Povestea de film a unei actrițe geniale. Margareta Pogonat, un om chinuit care a suferit enorm în dragoste

Povestea de film a unei actrițe geniale. Margareta Pogonat, un om chinuit care a suferit enorm în dragoste

Pe cât a fost de frumoasă și de talentată, pe atât a fost de chinuită în viața personală. Îndrăgița actriță Margareta Pogonat a avut o viață demnă de film. A rămas orfană de tată la o vârstă fragedă, iar marea iubire și-a pierdut-o fulgerător.

Puțină lume știe că actrița s-a iubit cu un actor adorat în România. Geo Costiniu a trăit o poveste de dragoste cu celebra artistă, deși aceasta era cu 18 ani mai mare decat el.

Margareta Pogonat, o actriță de excepție FOTO Adevărul

Margareta Pogonat, o actriță de excepție FOTO Adevărul

"Am fost ca două steluţe care, încet-încet, s-au îndepărtat... până când nu s-au mai văzut...",a povestit actorul la un moment dat. Margareta Pogonat s-a stins din viata la 81 de ani, pe 11 mai 2014, iar Geo Costiniu a murit la doar 63 de ani, pe 22 noiembrie 2013.

Actrița a cucerit iremediabil cinematografia cu rolul său din „Actorul și sălbaticii”, în care a jucat și Toma Caragiu. De asemenea, a jucat un rol important în „Pistruiatul”, ca mai apoi să fie văzută în „Lumini și umbre”, dar și în alte zeci de pelicule românești.

În „Pistruiatul”, ea jucat rolul mamei personajului interpretat de Costel Băloiu. Un lucru mai puțin știut este că, în anul 1972, a jucat în producția englezească „Papesa Ioana”, unde a fost colegă de platou cu Liv Ullmann, Olivia de Havilland şi Maximilian Schell.

Dacă în fața publicului a strălucit, în plan personal, Margareta Pogonat nu a fost atât de norocoasă, însă artista nu a lăsat tristețea să o cuprindă. Suferințele nu s-au văzut pe scenă, scrie playtech.ro.

S-a căsătorit de tânără și a divorțat la scurt timp. Din prima sa căsătorie a rezultat Maria-Anca Rusescu, singurul copil al artistei.

După câțiva ani a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu actorul Cornel Coman, dar destinul i-a despărțit brutal. Actorul a murit subit la numai 44 de ani.

Despre actriţa Margareta Pogonat, regretatul Mitică Popescu spunea că a fost un „om chinuit“, dar şi o actriţă „minunată“ şi „foarte talentată“.„Săraca, s-a chinuit ani de zile, 15 ani a făcut navetă la Ploieşti, a fost angajată la Ploieşti până a reuşit să ajungă în Bucureşti. A fost un om care s-a chinuit şi cu căsnicia. Un om chinuit, dar foarte talentat“, spunea marele actor.

Visa să devină medic

Margareta Caliopi-Pogonat s-a născut la 6 martie 1933, la Iaşi, părinţii săi fiind Alexandru Pogonat, jurist și ofițer, mort în război în prima linie atunci când Armata română a trecut Prutul, iar mama sa, Anastasia Ferichidis, a fost actriță. În copilărie visa să devină medic chirurg, însă datorită mamei sale, a îndrăgit scena.

Între 16 şi 22 de ani, îşi câştigă existenţa singură, trecând prin tot felul de meserii: secretară de liceu, mânuitoare de păpuşi, contabilă, casieră, desenatoare tehnică.

În anul 1959, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa maestrului Al. Finţi.

A debuitat în 1957

În cinematografie a debutat în anul 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii“, alături de Mircea Albulescu, Ştefan Ciubotăraşu, Paul Sava, Costache Antoniu şi Fory Etterle. De-a lungul carierei, actriţa a întruchipat ipostaze diferite, fiind cuceritoare, seducătoare şi graţioasă, dar şi o mamă serioasă, femeie de casă. A fost căsătorită, divorţată, a trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, Cornel Coman (foto), din filmul „Drum în penumbră“ (1972), regizat de Lucian Bratu.

S-a remarcat şi în serialele de televiziune „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1973), „Lumini şi umbre” (regia Andrei Blaier, Mihai Constantinescu, Mircea Mureşan, Partea I, 1981 şi Partea a II-a, 1982), „Amantul marii doamne Dracula” (regia Constantin Dicu, 2005) şi „Cuscrele” (regia Nae Cosmescu, 2005), precum şi în spectacolul de teatru de televiziune „Visul unei nopţi de iarnă” (1980).

De asemenea, Margareta Pogonat a fost şi regizor, în spectacole precum: „Cineva are să vină” (de Jon Fosse), „Caii la fereastră” (de Matei Vişniec), la Teatrul Nottara, sau „Gustul mierii” (de Shelagh Delaney) şi „Doi pe un balansoar” (de William Gibson), la Universitatea Spiru Haret.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”