Povestea acestei domnițe cu alură de „marmotă”, care a fost căpitan SRI, chiar merită citită...

Povestea acestei domnițe cu alură de „marmotă”, care a fost căpitan SRI, chiar merită citită...

Carieră curioasă pentru o tânără din București, până în 2020 un promițător spion în cadrul Serviciului Român de Informații (SRI). Angajată în 2011, din sursă externă, la Cabinetul Directorului acestei instituții, Corina Gabriela Sindie a fost trecută în rezervă în ianuarie 2020, după suspiciuni în gestionarea informațiilor secrete. Imediat, Sindie a devenit consilier al președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP) și, din 2021, angajată a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), dezvăluie g4media.ro .

În paralel cu slujba de bugetar, femeia acum în vârstă de 37 de ani este ”holistic coach”, oferind sfaturi de dezvoltare personală, welness, slăbit sau puncte de vedere despre masculinitate. După o discuție telefonică cu reporterul g4media.ro , Sindie nu a mai răspuns întrebărilor pe care i le-am trimis, deși i-am solicitat, în mod repetat, acest lucru.

Conform contului de Linkedin, Sindie a urmat, între 2004 și 2010, o facultate și un master în domeniul Cinematografiei, bifând, în aceeași perioadă, două alte diplome, de licență și de master, în Comunicare. Același cont mai indică faptul că, în 2010, a lucrat la o casă de producție spoturi publicitare, videoclipuri, realizare emisiuni tv, filme de prezentare produse, iar în 2011, exact înainte să fie angajată a SRI, activa ca specialist PR la o firmă de construcții. Tot aferent anului 2011, g4media.ro i-a identificat numele la un concurs organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, unde a candidat, fără succes, pentru un post de redactor de rubrică.

Detalii despre activitatea femeii în cadrul SRI apar în hotărârea numărul 1298 din 11 iulie 2022 a Curții de Apel București, disponibilă pe site-ul rejust.ro, dintr-un dosar în care a contestat legalitatea trecerii ei în rezervă începând cu data de 10 ianuarie 2020. În acțiunea depusă în acest dosar, Sindie a solicitat anularea documentului, plata salariilor indexate, majorate şi recalculate şi a celorlalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data trecerii sale în rezervă și până la data reintegrării în funcţia deţinută, precum și reintegrarea sa în funcţia deţinută sau într-o funcţie echivalentă, dacă aceasta nu mai există în organigrama instituţiei.

Ea a relatat că s-a încadrat în SRI la data de 1 decembrie 2011, din sursă externă, grad sublocotenent, ”direct la Cabinetul directorului SRI (la acel moment, George Maior n.r.), UM 0102. A fost avansată la termen în gradul de locotenent la data de 31.07.2014 (…), după care, din nou, a fost avansată la termen în gradul de căpitan la data de 31.07.2019 (…) în cadrul U.M. 0862.

Pe tot parcursul celor 8 ani de activitate a obţinut numai calificativul „foarte bine”, iar în decursul anului 2019 a primit 3 luni salariu de excepţie pentru rezultatele excepţionale în activitate (…).” Ea a mai dezvăluit faptul că, pâna în decembrie 2018, şi-a desfăşurat activitatea ca analist de informaţii, iar ”din luna ianuarie 2019 a început să desfăşoare atât activitate de analist de informaţii, cât și de ofiţer operativ în cadrul noului sector în care activam, deşi fisa postului prevedea numai activitate analitică. Având în vedere rezultatele rapide pe care le-a avut în zona operativă și a cercului relaţional deţinut și foarte apreciat de conducerea unităţii în vederea valorificării în activitatea profesionala, a făcut trecerea de la analist de informaţii la ofiţer operativ.”

În procesul de la Curtea de Apel București, Sindie a afirmat că, la un moment dat, ”iniţiativele sale și ale persoanelor pe care le coordona au început să rămână fără răspuns, chiar să deranjeze. Au început să apară disensiuni, sfârşind prin invective si limbaj licenţios din partea şefului direct și chiar a conducerii unităţii. A încercat să îşi continue activitatea fără a scrie vreun raport care sa îi incrimineze pe cei din conducere, solicitând verbal şefului ierarhic superior transferul în cadrul altui birou. Propunerea sa nu a fost acceptată de conducerea unităţii, ba dimpotrivă lucrurile s-au agravat.”

Femeia mai susține că ”În scurt timp a fost anihilată din punct de vedere profesional, fiind transferată în cadrul aceleiaşi unitari militare, pe un alt profil de activitate unde nu avea expertiză, loc considerat „batalion disciplinar”, unde erau transferaţi ofiţerii neagreaţi de conducere. A activat în cadrul acestei noi structuri timp de 5 luni, i s-au trasat foarte puţine sarcini în primă fază, ulterior fiindu-i restricţionată activitatea, motiv de care s-au prevalat pentru a-i reduce sporul de risc de la maximum la o treime, apoi la 0 în ultima luna de activitate, salariul scăzând considerabil. A solicitat o discuţie cu comandantul unităţii de protecţie internă pentru a-i aduce la cunoştinţa situaţia sa, dar în urma discuţiilor nu a mai primit niciun semn.”

