Povestea Apostolului Matei, sfântul prăznuit pe 16 noiembrie, autorul primei Evanghelii

Povestea Apostolului Matei, sfântul prăznuit pe 16 noiembrie, autorul primei Evanghelii

Sfântul Apostol Matei este sărbătorit de credincioșii ortodocși în fiecare an pe 16 noiembrie. Este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și unul dintre cei patru evangheliști.

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, reprezentare iconografică. FOTO Facebook Oltul Ortodox

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, reprezentare iconografică. FOTO Facebook Oltul Ortodox

Sfântul Apostol Matei locuia în Capernaum și era vameș, în vremea în care Iisus Hristos propovăduia în ținutul Galileii.

El a răspuns rapid chemării Mântuitorului, renunțând imediat la slujba sa.

„Sf. Apostol și Evanghelist Matei. Fiul lui Dumnezeu, unul fără de păcat, care a venit pe pământ cu asemănare omenească, ca să mântuiască pre oamenii cei păcătoși, trecând prin Kapernaum, a văzut un om șezând la vamă, care se chema Matei, și a zis către dânsul: „Vino după mine“. Vameșul auzind aceasta, nu numai cu urechile trupești, ci și cu cele sufletești, îndată s-a sculat de la vamă și, lăsând toate, a urmat lui Hristos”, se arată în volumul Viețile sfinților, III (pp. 714, 716-717).

A fost numit Levi al lui Alfeu de către ceilalți trei evangheliști, pentru a-i fi acoperită viața de vameș, așa cum era cunoscut, pentru cinstea apostoliei în care a ajuns ulterior.

„Dar Sfântul Apostol Matei, din multă smerenie, scrie singur despre sine în Evanghelia sa și arată pe față numele său, povestind înaintea tuturor viața pe care a avut-o mai înainte, nerușinându-se a-și mărturisi păcatele. Ocupația de vameș era disprețuită de evrei, căci vameșii strângeau dările ce se cuveneau stăpânirii romane săvârșind adeseori abuzuri. Iar Sfântul Evanghelist Matei spune despre sine: <<Și plecând Iisus de acolo, a văzut un om care ședea la vamă, cu numele Matei, și i-a zis acestuia: Vino după Mine. Și sculându-se, a mers după El>>(Matei cap. 9,9)”, notează pagina de Facebook Oltul Ortodox.

Sfântul Apostol Matei este autorul primei Evanghelii

Alături de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Sfântul Evanghelist Luca și Sfântul Evanghelist Marcu, Sfântul Apostol Matei este autorul uneia dintre cele patru Evanghelii, care alcătuiesc partea principală a Noului Testament.

Sf. Apostol și Evanghelist Matei a scris evanghelia care-i poartă numele la opt ani după Înălțarea Domnului.

Dintr-acea vreme sfântul Matei s-a făcut ucenic și următor lui Hristos și s-a învrednicit a fi cinstit între cei doisprezece apostoli. Iar după primirea Sfântului Duh, sfântul Matei, mai nainte decât toți ceilalți evangheliști , a scris evanghelia în limba jidovească, pentru acei dintre jidovi cari crezuse; și a scris-o după opt ani de la Înălțarea Domnului”, scrie în volumul Viețile sfinților.

Ars pe rug de păgâni

Sfântul Apostol Matei l-a propovăduit pe Hristos în Ierusalim, Macedonia, Asia şi Etiopia, unde a şi suferit o moarte martirică.

„După înălţarea la cer a Mântuitorului Hristos, Sfântul Evanghelist Matei a rămas la Ierusalim 15 ani propovăduind conaţionalilor săi, adică iudeilor. După ce a câştigat câteva suflete, a hirotonit un episcop, pe nume Platon, a zidit o biserică şi s-a retras într-un munte din apropiere, Sfântul Apostol a fost ars pe rug de către păgâni”, explică Parohia ortodoxș „Sfânta Treime - Ghencea".

Patronul spiritual al contabililor

Mii de români care poartă numerle Matei, Mateia, Matia, Matiu, Matilda sau alte derivate își serbează joi, 16 noiembrie, onomastica.

„Datorită meseriei practicate de el înainte de a deveni Apostol, Sfântul Matei este considerat astăzi , bancherilor și vameșilor”, explică Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina Tulcea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…