Povestea miliardarei condamnată la moarte pentru o fraudă bancară istorică în Vietnam. Are noi probleme cu legea

Povestea miliardarei condamnată la moarte pentru o fraudă bancară istorică în Vietnam. Are noi probleme cu legea

Miliardara vietnameză Truong My Lan, care a fost condamnată la moarte pentru o fraudă bancară istorică, se confruntă cu un nou proces similar. Este acuzată că a obținut proprietăți prin fraudă, dar și pentru spălarea banilor și transportul ilegal de monedă transfrontalieră.

Miliardara vietnameză Truong My Lan Foto: AFP

Miliardara vietnameză Truong My Lan Foto: AFP

Truong My Lan , în vârstă de 68 de ani, fost președinte al Consiliului de Administrație al Grupului Van Thinh Phat, a fost condamnată la moarte în aprilie 2024 de un tribunal din orașul Ho Chi Minh din Vietnam, într-un caz de fraudă în care procuratura a estimat daune în valoare totală de 25 de miliarde de euro, cel mai mare scandal financiar din istoria țării, potrivit BBC citat de HotNews. Decizia instanței nu a fost definitivă, iar inculpata a făcut apel.

Aceasta se confruntă, acum, cu un nou proces pentru fraudă financiară. Pe 19 septembrie 2024, Tribunalul Popular din orașul vietnamez Ho Chi Minh a început un proces, în primă instanță, în care inculpata Truong My Lan și alți 33 de complici sunt acuzați că au obținut proprietăți prin fraudă, pentru spălarea banilor și transportul ilegal de monedă transfrontalieră, potrivit publicațiilor din Vietnam. Noul proces este programat să dureze o lună.

Lan se numără printre directorii de întreprinderi și funcționari publici de rang înalt închiși în cadrul campaniei anticorupție cunoscută sub numele de „Furnalul în flăcări”.

Aceasta este acuzată că a strâns ilegal 30 de trilioane de dong, echivalentul a 1,2 miliarde de dolari, din emiterea de obligațiuni, a transferat ilegal 4,5 miliarde de dolari în și din Vietnam și a spălat 445 de trilioane de dong (18,1 miliarde de dolari), potrivit unei declarații a poliției publicate înaintea procesului, conform Reuters.

Condamnată la moarte după ce a înșelat aproximativ 42.000 de persoane

În aprilie 2024, Lan a fost condamnată la moarte într-un proces separat, după ce a fost găsită vinovată de deturnare de fonduri, luare de mită și încălcări ale normelor bancare în cadrul unei fraude financiare de 25 de milioane de euro, cea mai mare înregistrată în țară.

Alături de aceasta mai erau acuzate alte 85 de persoane, dar procurorii au cerut pedeapsa cu moartea, rar impusă pentru infracțiuni financiare, doar pentru Truong My Lan, considerată a fi creierul operațiunii. Aceasta a negat vinovăția și a dat vina pe subordonații săi.

Truong My Lan a fost acuzată că a înșelat aproximativ 42.000 de persoane între 2012 și 2022, prin manipularea de obligațiuni prin intermediul SCB, companie deținută în proporție de peste 90% de grupul său, cu complicitatea unor oficiali responsabili cu supravegherea sectorului bancar.

Cum și- a făcut Truong My Lan averea

Truong My Lan provine dintr-o familie sino-vietnameză din Ho Chi Minh. Acest oraș a fost mult timp motorul comercial al economiei vietnameze, scrie BBC.

Ea și-a început cariera ca vânzătoare la tarabă în piață. A vândut produse cosmetice împreună cu mama sa, și a început să cumpere terenuri și proprietăți după ce Partidul Comunist a permis o perioadă de reformă economică, în 1986. În anii 1990, deținea deja un portofoliu mare de hoteluri și restaurante.

Toate terenurile din Vietnam sunt în mod oficial deținute de stat. Obținerea accesului la ele se bazează adesea pe relații personale cu funcționarii de stat. Corupția a escaladat odată cu creșterea economiei și a devenit endemică.

Până în 2011, Truong My Lan era o femeie de afaceri bine cunoscută în orașul Ho Chi Minh și i s-a permis să organizeze fuziunea a trei bănci mai mici, cu probleme de lichidități, într-o entitate mai mare: Saigon Commercial Bank.

Legislația vietnameză interzice oricărei persoane fizice să dețină mai mult de 5% din acțiunile unei bănci. Dar procurorii spun că, prin intermediul a sute de companii fantomă și a unor persoane care acționau ca împuterniciți ai săi, Truong My Lan deținea de fapt peste 90% din Saigon Commercial.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Foarte interesante amănunte...

3 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

4 Operațiunea secretă care va schimba lumea

5 „Gata, domnule comandant, mă dau bătut!” / Efectul de domino care a dus la destrămarea frontului din Donețk