Povestea din spatele singurei medii de 10 la Bac din Ilfov
Anul acesta, județul Ilfov are cea mai mică rată de promovare a Bacalaureatului și, cu toate acestea, Andreea Popescu a luat media 10 la examen. Mama tinerei critică însă dur liceul din Otopeni unde tânăra a învățat și spune că meritul pentru nota maximă este doar al copilului, care s-a pregătit singur acasă.
Andreea, împreună cu mama ei Sursa foto: Arhivă personală
Andreea Popescu este singura absolventă din județul Ilfov care a obținut media 10 la Bacalaureatul de anul acesta. Andreea n-a vrut să spună povestea din spatele acestei medii, dar a spus-o mama absolventei, Crina Popescu. Aceasta nziare/copmu vrea ca liceul, despre care nu are o părere strălucită, să-și facă reclamă pe spinarea fiicei sale: „Haideți să începem cu partea frumoasă, să vă spun despre cum s-a pregătit Andreea pentru Bacalaureat. Pot să spun că povestea frumoasă a durat până în clasa a XI-a. În clasa a IX-a și a X-a, la profilul ei de mate-info, a avut o profesoară de Matematică extraordinar de bună“, a povestit Crina Popescu.
Cu această profesoară a și continuat pregătirea în clasele a XI-a și a XII-a pentru a obține media maximă, mai spune mama. De ce a fost mutată profesoara de Matematică? Era severă, dar corectă și o parte a părinților nu au mai vrut-o la clasă. În clasa a XI-a, după ce a venit la clasă un profesor de Matematică suplinitor, Andreea a început să ia numai note de 5. „Șoc mare. O scălda, mai lua câte un 5, un 6, mai lua și câte un 8 sau un 9. A început să se ridice datorită meditațiilor. În clasa a XII-a a ajuns la media 9 la Matematică. Am pregătit-o în privat la Matematică, în ideea de a obține o notă frumoasă. La Română și la Biologie a învățat singură, cu sprijinul meu inițial pentru că am învățat-o ce înseamnă planificarea timpului și a materiei“, adaugă Crina Popescu. Mama admite că la Română Andreea a avut o profesoară bună: „Dar a necesitat o concentrare mai mare și în vara dinaintea clasei a XII-a a început serios să învețe. A învățat și prin exemplul nostru că fără muncă nu ajunge acolo unde își dorește“.
Absolvenții liceului au luat Bacalaureatul, mai spune mama, dar toți cu pregătire suplimentară în privat: „Părinții au spus foarte clar din clasa a XI-a, când s-a produs ruptura cu profesoara și au început discuțiile în ședințe, foarte mulți părinți au recunoscut că au început să pregătească copiii. Eu nu cred că există vreunul care nu a făcut pregătire. Asta e clasică în toate liceele, nu mai e o noutate“. Crina Popescu mai are o fiică în clasa a IV-a acum, la aceeași instituție școlară unde a învățat și Andreea. „De câțiva ani, întreg liceul învață în trei schimburi. Subiectul acesta a mai fost abordat în presă când un grup de părinți a înființat o acțiune – Școală nouă în Otopeni, se numește – și au început să meargă pe la primărie, pe la școală, și atunci am aflat că sunt prea mulți copii pentru spațiile existente. Pentru Andreea, învățatul în trei schimburi a însemnat în clasa a XII-a începerea orelor la 7 dimineața. Oră la care, sincer, nu funcționa. Și cred că niciun copil nu funcționa“, mai spune mama.
Învățatul în trei schimburi și cu ore reduse ciuntește din calitate, mai spune Crina Popescu: „Fetița mea cea mică, de exemplu, era a III-a și a avut ore de 40 de minute, iar cea de-a patra oră, de 20 de minute. Asta nu este școală. Venea acasă cu lucruri pe care nu le pricepea la școală, nu aveau timp să le aprofundeze. Și a trebuit să fac cu ea acasă matematica de clasa a III-a ca s-o înțeleagă“, mai spune mama.
În opinia mamei, școala nu pune suficientă presiune pe primărie pentru a rezolva problema spațiilor de învățământ .
Ce spune directoarea liceului
Viorica Hera, directoarea Liceului teoretic „Ioan Petruș“ din Otopeni, spune că, anul trecut școlar, clasele de gimnaziu și cele de liceu nu au avut ore reduse, deși la școală se învață în trei schimburi: „Ora de curs a fost de 50 de minute ca peste tot, cu pauză de 10 minute. Nu au fost afectați nici elevii de liceu și nici cei de gimnaziu. Cei care au fost afectați au fost cei de clase primare. Acolo avem foarte multe clase și ei învață în două schimburi. Învățând în două schimburi, sunt clase de gimnaziu care intră mai târziu pentru că sunt a treia formațiune pe sală“, a explicat directoarea.
Pentru elevii de gimnaziu și de liceu, doar ora a fost nemulțumitoare, admite directoarea, pentru că s-a intrat la 7.00. Mobilitatea cadrelor didactice, mai spune aceasta, face ca unii profesori să plece din școală, fiind înlocuiți cu alții. Cât privește spațiul, extensii s-au făcut tot timpul, dar insuficiente pentru populația școlară în continuă creștere. „S-a mai făcut un corp de clădire, e posibil ca liceul să-l mutăm într-o altă clădire dată de primărie, dar vom vedea la toamnă dacă se termină acolo toate lucrările“, a explicat cadrul didactic.
Dacă erau probleme cu profesorul de la clasă cum de Andreea a luat 10 la matematică, a întrebat directoarea. ”Noi o apreciem pe Andreea, pentru că este deosebită și ne-a făcut onoare. A trecut destul timp de când nu a mai luat un copil 10 la Bacalaureat, dar, totuși, dacă nu s-ar fi îngrijit în primul rând profesorii la școală....Sincer, ne doare să auzim aceste nemulțumiri pe care puteau să ni le comunice direct măcar o dată. Deci, vă rog să mă credeți că noi am depus toate eforturile și nu e simplu la o școală în care avem de la pregătitoare și până în clasa a XII-a. Ne sprijină și primăria, dar ne-a luat-o înainte demografia. Aici e un punct slab, într-adevăr, faptul că nu avem suficient spațiu pentru copiii noștri ”, a apărat directoarea prestigiul instituției școlare.
Sursa: adevarul.ro