Povestea celui mai frumos cântec popular românesc: „Lie, Ciocârlie“. Un cântec de jale al Mariei Lătărețu făcut celebru de Maria Ciobanu | VIDEO

Povestea celui mai frumos cântec popular românesc: „Lie, Ciocârlie“. Un cântec de jale al Mariei Lătărețu făcut celebru de Maria Ciobanu | VIDEO

„Lie, Ciocârlie“, poate cel mai frumos cântec popular românesc, a fost compus de Maria Lătărețu după moartea copiilor săi. Piesa a fost făcută celebră însă de Maria Ciobanu, într-o variantă proprie.

Din drama trăită de Maria Lătărețu (1911 – 1972), numită „privighetoarea Doljului“, căreia i-au murit cinci din cei șase copii pe care i-a avut, s-a născut cel mai frumos cântec de jale românesc, piesa „Lie, Ciocârlie“.

Pentru toți copiii care i-au murit la vârste fragede, unii din cauza bronhopneumoniei, iar unul, o fetiță de șase ani, sfâșiat de un câine, Maria Lătărețu a compus una dintre cele mai frumoase doine din istoria muzicii populare românești „Lie, Ciocârlie“.

Maria Lătărețu

Maria Lătărețu

Într-o singură piesă, artista a cuprins suferința de mamă transpuse în trilurile ciocârliei căreia plugul i-a stricat cuibul și i-a ucis puiul.

Mie mi-a venit/ De anul trecut/ Cuibul mi-am făcut/ Su’ brazdă de plug./ Plugul d-a venit/ Și eu n-am știut/ Cuibul mi-a strivit/ Ouăle-au roșit/ Puii mi-au murit. Și mi-am pus în gând/ Ca să zbor în vânt/ Să dau de pământ/ Să mor mai curând”.

„Vă las cântecele mele“

Pe 27 septembrie 1972, Maria Lătăreţu se afla la Româneşti, judeţul Botoşani pentru un spectacol. „Miercuri, 27 septembrie 1972, în comuna Româneşti era mare fierbere. După-amiază, de la ora 16:00, pe scena Căminului Cultural urma să cânte însăşi Maria Lătăreţu, celebra privighetoare a cântecului românesc, pe care mulţi o văzuseră doar la televizor sau o ascultaseră la radio sau de pe discurile Electrecord. Cererea de bilete a fost atât de mare, încât forurile cultural au transformat spectacolul de fapt... în două spectacole: unul de la ora 16:00, iar celălalt de la ora 18:00", scriu Ioana Lătăreţu şi Dorin Brozbă, autorii cărţii „Maria Lătăreţu, privighetoarea nepereche“.

Artistei i s-a făcut rău în culise, după ultimul cântec intepretat pe scenă. Colegii artişti, speriaţi, au chemat un tehnician veterinar aflat în sală, pentru a o resuscita. Artista care făcuse o comoţie cerebrală nu a mai putut fi salvată.

Ultima înregistrare video a Mariei Lătăreţu, care fusese realizată cu opt zile înainte de moarte, purta denumirea „Vă las cântecele mele”.

Varianta Mariei Ciobanu i-a adus artistei titlul de „ciocârlia cântecului popular“

Dacă în varianta originală, a Mariei Lătărețu, versurile cântecului sunt, poate, cele care transmit principalul mesaj al piesei, în varianta făcută celebră de Maria Ciobanu , muzica și mai ales calitățile vocale ale artistei sunt cele care impresionează. De altfel, în urma cestui cântec, Maria Ciobanu numită „ciocârlia cântecului popular”

Maria Ciobanu

Maria Ciobanu

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”