Povestea bărbatului care a făcut primul vaccin personalizat împotriva cancerului din lume. Este singura lui speranță

Povestea bărbatului care a făcut primul vaccin personalizat împotriva cancerului din lume. Este singura lui speranță

Profesorul de muzică Steve Young se numără printre primii pacienți care au primit primul vaccin personalizat împotriva cancerului și spune că este „cea mai bună șansă” a sa de a opri boala.

Un bărbat din Marea Britanie a primit un vaccin împotriva cancerului FOTO Arhivă

Un bărbat din Marea Britanie a primit un vaccin împotriva cancerului FOTO Arhivă

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, a fost șocat să afle că un cucui la cap, în aparență inocent, era în realitate un melanom, notează Daily Mail .

Reamintindu-și șocul diagnosticului său, profesorul a spus că inițial a văzut boala ca o condamnare la moarte.

Am petrecut literalmente două săptămâni gândindu-mă asta este. Tatăl meu a murit de emfizem când avea 57 de ani și chiar m-am gândit: o să mor mai tânăr decât tatăl meu”, a povestit el.

Steve Young a fost eligibil să participe la un proces de selecție pentru un nou tratament experimental al cancerului.

Vaccinul, creat la comandă

Noul vaccin este creat la comandă și utilizează structura genetică specifică a tumorii fiecărei persoane - oferindu-le cele mai bune șanse de vindecare. Funcționează prin învățarea organismului să vâneze celulele canceroase și să prevină revenirea bolii.

Primele rezultate ale testului – dezvoltat de giganții farmaceutici Moderna și MSD – arată că a scăzut drastic șansele de supraviețuire ale melanomului, cea mai mortală formă de cancer de piele.

Acum, University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH) conduce faza finală a studiilor terapiei, despre care oamenii de știință speră că ar putea fi folosită și pentru a opri cancerul pulmonar, de vezică urinară și de rinichi.

De îndată ce au menționat această tehnologie ARNm care era folosită pentru a putea lupta împotriva cancerului, mi-am spus că „sună fascinant” și încă simt la fel. Sunt foarte, foarte entuziasmat. Aceasta este cea mai bună șansă a mea de a opri cancerul să se răspândească”, spune Steve Young.

Doza, care urmează să fie testată pe aproximativ 1.100 de pacienți din întreaga lume, este o terapie individualizată cu neoantigen denumită, uneori, vaccin împotriva cancerului.

Este conceput pentru a declanșa sistemul imunitar, astfel încât să poată lupta împotriva tipului specific de cancer și tumoră a pacientului. Cunoscut ca ARNm-4157 (V940), vizează neoantigenele tumorale, care sunt exprimate de tumori și sunt individuale pentru fiecare pacient.

Acești markeri de pe tumoră pot fi recunoscuți, potențial, de sistemul imunitar.

Dozele poartă codificare pentru până la 34 de neoantigene și activează un răspuns imun anti-tumoral bazat pe mutațiile unice ale cancerului unui pacient.

Dr. Heather Shaw, cercetător coordonator național pentru studiu, l-a descris drept „unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am văzut într-o perioadă foarte lungă de timp”.

Ea a spus: „Cred că există o speranță reală că aceștia vor schimba jocul în imunoterapie. Am căutat de mult timp ceva care să se adauge la imunoterapiile pe care le avem deja – despre care știm că poate schimba viața pacienților – dar cu ceva care are un profil de efecte secundare cu adevărat acceptabil. Și aceste terapii arată ca și cum ar putea oferi acea promisiune.”

Pentru a crea vaccinul, o mostră de tumoră este îndepărtată în timpul intervenției chirurgicale a pacientului. Oamenii de știință secvențiază apoi genele tumorii pentru a identifica proteinele produse de celulele canceroase, cunoscute sub numele de neoantigene, care vor declanșa un răspuns imun. Acestea sunt apoi folosite pentru a crea un vaccin mARN individualizat care spune corpului pacientului să genereze celule T, pentru a combate semnătura mutațională specifică a tumorilor.

Celulele T atacă apoi tumora, ucigând celulele canceroase, în timp ce sistemul imunitar ar trebui să recunoască orice celule canceroase viitoare.

Dr. Shaw a adăugat: „Aceasta este foarte mult o terapie individualizată și este mult mai inteligentă în anumite privințe decât un vaccin. Este construit la comandă pentru pacient.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron