Povestea de film a lui Sever Mureșan. De la fraude de sute de milioane de euro la suspiciuni de complicitate la tentativă de omor
Decedat miercuri 25 septembrie, Sever Mureșan (75 de ani) a fost unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri români de după 1990. Acesta a fost primul jucător profesionist român membru ATP, iar după Revoluție s-a îmbogățit în România.
Sever Mureșan avea 75 de ani FOTO arhiva Adevărul
Sever Mureşan a fost absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport şi a devenit campion naţional cu Dinamo în 1968, în proba de dublu. În 1970, a ajuns primul jucător profesionist român membru al ATP, fiind și convocat la echipa de Cupa Davis a României.
Locuind în Franța din anul 1980, Sever Mureșan a creat în orașul Dijon un club de tenis, după care, obținând exclusivitate asupra vânzării materialelor sintetice pentru sporturi „indoor” și „outdoor”, și-a extins afacerile în afara Franței.
După Revoluția din decembrie 1989, acesta a lansat operațiunea „Pâine pentru România”, prin asocierea firmelor „Croissant de France Invest” cu fabricile de pâine românești „Panegrano” din Cluj, dar și „Plevnei” și „Libertatea” din București, fondând compania Paniro SA. Tot atunci a pus și bazele Grupului SM Invest, care avea să devină, în 1995, cel mai mare grup privat din țara noastră, cu peste 6.000 de salariați.
În 1991, Sever Mureșan a transferat din Franța, la București, turneul de tenis „Burgundian Open” pe care îl organiza la Dijon. S-a născut astfel competiția de nivel ATP „Romanian Open Tennis”, ce a fost câțiva ani al cincilea turneu de tenis pe zgură de pe glob.
După înființarea Băncii Dacia Felix, în martie 1991, Sever Mureșan a devenit, în toamna aceluiași an, acționar al băncii în calitate de persoană fizică, iar ulterior, la cererea membrilor fondatori, intră în consiliul de administrație. În 1994, prin trei societăți, SM Invest Holding SA, Astra Română Capital S.A.H. și Sita Investment A.G., Sever Mureșan a devenit acționar majoritar la Banca Dacia Felix, cu un procent de 68,89%.
Numai că în perioada 1993–1995, banca a acordat numeroase credite neperformante, unele dintre ele către societăți la care era acționar chiar Mureșan. Cu 70% din plasamente fiind neperformante, Banca Dacia Felix a ajuns să aibă datorii de peste 550 de milioane de dolari. Sever Mureșan a fost ulterior anchetat pentru înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasă și abuz în serviciu, însă ancheta a trenat și, până la urmă, în 2005, faptele s-au prescris. Sever Mureșan a fost achitat, fiind însă obligat definitiv în 2010 de Curtea de Apel Constanța să achite despăgubiri de 100 de milioane de euro, bani ce nu au fost plătiți nici până acum.
În anul 2002, un tribunal din oraşul francez Dijon l-a condamnat pe Sever Mureşan la o pedeapsă de un an şi jumătate închisoare şi plata unei amenzi de 5.000 de euro pentru fraudă fiscală în valoare de peste trei milioane de euro.
Arestat în Ungaria, în 1999, Sever Mureşan a fost condamnat, în anul 2000, şi în Elveţia, la trei ani şi șase luni de închisoare, fiind ulterior extrădat în România.
Tot la începutul anilor 2000, Sever Mureșan a fost audiat în Franța pentru acuzație de complicitate la tentativă de omor asupra unui afacerist francez.
La începutul anului 2008, a circulat o informație căreia Nicolas Sarkozy, președintele de atunci al Franței, ar fi urmat să îl grațieze pe Sever Mureșan. În cele din urmă, s-a dovedit că informația era falsă, fiind lansată de un ONG obscur.
Sursa: adevarul.ro