Povestea dronei ucrainene care face ravagii în Rusia

Povestea dronei ucrainene care face ravagii în Rusia

O dronă cu rază lungă de acțiune dezvoltată de Ucraina este responsabilă pentru marea majoritate a atacurilor reușite ale Kievului asupra rafinăriilor de petrol rusești.

Depozit petrolier în flăcări după un atac ucrainean cu dronă în regiunea Briansk FOTO EPA-EFE

Drona Liuti a fost dezvoltată ca răspuns al Ucrainei la drona kamikaze Shahed, ieftină, dar letală, folosită de Rusia împotriva infrastructurii militare și civile ucrainene. Potrivit publicației „ Ukrainska Pravda“ această dronă s-ar afla în spatele a 80% din atacurile de succes ale Ucrainei pe teritoriul rusesc, multe dintre ele la sute de kilometri în interiorul granițelor Rusiei.

Liuti a avut însă un început nefericit. Dezvoltată fără sprijinul statului ucrainean, designul său mare și greoi a fost deranjant pentru parlamentari.

În timpul unuia dintre primele sale teste, în aprilie 2023, operatorii au pierdut pentru scurt timp controlul asupra uneia dintre drone, care aproape a lovit centrul de control de la care a fost lansată, a relatat sursa citată.

Testare cu emoții

Era sfârșitul lunii aprilie 2023. Era o vreme bună în regiunea Odesa, cu vizibilitate excelentă deasupra mării. Regiunea nu era supusă ca acum atacurilor zilnice cu drone și rachete, iar oamenii se plimbau liniștiți pe străzi în așteptarea verii.

Niciunul dintre ei nu știa că, în acel moment, o dronă ucraineană ultrasecretă era pe cale să atace Insula Șerpilor în timpul primului său test de luptă. Dar a eșuat, și 50 de kilograme de explozibil zburau dinspre mare direct în orașul de pe coastă.

A fost imposibil să se emită o avertizare de raid aerian din cauza secretului testelor.

S-a dovedit că pilotul automat instalat pentru a controla zborul pur și simplu nu a permis aeronavei să se prăbușească la sol. Prin urmare, drona înarmată a câștigat fără probleme altitudinea desemnată, dar în loc să se prăbușească pe insulă s-a întors „acasă“, la punctul de plecare.

Reprezentanți ai înaltului comandament militar și dezvoltatori urmăreau drona de la locul de lansare. Aceștia și-au dat seama că drona înarmată zbura direct spre ei.

Generalul-locotenent Mikola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, care a observat, de asemenea, lansarea, a ordonat ca avioanele de luptă să fie mobilizate pentru a doborî propria dronă.

Dar totul s-a încheiat cu bine - la aproximativ 30 de kilometri de țărm, operatorii au recepționat în cele din urmă semnalul și au recăpătat controlul dronei.

„Ca să fiu sincer, nimeni nu a crezut cu adevărat în această dronă. Este mare, este vizibilă pe radare. La acea vreme, rușii deja ne doborau dronele de atac turcești Bayraktar, așa că nu prea exista încredere în propria noastră dezvoltare, realizată de la zero, fără experiență. Iar după ce aproape că și-au lovit propriul centru de comandă cu ea, mulți pur și simplu au dat din umeri la acest proiect“, a declarat pentru „Ukrainska Pravda“ un deputat din comisia de apărare a Ucrainei, sub protecția anonimatului.

După eșecul din timpul testelor, povestea a ceea ce este acum cea mai de succes dronă kamikaze din Ucraina s-ar fi putut încheia înainte de a începe. Dar dezvoltatorii nu au renunțat. Nici colegii lor și nici comandamentul militar nu au crezut în proiectul lor. Cu toate acestea, ei s-au gândit tot timpul la drona lor; au creat primele prototipuri cu banii lor, au învățat-o să zboare și aproape că au reușit să lanseze un atac. Pur și simplu nu puteau renunța în această ultimă etapă.

Și două săptămâni mai târziu, la 3 mai 2023, dezvoltatorii au triumfat. Un depozit de petrol din satul rusesc Volna din Peninsula Taman a luat foc noaptea, în mod neașteptat pentru autoritățile locale.

Această „surpriză“ a fost așteptată de un grup de dezvoltatori și de militarii din Ucraina. Ulterior, o fotografie de la test a fost postată de purtătoarea de cuvânt a Ukroboronprom, Natalia Sad. În selfie alături de ea se afla comandantul-șef de atunci al Forțelor Armate Valeri Zaluzhni, comandantul Forțelor Aeriene Mikola Oleșciuk și directorul de atunci al Ukroboronprom Iuri Husiev.

Potrivit „Ukrainska Pravda“, din mai 2024 Liuti este folosită nu numai de agențiile speciale și de informații. Chiar și Forțele Aeriene Ucrainene au plasat recent o comandă mare și pregătesc grupuri de operatori pentru acestă drona.

Campanie de atacuri transfrontaliere

Dar, la începutul acestui an, Ucraina a început o campanie concertată de atacuri transfrontaliere regulate cu drone, axate în principal pe rafinăriile de petrol ale Rusiei. Liuti pare să fi fost o parte esențială a acesteia.

Potrivit „Ukrainska Pravda“, Liuti poate parcurge până la 1.000 de km, are o anvergură a aripilor de 7 metri și poate transporta o încărcătură explozivă de 50 kg.

Alte drone au lovit la distanțe mai mari, dar se pare că această campanie ucraineană de lovituri asupra instalațiilor petroliere rusești este condusă în principal de Liuti.

În pofida îngrijorărilor aliaților săi că loviturile ar putea destabiliza partenerii petrolieri mondiali și provoca Rusia, Ucraina a menținut un baraj constant de atacuri - iar efectele par să dea roade.

În februarie, Rusia a anunțat o interdicție de șase luni a exporturilor de benzină. Ucraina a susținut că atacurile sale au redus producția și prelucrarea petrolului rusesc cu 12%.

Tactica de a viza rafinăriile de petrol, mai degrabă decât producția de țiței, forțează Rusia să pună pe piață mai mult țiței, au scris experții în „Foreign Affairs“ în această lună, ceea ce, potrivit acestora, a avut ca efect creșterea prețului produselor petroliere rafinate pe plan intern, fără a duce la o creștere a prețurilor petrolului la nivel mondial.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii