Povestea Mihaelei Garbuzov: Muzica populară și folclorul - meșteșug și modalitate de creare a comunităților diverse

Povestea Mihaelei Garbuzov: Muzica populară și folclorul - meșteșug și modalitate de creare a comunităților diverse

Mihaela Garbuzov este o tânără interpretă de muzică populară din Republica Moldova. Cântecul popular și tradiția autohtonă o pasionează de mică, Mihaela remarcându-se timpuriu datorită talentului său și a predilecției pentru acest gen de muzică. În acest articol descoperă cum a început drumul Mihaelei către succes în acest domeniu și ce își propune să facă în viitorul apropiat.

Educația formală și non-formală

Primul profesor nonformal a fost chiar tatăl Mihaelei. Cu o voce extraordinară și cu o pasiune aparte față de muzică, artă și creație, anume el, după părerea Mihaelei a fost cel care a inspirat-o și a determinat-o să se dezvolte în acest domeniu. Au urmat și lecții de la muzicienii gimnaziului, grație cărora Mihaela a însușit tehnici valoroase de interpretare a cântecelor tradiționale. 

După absolvirea gimnaziului, Mihaela și-a continuat studiile la un colegiu din capitală, doar că la un profil diferit de cel al artei și al muzicii. Motivul a fost simplu: la fel ca și majoritatea părinților din Republica Moldova, părinții nu vedeau arta și muzica drept domeniu care i-ar putea permite Mihaelei să-și construiască un trai decent. 

Acesta, însă, nu a fost un obstacol. Educația formală a Mihaelei a continuat în ansamblul folcloric „Cetina”, unde a studiat teoria muzicii, compoziția și interpretarea, cu accent pe muzică tradițională și popular-contemporană. Rolul Mihaelei în acest ansamblu s-a dovedit a fi major. Mai târziu a fost selectată în calitate de solistă și reprezentată al ansamblului la diverse concursuri și festivaluri.

Începutul carierei

Ca parte a ansamblului „Cetina”, Mihaela a făcut și primii pași în cariera sa de muzician popular. Ea a participat la nenumărate competiții și festivaluri de muzică, încă de la o vârstă destul de fragedă. 

Începutul cariere a fost marcat și de colaborări cu alți muzicieni, oportunități de învățare din experiențele lor și de îmbunătățire a meșteșugului. Pe lângă performanța de solistă, Mihaela se implica și în aranjarea cântecelor tradiționale și, eventual, scrierea de material original care reflectă teme și stiluri de muzică populară. 

După absolvirea colegiului au urmat studiile la Universitatea din Geneva (Elveția), unde Mihaela a avut ocazia și onoarea de a lucra, timp de aproximativ o lună, cu cea mai bună Academie de Operă din Geneva. În scurt timp au venit și primele mari realizări, care au marcat tranziția către un nou nivel al meșteșugului și al performanței. 

Primele mari realizări nu s-au lăsat așteptate

În 2017, în calitate de solistă, Mihaela a fost aleasă laureat al Concursului de cântec militar “La onor, la datorie”. Printre jurații concursului s-a regăsit și Nicolae Gribincea, un renumit muzician și folclorist din Republica Moldova. Juriul a apreciat talentul și dedicația Mihaelei printr-o distincție specială. Acest premiu a încurajat-o pe Mihaela să continue în domeniu.

Misiunea nobilă și aspirații de viitor

Farmecul principal al folclorului național ține de faptul că acesta a fost transmis din generație în generație. De aici pornește și misiunea specială pe care și-o propune Mihaela - de a transmite, prin mentorat, abilitățile pe care le deține, tinerilor din diaspora românească și moldovenească din Chicago.

Unul dintre obiectivele grandioase ale acestei misiuni ține de înființarea unei școli de muzică populară și organizarea pe viitor un program de burse pentru a sprijini artiștii din domeniu din România și Republica Moldova. Acest obiectiv ar putea avea un impact major atât în păstrarea și revitalizarea tradițiilor populare românești și moldovenești, cât și în schimburi culturale și crearea unei comunități diverse. 

Pe lângă misiunea comunitară, Mihaela este determinată să-și perfecționeze și performanța sa pe scenă. Cu siguranță că va continua să lucreze la noi înregistrări, în calitate de interpret solo și nu doar. Obiectivul de lungă durată este de a crea noi interpretări ale cântecelor populare românești și moldovenești, precum și transpunerea prin prisma acestora a unor probleme contemporane. 

Mihaela Garbuzov - ambasador cultural al folclorului și patrimoniului cultural românesc și moldovenesc 

Republica Moldova și România se pot mândri cu un adevărat ambasador al tradițiilor și folclorului național, care promovează cultura românească chiar peste ocean. Misiunea comunitară și obiectivele personale ale Mihaelei vorbesc despre profunda determinare a artistei de a promova arta și tradițiile oriunde s-ar afla. 

Luca Platonescu



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Al Bano a cântat la nunta lui Horia Ivanovici cu roșcata

3 Moment important / Statele Unite schimbă, în sfârșit, abordarea față de Rusia!

4 Fiica Ralucăi Moianu s-a măritat la numai 19 ani cu avocatul vedetelor

5 Foarte interesante amănunte!