Povestea Denisei Coates, „regina pariurilor”, cea mai bogată femeie din Marea Britanie

Povestea Denisei Coates, „regina pariurilor”, cea mai bogată femeie din Marea Britanie

Denise Coates este creierul din spatele Bet365, compania care a făcut posibile pariurile online la orice oră din zi și din noapte. Cu o avere de 7,5 miliarde de lire sterline, Coates își plătește toate taxele și donează sume mari de bani în scopuri caritabile, dar afacerea ei nu este lipsită de controverse, milioane de persoane din toată lumea fiind afectate de problemele legate de dependența de jocurile de noroc promovate de compania ei, relatează The Guardian .

Vila lui Denise Coates din Cheshire, Marea Britanie, este împrejmuită cu un gard viu foarte înalt, întrerupt de garduri de securitate solide și camere de supraveghere care nu păzesc o bază militară sau un complex ultra secret, ci o casă de familie de proporții uriașe.

Proprietatea de 21 de hectare este destul de mare pentru a elicopterele pe care vecinii le văd mereu aterizând și decolând din curtea familiei Coates.

Dincolo de gard se găsesc un lac, un hangar pentru bărci, terenuri de tenis, grajduri de cai și o căsuță în copac dotată cu o tiroliană, potrivit planurilor de arhitectură.

Proprietara acestui complex este cea mai bogată femeie din Marea Britanie, miliardara care se află în spatele imperiului de jocuri de noroc online Bet365.

Faima lui Coates este așa de mare încât oamenii din industrie rareori folosesc denumirea de Bet365, preferând numele „Denise”, potrivit unui expert.

„Este un indicator al statutului ei aproape mitic”, a spus Alun Bowden, un consultant al Eilers & Krejcik Gaming, care se ocupă de cercetare în domeniul jocurilor de noroc. „Nimeni nu încearcă să o copieze pentru că nu are niciun sens. Nu poți. Ea este unică”, a mai spus Bowden despre miliardara britanică poreclită uneori și „regina pariurilor”.

Denise Coates Bet365 founder paid herself an 'obscene' Ł265m in 2017 În doar câțiva ani, Coates a transformat lumea pariurilor din Marea Britanie, mizând cu succes pe faptul că viitorul industriei se regăsea în mediul online. Foto: Profimedia Images

Proprietatea unde Coates, soțul ei și cei cinci copii ai lor trăiesc ar costa aproape 90 de milioane de lire sterline. Lucrările de construcție au început în 2019 și s-au încheiat abia anul acesta. Proiectul a fost dirijat de firma cunoscutului arhitect Norman Foster, omul care s-a ocupat de construcția Turnului Gherkin de la Londra și a Stadionului Wembley, dar și de renovarea Clădirii parlamentului german (Reichstag) de la Berlin.

Una dintre cele mai vizibile investiții făcute de familia Coates este echipa de fotbal Stoke City FC, pe care au cumpărat-o cu 1,7 milioane de lire sterline în 2006.

Cea mai mare realizare a reginei pariurilor din Marea Britanie

Denise Coates avea 33 de ani când a început să își construiască imperiul pariurilor în anul 2000, pornind de la o clădire portabilă dintr-o parcare din regiunea Stoke, unde Coates s-a născut și a crescut.

În doar câțiva ani, Coates a transformat lumea pariurilor din Marea Britanie, mizând cu succes pe faptul că viitorul industriei nu se mai regăsea în casele de pariuri de la nivelul străzii, ci în mediul online, care le permitea utilizatorilor din toată lumea să joace la pariuri la orice oră din zi și din noapte, în orice zi din an.

Poate cea mai mare realizare a lui Coates a fost dezvoltarea și perfecționarea modelului de pariuri în timp real folosit de Bet365, prin care pariorii pot miza pe lucruri precum ce echipă va câștiga următoarea lovitură de la colț sau ce jucător va câștiga următorul punct într-un meci de tenis – o formulă care acum a devenit cel mai răspândit tip de pariuri online.

Împreună cu familia ei, Coates (57 de ani) are o avere de 7,5 miliarde de lire sterline. Coates a câștigat, în total, 2,5 miliarde de lire sterline din salariu și dividende de la compania unde este acționar majoritar.

Woman,Playing,Online,Poker,Late,At,Night,,Games,And,Gambling Compania lui Coates a înregistrat pariuri în valoare de 64 de miliarde de lire sterline din toată lumea în 2018-19. Foto: Shutterstock

Tatăl lui Denise, Peter, avea mai multe afaceri locale în Stoke, inclusiv în industria de catering – le servea burgeri și plăcinte spectatorilor înfometați care veneau la stadion să vadă meciurile echipei lor favorite.

