia sa care a mers la facultate și nu oriunde, ci la Universitatea Cornell. Acolo i-a cunoscut pe viitorii parteneri de afaceri, dar și prieteni și colaboratori care i-a rămas alături toată viața.

Chuck Feeney: Am început cu nimic și uite unde am ajuns. Îmi plăcea ceea ce făceam, mai ales oamenii cu care lucram, și mă gândeam mereu că nu am nevoie de încă un milion de dolari.

Dar, afacerile mergeau strună și milioanele curgeau până când averea lui Chuck Feeney a ajuns să se numere în miliarde de dolari. Pe măsură ce devenea tot mai bogat a prins rădăcini și ideea de a-i cheltui nu doar pentru el și familie, ci pentru alții, mai ales că strict pentru el se mulțumea cu surpinzător de puține lucruri.

Chuck Feeney: Întotdeauna am empatizat cu oamenii careau dus o viață grea, lumea este plină de oameni care nu au destul pentru a se hrăni. Am spus mereu că m-aș mulțumi cu niște brânză și un sandviș cu roșii. Orice sumă pe care oamenii o dau pentru o cauză bună, merită, câtă vreme este bine cheltuită.

Chuck Feeney nu a deținut personal o mașină sau o casă. Când călătorea cu avionul, lua bilet la clasa economică. În 1982, aproape toată averea controlată prin imperiul său finaciar a ajuns la fundația care-i va marca viața. Au început donațiile tot mai mari, dar secrete. Unul dintre beneficiari este universitatea Limerick din Irlanda strămoșilor lui Feeney.

Ed Walsh, rectorul Universității Limerick: Mi-a explicat că, dacă vom dezvălui cine asigură finanțarea, banii nu vor mai veni. Era foarte ciudat să explici celor de la facultate de unde veneau banii. Eram implicat în traficul de droguri sau ceva de genul ăsta? Pentru că aceste clădiri magnifice parcă răsăreau din pământ.

Cu 10 ani în urmă, unul dintre vicepreședinții fundației spunea că "pentru a atinge termenul limită de a cheltui fondurile până la epuizare în 2016, trebuie să cheltuim un milion de dolari pe zi, 365 de zile pe an". Fundația lui Chuck Feeney a avut de fapt nevoie de încă patru ani peste termenul fixat, pentru a duce misiunea până la capăt în 2020.

Pe 14 septembrie 2020, Feeney și-a finalizat misiunea începută acum 40 de ani și a semnat documentele prin care a încheiat activitatea fundației sale. Unde s-au dus cele 8 miliarde de dolari? Feeney a donat 3,7 miliarde de dolari pentru educație, aproape 1 miliard de dolari s-au dus către Universitatea Cornell, iar peste 870 de milioane de dolari au fost alocați acțiunilor pentru promovarea drepturilor omului și a schimbărilor sociale. SURSA:  Digi24.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…