Reclamanta a mai declarat că, urmare a stresului, s-a îmbolnăvit și, în aceste condiții, cu dureri, ”a fost supusă testării poligraf, întrebările și abordarea ofiţerului fiind incriminatorii. Întrebările au fost axate majoritatea către zona de scurgere de informaţii clasificate, iar altele legate de viaţa sa personală. Nu i-a fost adus la cunoştinţă rezultatul testării poligraf.”

Ulterior, în cursul lunii decembrie 2019, Sindie ”a scris un raport pentru a purta o discuţie cu directorul SRI (Eduard Hellvig n.r.). Raportul a rămas neaprobat de către conducerea unităţii, iar în data de 9 ianuarie, la ora 12.00 a fost chemată în biroul comandantului și i s-a citit ordinul de trecere în rezervă începând cu a doua zi (10.01.2020), fără a i se motiva nimic, doar faptul ca i-a fost retrasă autorizaţia de acces la informaţii clasificate de către unitatea din cadrul SRI care gestionează acest domeniu.”

La instanță, Sindie ”a apreciat că măsura dispusă împotriva sa este, fără îndoială, discriminatorie, abuzivă şi nefundamentată, neputându-se reține în sarcina sa săvârşirea vreunei abateri disciplinare care să fi avut consecinţe grave, cum de altfel nici nu i s-a adus la cunoştinţă o astfel de abatere.”

În întâmpinarea prezentată de judecători în hotărârea judecătorească, se arată că juriștii SRI au cerut respingerea acțiunii, ca neîntemeiată. Ei au relatat că, inițial, în urma unor verificări, lui Sindie i-a fost acordat aviz pentru acces la informaţii clasificate, aviz a cărui valabilitate urma să expire în anul 2021. În cazul femeii, verificările au fost reluate înainte de expirarea termenului, legea permițând acest lucru „la apariţia unor riscuri de securitate din punct de vedere al compatibilităţii accesului la informaţii clasificate.” Rezultatul acestor verificări a fost că ”cea în cauză nu mai prezintă garanţii de securitate cu privire la corectitudinea în gestionarea informaţiilor clasificate şi la respectarea reglementărilor privind protecţia informaţiilor secrete de stat din domeniul său de activitate, demonstrând prin conduita sa, necinste, incorectitudine.” Drept urmare, avizul i-a fost retras, consecința fiind trecerea în rezervă din oficiu.

Judecătorul a respins acțiunea Corinei Gabriela Sindie după ce, având autorizație de acces la informații secrete, a consultat argumentele SRI din ordinul de trecere în rezervă: ”Cu privire la motivul de nelegalitate decurgând din motivarea sumară a Ordinului de trecere în rezervă, Curtea reţine de asemenea că este neîntemeiat şi va fi respins, având în vedere că din analiza documentului clasificat, al cărui conţinut nu poate fi redat în prezenta hotărâre având în vedere prevederile Legii 182/2002, rezultă că acesta a fost motivat corespunzător cuprinzând motivele de fapt şi de drept care au justificat dispunerea trecerii în rezervă.”

Până în prezent, Sindie nu a contestat decizia Curții de Apel București la instanța superioară. De precizat că, în timpul perioadei de la SRI, Sindie a obținut titlul de doctor la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” și a absolvit cursuri de specializare la Colegiul Național de Apărare din București, Försvarshögskolan – Swedish Defence University și European Security and Defence College (ESDC) din Bruxellles.

La câteva săptămâni după trecerea în rezervă, Corina Sindie și-a găsit un serviciu în sectorul bugetar. O declarație de avere și contul de Linkedin indică faptul că, tot în ianuarie 2020, a devenit consilier la Cabinetul președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică. În prima declarație de avere, aferentă anului fiscal anterior, Sindie a menționat la capitolul venituri suma de 76.229 lei, din partea ”U.M.” fără a menționa calitatea. La AEP, Sindie a precizat pe Linkedin că, printre altele, scria comunicate, organiza conferințele de presă și menținea legătura cu mass-media.

Din decembrie 2021, s-a angajat la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, inițial drept consilier și, apoi, ca expert superior, la această instituție activând și în prezent.
Pe lângă acest post, Sindie este un activ ”holistic coach” – oferă sfaturi de dezvoltare personală, stil de viață, slăbit, etc, postând frecvent pe contul ei de Facebook și participând la multe activități de acest gen, online sau fizic, în România sau în străinătate.

Sursa Foto: Facebook/ Sindie

Din iulie 2021, este asociat în firma Brain Insiders SRL București care activează în domeniul agențiilor de publicitate, iar secundar bifează ”alte activități referitoare la sănătatea umană”.
Una dintre cele mai recente postări de pe Facebook ale Corinei Sindie se referă la masculinitate:

”Săptămâna aceasta vorbim despre masculinitate, putere și sănătate. Esența energiei masculine este acțiunea. Acest lucru își are originea în procesul de gândire, în misiunea și în scopul de a servi.
Pentru a acționa, un bărbat trebuie să decidă. Pentru a decide, el are nevoie de încredere în procesul de luare a deciziilor și în capacitatea de a merge mai departe cu decizia lui. Energia masculină se manifestă prin acțiune, obligații, competiție și putere. Cred că pentru orice bărbat echilibrul interior este foarte important. Când corpul tău este sănătos, te simți bine, ai energie și relații armonioase cu cei din jur, deci implicit o viață împlinită.”



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri