Povestea de film a adolescentului rus aruncat de Putin în închisoare pentru trădare și dat la schimb pe un asasin FSB

Povestea de film a adolescentului rus aruncat de Putin în închisoare pentru trădare și dat la schimb pe un asasin FSB

Kevin Lik, un adolescent ruso-german, a fost condamnat, la sfârșitul lunii decembrie 2023, la patru ani într-o colonie penală pentru trădare. După un an și jumătate de detenție a fost schimbat cu un asasin FSB în cel mai mare schimb de prizonieri între Rusia și Occident de la Războiul Rece.

Adolescentul ruso-german Kevin Lik/ FOTO:X

Adolescentul ruso-german Kevin Lik/ FOTO:X

Având în mână o periuță și o pastă de dinți, Kevin Lik a așteptat timp de șase ore în biroul principal al coloniei penale 14, lângă Arkhanghelsk, în nord-vestul îndepărtat al Rusiei. Era târziu în seara zilei de duminică, 28 iulie, iar tânărul de 19 ani spune că nu avea nicio idee despre ceea ce urma să se întâmple.

„Poate că mă duceți să fiu împușcat”, i-a spus el guvernatorului coloniei. „Nu vă faceți griji, totul va fi bine”, a venit răspunsul.

Kevin spune că același lucru i l-a spus un ofițer din cadrul agenției de securitate de stat FSB din Rusia în urmă cu un an și jumătate, înainte să-l închidă.

„Am slăbit mult în colonie”, explică el timid, jurnalistului BBC cu care a vorbit prin apel video. Kevin are aproximativ 1,90 m înălțime, dar cântărește doar 70 kg.

Împreună cu jurnalistul american Evan Gershkovich, el este una dintre cele 16 persoane eliberate de Rusia la 1 august în cadrul unui schimb de prizonieri cu SUA și alte țări occidentale.

Adolescentul - cu dublă cetățenie rusă și germană - a fost arestat anul trecut în timp ce era încă la școală și a devenit cea mai tânără persoană din istoria modernă a Rusiei care a fost condamnată pentru trădare.

Întrebat dacă se consideră mai degrabă rus sau german, tânărul răspunde: „Este o întrebare foarte complicată”.

Kevin s-a născut în 2005 în Montabaur, un orășel din vestul Germaniei. Mama sa rusoaică, Victoria, se căsătorise cu un cetățean german și, deși mariajul nu a durat, ea și fiul ei au rămas.

Au vizitat Rusia la fiecare doi ani, până când Victoria a decis că vrea să se întoarcă definitiv - îi era dor de rudele ei și de orașul natal Maikop din Caucazul de Nord. Kevin avea 12 ani când s-au mutat acolo în 2017.

Au locuit la periferia orașului, într-un apartament cu vedere la munți și la o bază militară. Kevin spune că îi plăceau plimbările în natură și să colecteze plante pentru ierbarul său, dar și să învețe la școală.

„Un profesor a spus că, pe vremea lui Stalin, aș fi fost împușcat”

Arată jurnaliștilor BBC cu entuziasm certificatele de la concursurile academice naționale și locale pe care le-a câștigat.

Alegerile prezidențiale din Rusia din 2018 i-au stârnit interesul pentru politică, spune el. Mama lui - lucrător în sectorul public din domeniul sănătății - venea acasă și spunea că ea și colegii ei au fost transportați cu autobuzul la secțiile de votare unde li s-a spus: „Votați pentru Putin, sau vă vom lua bonusul”.

Avea doar 12 ani atunci, dar spune că a înțeles că „în Rusia aproape că nu era democrație”.

Kevin era înfuriat că aproape fiecare clasă din școala lui avea un portret al lui Putin.

„Ne-au spus constant că școala nu este un loc pentru politică. Pur și simplu nu este corect să atârnăm portrete și să promovăm un astfel de cult al personalității", spune el.

Aproximativ un an mai târziu, a provocat un scandal când a schimbat portretul din școală al lui Putin cu cel al liderului opoziției Aleksei Navalnîi.

„Un profesor a spus că, pe vremea lui Stalin, aș fi fost împușcat”, își amintește Kevin - în timp ce un profesor înțelegător, spune el, l-a sfătuit să fie atent.

Mama sa a fost chemată la școală: „Au certat-o, au țipat la ea”, spune el.

Pe măsură ce Kevin se apropia de ultimul său an de școală, mama sa a decis că ar trebui să se mute înapoi în Germania. În acel moment, Rusia invadase Ucraina și, pentru a părăsi țara definitiv, numele lui Kevin trebuia să fie șters din registrul militar.

Arestat de nouă agenți FSB, ca cel mai periculos terorist

Victoria a fost invitată la biroul de înrolare pentru a rezolva actele fiului său. Când a ajuns acolo, la 9 februarie 2023, a întâmpinat-o poliția. Kevin spune că aceștia au acuzat-o fără temei că a înjurat în public. Ea a fost condamnată la 10 zile de detenție, ceea ce a însemnat că au fost nevoiți să amâne planurile lor de plecare.

Rămas singur, Kevin a încetat să mai meargă la școală. Într-o zi, s-a aventurat afară pentru câteva ore și spune că, atunci când s-a întors la apartament, „lucrurile fuseseră răscolite”.

Când Victoria a fost eliberată, au încercat să ajungă în Germania îndreptându-se spre sud, spre orașul Soci, care are un aeroport internațional. După ce s-au cazat la un hotel, Kevin spune că au ieșit să ia o gustare și a observat un bărbat cu mască medicală și hanorac care îi filma cu telefonul. În câteva secunde, spune el, a apărut un microbuz.

„Opt sau nouă ofițeri FSB au sărit din el. Unul m-a apucat de braț. Un altul a venit, și-a arătat legitimația și a spus: A fost deschis un dosar penal împotriva ta în temeiul articolului 275: trădare. Ochii mei erau mari de șoc”.

Microbuzul i-a dus la hotel, unde și-au luat bagajele. Pe drumul de întoarcere spre Maikop, au fost urcați într-o mașină fără numere de înmatriculare și duși la o pizzerie.

„Au comandat pizza și ne-au oferit câteva. Nu m-au încătușat și nici nu m-au reținut. Mă gândeam la toate în mintea mea, dar nu puteam să înțeleg cum am comis trădare”, spune Kevin.

A întrebat dacă va fi băgat la închisoare. „Nu vă faceți griji, totul va fi bine”, a venit răspunsul.

Kevin și-a amintit de un fost agent FSB, Vadim Krasikov, care ispășește o închisoare pe viață în Germania pentru uciderea unui bărbat la Berlin la ordinele Kremlinului. A început să se întrebe dacă Rusia plănuia să-l folosească pe el – un cetățean german – „ca ostatic” pentru a-l recupera pe Krasikov.

„Este un joc de șah – nu a existat justiție”

Au ajuns acasă în miezul nopții. Tânărul a arătat jurnaliștilor BBC filmul făcut de ofițerii FSB în timp ce percheziționau apartamentul. Au găsit un telescop rupt - un cadou de ziua de naștere de la mama lui.

Autoritățile bănuiau că l-au folosit pentru a fotografia vehicule militare de la fereastra lui pentru a le trimite serviciilor de informații germane. I-au luat telefonul și laptopul și au găsit poze cu baza militară.

Kevin recunoaște că a făcut fotografiile, dar spune că nu a avut nicio intenție să le transmită cuiva.

La ora 03:00, Kevin a fost dus la clădirea FSB locală pentru interogatoriu. Pentru că avea doar 17 ani, mama sa a mers cu el. Kevin era speriat. Spune că avocatul care i-a fost desemnat i-a spus imediat că ar trebui să mărturisească pentru a reduce pedeapsa.

O mărturisire fusese deja scrisă și Kevin a fost de acord să o semneze, lucru pe care l-a regretat ulterior. Spune că îi era teamă că, dacă nu semna, lucrurile s-ar fi „înrăutățit pentru că ar fi putut începe să facă presiuni asupra mamei mele”. Anchetatorul FSB le-a spus că are puterea de a le confisca apartamentul, spune Kevin.

