Povestea hackerului adolescent devenit cel mai căutat infractor din Europa. Zeekill a șantajat 33.000 de pacienți la psihiatrie
Povestea hackerul notoriu Julius Kivimäki, cunoscut și sub pseudonimul Zeekill, a captivat atenția întregii Europe. Încă de la vârsta adolescenței, când a intrat în lumina reflectoarelor ca membru al unei rețele de hackeri, Kivimäki a parcurs o călătorie tumultuoasă care l-a transformat într-una dintre cele mai căutate figuri criminale din Europa.
Julius Kivimäki, „Zeekill”, cel mai căutat hacker din Europa FOTO Twitter
El a fost condamnat la închisoare pentru unul dintre cele mai șocante atacuri cibernetice din istoria recentă, potrivit BBC News.
„Stimată doamnă Parikka”, a scris expeditorul, înainte de a sublinia că gruparea a obținut informațiile ei private de la un centru de psihoterapie în care era pacientă. Expeditorul a explicat că o contactează direct, deoarece compania ignoră faptul că datele sale personale au fost furate.
33.000 de pacienți au fost șantajați
Aceste cuvinte au marcat începutul unei serii de evenimente care au pus în mișcare una dintre cele mai ample anchete din istoria Finlandei. Atunci când aproximativ 33.000 de pacienți de terapie au fost șantajați cu publicarea notelor lor de ședință furate, societatea a fost zguduită până în adâncurile sale.
Baza de date furată de la psihoterapie Vastaamo conținea cele mai adânci secrete ale pacienților, printre care și copii. Conversațiile sensibile pe subiecte precum relațiile extraconjugale până la mărturisirea infracțiunilor, deveniseră o monedă de schimb.
„Un hack de această amploare a însemnat un dezastru pentru Finlanda – toată lumea cunoștea pe cineva care a fost afectat”, a relatat Mikko Hyppönen, de la firma finlandeză de securitate cibernetică WithSecure.
Anul 2020 a marcat un punct de cotitură în povestea sa, când atacurile asupra psihoterapiei Vastaamo au zguduit Finlanda. În mijlocul pandemiei globale, amenințările de publicare a datelor furate au creat panică și haos.
Impactul e-mailurilor a fost imediat și devastator. Avocata Jenni Raiskio reprezintă 2.600 dintre victime și, la proces, a spus că firma ei a fost contactată de persoane ale căror rude și-au luat viața după ce fișele pacienților au fost publicate online. Ea a condus un moment de reculegere în instanță pentru victime.
Unele victime au recurs la gesturi extreme
Autorul mesajelor de șantaj, cunoscut doar ca ransom_man, a cerut victimelor să-i plătească 200 de euro (171 de lire sterline) în 24 de ore, pentru a nu le publica informațiile. Dacă nu respectau acest termen, suma se mărea la 500 de euro.
Aproximativ 20 de persoane au plătit înainte ca victimele să-și dea seama că este deja prea târziu. Informațiile lor au fost deja publicate cu o zi înainte, când ransom_man a scurs din greșeală întreaga bază de date către un forum de pe darknet.
Kivimäki, cunoscut ca fiind un „jucător-cheie” în lumea hacking-ului, și-a câștigat reputația încă din adolescență. El a fost arestat pentru 50.000 de infracțiuni de piraterie informatică la vârsta de 17 ani, în anul 2014.
În mod surprinzător, el nu a fost închis. Pedeapsa sa de doi ani de închisoare cu suspendare a fost criticată de mulți din lumea securității cibernetice. Chiar și pentru sentințele celebre îngăduitoare ale Finlandei, a rămas team că Kivimäki și complicii săi - în mare parte alți adolescenți dispersați în lumea vorbitoare de limba engleză - nu vor fi descurajați.
„Era foarte bun în ceea ce făcea și nu-i păsa de consecințe. Mergea întotdeauna mai departe decât alții în atacuri”, a spus un alt hacker din banda Zeekill's Lizard Squad.
Poliția finlandeză a avut nevoie de aproape doi ani pentru a strânge dovezi împotriva sa și pentru a emite o Notificare Roșie prin Interpol. Astfel, el a devenit unul dintre cei mai căutați criminali din Europa.
Dar nimeni nu știa unde este tânărul, de acum în vârstă de 25 de ani. A fost găsit din greșeală, în februarie anul trecut, când poliția din Paris a mers la apartamentul său după ce a primit un apel fals pentru tulburări domestice.
Ei au descoperit că Kivimäki trăia cu documente de identitate falsificate sub un nume fals.
„A fost extrădat rapid în Finlanda, unde poliția a început să se pregătească pentru unul dintre cele mai importante procese din istoria țării”, a declarat comisarul-șef de poliție, Marko Leponen, care a condus cazul.
Hackerul, condamnat la șase ani de închisoare
Procesul lui Kivimäki a fost una dintre cele mai intense experiențe judiciare din Finlanda. Cu reporteri prezenti în fiecare zi și o atenție internațională fără precedent, acesta a fost un moment de cotitură pentru sistemul judiciar al țării.
În cele din urmă, verdictul a fost dat: Kivimäki a fost găsit vinovat de peste 30.000 de infracțiuni și condamnat la șase ani și trei luni de închisoare. Cu toate acestea, pentru mulți dintre cei afectați, această sentință nu este suficientă pentru a acoperi daunele suferite.
Victimele și familiile lor așteaptă să vadă dacă vor primi și alte compensații pentru traumele de care au avut parte.
„Kivimäki a fost de acord în principiu să rezolve în afara instanței cu un grup de victime, dar alții plănuiesc procese civile fie împotriva lui, fie împotriva Vastaamo”, a explicat avocata Jenni Raiskio.
Sursa: adevarul.ro