Potențialul economic și militar al Rusiei ar crește periculos dacă Putin ar cuceri Ucraina
Dacă Rusia ar cuceri întreaga Ucraină, ar fi un cadou pentru Kremlin. Nu vorbim de o victorie politică a Rusiei sau chiar de un triumf militar sub forma accesului la granițele UE. Vorbim despre tot ceea ce ar câștiga Moscova dacă i s-ar permite să preia controlul deplin asupra vecinului său, scrie publicația britanică Telegraph.
O preluare a Ucrainei ar îmbogăți enorm Rusia. Acest nou Kremlin, mai bogat și mai puternic, ar fi bine echipat pentru viitoarele agresiuni și șantaj economic asupra Occidentului. Șantajul cu gazul exercitat de Rusia după invazia la scară largă este un bun indicator a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă Putin își atinge scopul. Consecințele obținerii de către Rusia a controlului deplin asupra Ucrainei nu vor fi resimțite imediat. Ele se vor desfășura pe parcursul anilor și deceniilor, afectând fiecare colț al globului și făcând ravagii în economia globală, sugerează Lilian Bivings în The Telegraph.
Să privim mai întâi pe termen scurt. Impactul imediat în cazul în care Rusia domină întreaga Ucraină ar fi cam așa: Rusia obține controlul deplin asupra porturilor din Marea Neagră ale țării, prin care se exportă cereale care ar putea hrăni 400 de milioane de oameni.
O altă consecință a cuceririi Ucrainei ar fi că Rusia ar avea acces deplin la complexul militar-industrial pe care Ucraina l-a construit în ultimii doi ani. Nu, nu doar arme occidentale, ci și arme pe care Ucraina însăși le dezvoltă. Putin ar avea, de asemenea, acces la activele giganților agricoli și metalurgici din Ucraina - Ucraina este al 20-lea producător de oțel din lume.
În plus, cercetătorii ucraineni estimează că Ucraina are 500.000 de tone de rezerve de litiu - cele mai mari din Europa - care este o componentă critică a vehiculelor electrice. Începutul exploatării miniere a litiului a fost întrerupt de război. Rusia ar putea obține o resursă complet neexploatată pe care o poate folosi.
De asemenea, Rusia ar putea avea acces la rezervele vaste de gaz ale Ucrainei și la patru centrale nucleare. De la începutul invaziei la scară largă, a ocupat deja cea mai mare centrală nucleară din Europa, centrala nucleară Zaporojie. Iar schimbul de electricitate care avea loc între Ucraina și Europa după conectarea rețelei în 2022 și acela ar putea ajunge tot în mâinile Rusiei.
„Fiecare întârziere în furnizarea de ajutor, fiecare kilometru pe care Rusia îl câștigă pe câmpul de luptă în înaintarea sa spre vest aduce Kremlinul mai aproape de această recompensă finală”, conchide Bivings.
Sursa: adevarul.ro