Arma găsită în mașina lui Potra nu era letală, în plus, era și nefuncțională.
Judecătoria Ploiești a dispus marți, 10 decembrie, să-l plaseze în control judiciar pe Horațiu Potra, mercenarul lui Călin Georgescu, cea mai blândă măsură preventivă. Acuzatului i-a fost montată o brățară de monitorizare la gleznă înainte să părăsească sediul Poliției Prahova.
Ce au găsit polițiștii în Mercedesul lui Potra
Dosarul care-l vizează pe șeful mercenarilor, fost luptător în Legiunea Străină, consilier local în Consiliul Local Mediaş, angajat pentru protecția lui Călin Georgescu, a fost preluat duminică, 8 decembrie, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Ancheta a fost deschisă după ce mașina Mercedes în care se aflau Horaţiu Potra şi un tânăr de 22 de ani a fost oprită pe raza judeţului Prahova, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Existau informații că cei doi se îndreptau spre Capitală, „la o întrunire neautorizată” cu potențial pericol pentru ordinea publică.
În automobilul Mercedes clasa G cu care se îndreptau spre București, polițiștii au declarat că au găsit mai multe arme și muniții: un pistol marca UMAREX HDR, cal. 50, seria DC 106666, un dispozitiv de împrăștiere gaze iritant lacrimogene cu aspect de pistol și butelia aferentă cu piper, o bucată articol pirotehnic tip petardă categoria F4 supusă autorizării, un dispozitiv tip box, un topor, cinci cuțite tip briceag, trei cuțite, două lame de cuțit, un baston telescopic, dar și sume de bani: 24.990 de lei, 5.197 de dolari, 200 de coroane cehe, 100 de euro, 560.000 de franci congolezi (n.r. – echivalentul a 900 de lei).
Eroarea procurorului de caz Mihai Mihăilă
În cauză a fost deschis dosar penal, Potra fiind acuzat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, dar și pentru instigare publică, ancheta fiind coordonată de Mihai Mihăilă, un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, delegat în funcția de șef secție Judiciar din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Surse juridice au confirmat pentru Libertatea că procurorul de caz a apreciat în mod eronat că arma pe care Potra o avea în mașină era letală, în realitate fiind vorba despre un pistol cu bile de genul celor folosite în poligoanele pentru airsoft. În plus, pistolul din mașina lui Potra era nefuncțional, au precizat sursele citate.
Procurorul de caz Mihai MihăilăJudecătoarea este fost polițist de la Serviciul Arme și Muniții
Chiar dacă arată ca o armă impunătoare, de calibru mare, pistolul din mașina lui Potra nu face parte din categoria armelor letale (de foc) așa cum prevede legea și poate fi cumpărat la liber, prețul fiind unul modic, de cel mult 100 de euro.
Pentru a justifica pericolul public și implicit arestarea preventivă a mercenarului, procurorul ar fi invocat faptul că arma respectivă „avea potențial letal”.
Dosarul cu propunerea de arestare preventivă pe numele lui Horațiu Potra a ajuns tocmai la judecătoarea Crina Grosu, magistrat care provine din rândurile ofițerilor care au lucrat în cadrul Poliției Române exact la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.
Judecătoarea a putut face diferența între o armă de foc letală și pistolul de tip airsoft nefuncțional descoperit în Mercedesul fostului luptător în legiunea străină.
Comunicatul Judecătoriei PloieștiPotra trebuie să explice de unde are două milioane de euro
Horațiu Potra a părăsit marți, 10 decembrie, în jurul orei 13.00, sediul Judecătoriei Ploiești. Bărbatul a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 7 februarie 2025. Decizia de marți a Judecătoriei Ploiești nu este definitivă, Parchetul Curții de Apel Ploiești urmând să conteste, la Tribunalul Prahova, măsura dispusă de prima instanță.
Surse Libertatea au precizat că, pe tot parcursul anchetei, Potra și-a rezervat dreptul la tăcere, refuzând să facă orice declaraţii în dosarul în care este acuzat de instigare publică şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
La percheziţiile făcute pe 9 decembrie în Bucureşti şi în judeţele Sibiu şi Ilfov, procurorii declară că au găsit sume importante de bani – peste două milioane de euro. Se fac cercetări la acest moment cu privire la proveniența banilor. Potra trebuie să explice acum și de ce nu a trecut această sumă de bani în declarația de avere. Avea obligația să facă acest lucru, dat fiind că este consilier local la Mediaș, județul Sibiu.
Armele (printre care și pistolul încadrat eronat drept armă letală) și banii găsiți în mașina lui Horațiu Potra. Foto: Poliția RomânăCine este procurorul de caz
Potrivit site-ului oficial al Consiliului Superior al Magistraturii, Mihai Mihăilă este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgoviște, fiind delegat în funcția de procuror șef secție judiciară la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești începând cu noiembrie 2023.
Același procuror face ancheta și în alte două cauze cu notorietate la nivel național: dosarul White Tower, în care un dezvoltator imobiliar din Ploiești este acuzat, printre altele, că a vândut apartamente de mai multe ori, având complicitatea unor avocați, notari și funcționari publici.
Cel de-al doilea dosar aflat pe masa procurorului Mihăilă îl vizează pe fostul edil al municipiului Ploiești, Andrei Volosevici. Fostul primar a fost reținut pentru 24 de ore, în data de 25 octombrie, în ultima zi de mandat, sub acuzația de șantaj și purtare abuzivă. Ulterior reținerii, Volosevici a fost plasat în control judiciar, fără ca procurorul să mai ceară mandat de arestare preventivă.
În ședința din 26 noiembrie 2024, Secția de Procurori din cadrul CSM a admis propunerea de prelungire a delegării în funcţia de procuror şef Secţie judiciară în cazul procurorului Mihai Mihăilă.