„Mărturia a fost absolut absurdă”, spune el. „Este un joc de șah, era clar că nu există justiție”. Pentru că era încă minor, a fost dus la un centru special din Krasnodar, la două ore de mers cu mașina și plasat într-o celulă izolată. A stat treaz toată noaptea, nu a putut dormi.

Bătut în închisoare de deținuți

Câteva luni mai târziu, când a împlinit 18 ani, a fost mutat într-o altă închisoare de la periferia orașului Krasnodar, unde se afla împreună cu alți deținuți.

Kevin spune că a rămas îngrozit după ce un grup de deținuți l-au bătut. „M-au legat de mâini, m-au bătut și chiar și-au stins o țigară pe mine. M-au lovit atât de tare în piept, încât nu mai puteam respira".

În tot acest timp, autoritățile au continuat să îl ancheteze. Profesorul său de clasă a depus mărturie împotriva lui, susținând că, atunci când au mers la un concurs academic la Moscova, Kevin a vrut să meargă la ambasada germană pentru a contacta ofițerii de informații. Kevin mi-a spus că tot ce dorea era să obțină un act de identitate german oficial, deoarece împlinise 16 ani.

Un expert al Ministerului Apărării a analizat fotografiile făcute de Kevin și a concluzionat că acestea nu constituie un secret de stat, dar, în mâini străine, ar fi putut dăuna Rusiei. Dosarul FSB despre el includea, de asemenea, detalii despre călătoriile din copilărie în Rusia, inclusiv una când avea doi ani. Kevin spune că a aflat, de asemenea, că telefonul său a fost ascultat încă din 2021.

Condamnat pentru trădare

La zece luni după arestarea lui Kevin, la sfârșitul lunii decembrie 2023, acesta a fost găsit vinovat de trădare și condamnat la patru ani într-o colonie penală.

În afară de mama sa, nimeni din Maikop pe care îl cunoștea nu l-a contactat după arestarea sa, dar după ce presa a relatat cazul său, străinii au început să îi scrie.

„Scrisorile m-au ajutat foarte mult”, spune el. „De ziua mea, am primit 60 de scrisori. Mi-am propus să răspund la fiecare persoană”. Scrisorile și felicitările au fost confiscate ulterior.

Călătoria lui Kevin către colonia penală din Arkhangelsk a durat o lună, trecând prin alte câteva închisori. A ajuns acolo la sfârșitul lunii iunie a acestui an. În săptămânile care au urmat, el spune că și-a petrecut timpul citind și studiind.

Dintr-o dată, în timp ce părăsea baia marți, 23 iulie, a fost abordat de un ofițer superior al închisorii și i s-a spus că are la dispoziție 20 de minute pentru a „scrie urgent o petiție” pentru o grațiere prezidențială, ceea ce a și făcut.

Apoi, pe 28 iulie, un ofițer din închisoare l-a oprit și i-a spus să își ia periuța de dinți, pasta de dinți și papucii.

„De obicei, primești acest kit când sunt pe cale să te bage în celula de pedeapsă”, explică Kevin. Dar, în schimb, el a fost închis într-un birou. La ora 01:00 în dimineața zilei de luni, 29, a sosit un convoi pentru a-l lua.

Gândul de a fi schimbat era în mintea lui Kevin, dar părea prea frumos ca să fie adevărat. A fost dus cu avionul la Moscova, unde a fost ținut în închisoare până joi, 1 august, când a fost urcat într-un avion cu ceilalți prizonieri care urmau să fie schimbați.

Nu i s-a explicat niciodată că va fi schimbat, spune el, dar în momentul în care se afla în avionul cu destinația Turcia era clar ce se întâmplă.

Așa cum bănuia Kevin de mult timp, asasinul Vadim Krasikov se număra printre cei returnați Rusiei.

În Germania, după un control la spital, Kevin a putut în sfârșit să-și salute mama, care obținuse o viză pentru a veni din Rusia. „A plâns. I-am spus că totul este bine, să nu-și facă griji, că o iubesc foarte mult.”

Mama și fiul locuiesc acum în Germania, iar Kevin este plin de entuziasm pentru a termina școala. „Nu am o dorință de răzbunare, dar am o dorință foarte puternică de a participa la activitățile opoziției”, le-a spus el jurnaliștilor BBC.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!