Peter deținea, însă, și un lanț de case de pariuri unde fiica lui lucra în vacanță. Aici avea Denise să învețe cum să conducă o afacere în acest domeniu, lucrând mai întâi ca și casieră, ceea ce i-a permis să înțeleagă cum sunt stabilite cotele pariurilor și ce îi face pe pariori să revină.

După ce a studiat econometria la facultate, Coates a cumpărat numele de domeniu Bet365.com de pe eBay în schimbul a 25.000 de dolari, a împrumutat 15 milioane de lire sterline de la bancă și a investit toată suma în tehnologia pariurilor sportive.

Până în 2005, Bet365 și-a vândut toate spațiile fizice din stradă – pentru suma de 40 de milioane de lire sterline, cu care și-a putut achita și datoria de la bancă – pentru a se concentra doar pe afacerea online, care apoi s-a extins la jocuri de noroc și „păcănele” digitale.

Odată cu ascensiunea telefoanelor smart, toată lumea avea de acum câte un cazinou în propriul buzunar.

Compania nu mai dezvăluie câte pariuri se fac prin sistemul lor, dar ultima oară când au făcut acest lucru – în 2018-19 – Bet365 a înregistrat pariuri în valoare de 64 de miliarde de lire sterline din toată lumea. Valoarea totală a pariurilor online în Marea Britanie în acel an s-a ridicat la 118 miliarde de lire sterline.

„Pierdeam salariul pe o lună în doar câteva minute”

La mică distanță de sediul Bet365 din Stoke-on-Trent se află West Midlands Gambling Harms Clinic – aici, înghesuiți în niște încăperi joase dintr-o clinică locală, specialiștii încearcă să îi salveze pe cei afectați de afacerile unor companii precum Bet365.

Peste 1 milion de persoane din Marea Britanie se confruntă cu probleme de sănătate din cauza dependenței de jocuri de noroc, inclusiv 55.000 de copii, potrivit estimărilor. Pierderile suferite de pariori, ce se ridică la 11 miliarde de lire sterline pe an, afectează în special oamenii din zonele mai sărace ca Stoke.

Aproximativ 18% (sau 3,3 milioane de persoane) din oamenii care joacă la pariuri online în Marea Britanie au datorii – 10.000 de lire sterline, în medie. În jur de 400 de oameni se sinucid anual în Anglia din cauza problemelor legate de pariuri – mai mult de un caz pe zi.

„Este cazinoul din buzunarul tău care nu dispare niciodată. Poți să [joci la pariuri] pe toaletă, la muncă, în pauza de masă, acasă în timp ce te uiți la televizor, în pat când te trezești”, a povestit Mark, unul dintre pacienții clinicii din Stoke unde se tratează cei care suferă de dependența de jocuri de noroc.

Mark a spus că suma pe care a pierdut-o din cauza pariurilor este irelevantă. „Au fost zeci de mii [de lire], dar și dacă aș fi avut un milion i-aș fi pariat. Pierdeam salariul pe o lună în doar câteva minute.”

denise-coates-pariuri-online-2 Denise Coates a dobândit un statut aproape mitic în industria jocurilor de noroc online. Colaj foto: Profimedia Images / Shutterstock

În multe privințe, Coates este o persoană cu multe contradicții. Pe de-o parte ea este o reprezentantă a excesului corporatist, având în vedere sumele uriașe de bani pe care le câștigă în fiecare an din salariu și dividende. Pe de altă parte, ea este una dintre cele mai mari plătitoare de taxe din Marea Britanie, nevrând să își ascundă câștigurile în diverse paradisuri fiscale, așa cum fac mulți alți miliardari.

Pentru mulți, ea și-a construit averea imensă prin promovarea unor produse care creează dependență și care distrug viețile a milioane de pariori și familiile lor. Și, totuși, Coates folosește o sumă semnificativă din profiturile obținute pentru donații în scop caritabil, finanțând programe educative și generând joburi bine plătite într-un oraș lipsit de oportunități economice.

Familia Coates a plătit impozite la stat în valoare de 376 de milioane de lire sterline anul trecut. Deoarece sumele enorme câștigate de Coates sunt sub formă de salariu, ea plătește un impozit pe salariu adițional de 45%.

„Asta este foarte diferit de mulți dintre miliardarii britanici”, a spus Luke Hildyard, director al High Pay Centre. „Astea fiind spuse, acel nivel de bogăție rămâne tulburător. Este cu mult dincolo de ceea ce orice persoană rezonabilă ar considera o recompensă sau stimulent echitabil sau proporțional pentru succesul în afaceri.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Polițist de provincie cu două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne

2 Sondaj BCS cu cifre mai aproape de realitate

3 De citit...

4 Apar dezvăluiri din interior de ce a decis Iranul să lanseze atacul surprinzător de puternic cu rachete balistice

5 Foarte interesante amănunte...