Povestea enclavei moldovenești înconjurate de forțele pro-ruse. „Suntem norocoși că Ucraina ne apără”
La o scurtă călătorie cu mașina de la granița de sud a Ucrainei, sute de trupe rusești păzesc un vast depozit de muniții, din epoca sovietică, în regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria. Veteranii vin, anual, pentru a comemorarea eroilor războiului civil, din 1992. Localnicii se simt amenințați de un nou conflict, dar loialitatea e împărțită.
Veteranii Războiului Civil din Moldova, din 1992 FOTO BBC News
Depozitul, soldații, cât și regiunea separatistă pro-rusă sunt supuse unui control global tot mai mare, scrie BBC News .
În ultimele câteva săptămâni, au fost aduse acuzații între Rusia, Ucraina și Moldova cu privire la presupuse comploturi de destabilizare a Republicii Moldova și avertismente cu privire la potențialul de a izbucni un nou conflict.
Amenințarea unui nou conflict în Transnistria
Premierul Moldovei, Dorin Recean, a declarat că trupele ruse ar trebui expulzate din regiune, pe fondul avertismentelor președintelui Maia Sand u, potrivit cărora Moscova plănuiește o cădere a guvernului pro-occidental.
Între timp, Rusia a vorbit despre amenințarea unui atac cu „steagul fals” al forțelor ucrainene – și a avertizat că orice atac asupra trupelor sale în Transnistria va fi văzut ca un atac asupra Rusiei însăși.
Mulți analiști occidentali subliniază că Transnistria ar putea oferi Rusiei un alt punct de intrare în Ucraina, forțând trupele ucrainene să se îndepărteze de alte zone de luptă.
Așadar, Transnistria - controlată de separatiști pro-ruși de la Războiul Civil din 1992 din Moldova - este urmărită îndeaproape la nivel global.
Avertismentele și amenințările cu privire la un nou conflict aici atârnă greu asupra satului Molovata Nouă. Aceasta este o mică enclavă moldovenească, blocată de teritoriul transnistrean și separată de restul Moldovei de râul Nistru.
Dacă locuitorii din Chișinău se simt vulnerabili, locuitorii din Molovata Nouă se simt complet expuși. Mulți dintre bătrânii de aici au luptat cu separatiștii pro-ruși pentru acest pământ, în urmă cu 30 de ani. Ei se întreabă acum dacă urmează o nouă luptă.
Pelerinajul veteranilor de război
Vineri, veteranii acelui conflict s-au adunat la Molovata Nouă pentru un pelerinaj anual peste linia de control în Transnistria, pentru a-i onora pe cei care au murit. Câteva zeci de bărbați, îmbrăcați în vechile uniforme militare și medalii strălucitoare în piept. Printre aceștia, Vlad Untilă, în vârstă de 62 de ani.
„Suntem norocoși că Ucraina ne apără în acest moment, dar dacă va începe conflictul în Moldova, suntem gata să apărăm, din nou, acest teritoriu”, a spus el.
Convoiul de mașini al veteranilor s-a îndreptat către zona părăsită din Molovata Nouă, în teritoriul separatist pro-rus - trecând astfel pe teritoriul inamic, așa cum au făcut în urmă cu trei decenii.
„Vezi cum se uită la noi?”, a remarcat fostul soldat, în timp ce mașina se apropia de punctul de control rusesc.
O mulțime de soldați înarmați sunt cu ochii țintiți asupra bărbaților îmbrăcați în echipamentul militar moldovenesc, pe teritoriul separatist, acceptând însă desfășurarea acestui ritual anual.
„Uită-te în jurul tău, aici am luptat – totul a fost un câmp de luptă”, s-a mândrit Vlad Untilă, în fața jurnaliștilor BBC.
Acum, un petic îngust de pământ străbate peisajul tăcut.
„Este greu pentru că simt că sunt în propria mea țară. Este propriul meu pământ și totuși nu pot merge liber aici”, a adăugat prietenul său, pe nume Constantin.
O scurtă călătorie cu mașina dincolo de punctul de control, ascuns printre mărăcini pe marginea drumului, este prima oprire a veteranilor, în fața unei o simple cruci albastre, făcută din stâlpi metalici.
Acesta marchează locul unde, în urmă cu 31 de ani, un primar local a fost ucis. Veteranii se adună cu o coroană de flori și o sticlă de plastic plină cu vin, pentru pomenirea tovarășilor căzuți.
Ei se plimbă apoi printre monumentele închinate eroilor, răspândite prin acest teritoriu, repetând ritualul la fiecare oprire.
„Am fost amândoi lunetişti. Trăgeau în noi de pe dealul acela de acolo, dintr-un tanc. Unul dintre fragmentele de schije l-a lovit în gât. A căzut la pământ și a murit în brațele mele”, îşi aminteşte Vlad, la locul în care prietenul său, Vasea, a fost ucis.
În timp ce veteranii trec pe lângă o școală din Republica Moldova, elevii ies să-i întâmpine, în frunte cu directoarea lor.
„Au fost bătălii mari aici în 1992. Și încă sunt răni adânci în sufletele oamenilor. Ne este foarte frică: știm ce înseamnă războiul și nu-l dorim nimănui”, își amintește femeia.
Unul dintre elevii ei spune că este gata să ia armele dacă izbucnește din nou conflictul, așa cum au făcut tatăl și bunicul său, în urmă cu 30 de ani.
Loialitatea este împărțită
Dar loialitățile aici - ca și în restul Moldovei - sunt împărțite pe fond istoric, geografic și economic.
De cealaltă parte a râului Nistru, atracția identității moldovenești este pusă împotriva atracției gazelor rusești. subvenționate din Transnistria.
Diferențele economice față de restul țării s-au resimțit de la începutul războiului din Ucraina, după ce Moscova a tăiat aprovizionarea cu gaze către Moldova, anul trecut.
„Voi fi sincer. Este foarte greu să-i convingi pe oameni că viața este mai bună în Moldova, atunci când ei plătesc o fracțiune din prețul gazului aici”, a declarat primarul din Molovata Nouă, Oleg Gazea, pentru BBC.
Sursa: adevarul.ro