Pot oamenii și șobolanii să trăiască împreună? Controverse legate de proiectul Armaghedon din „Orașul Luminilor“

Pot oamenii și șobolanii să trăiască împreună? Controverse legate de proiectul Armaghedon din „Orașul Luminilor“

Pot oamenii și șobolanii să trăiască împreună? Este ceea ce încearcă să afle liderii orașului Paris. Capitala franceză, ca multe metropole, are o problemă binecunoscută cu rozătoarele.

sobolan

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, formează un comitet pentru a studia „coabitarea” - în ce măsură oamenii și rozătoarele pot trăi împreună - a declarat joi, în timpul unei ședințe a consiliului municipal, unul dintre adjuncții săi, relatează CNN.

Anne Souyris, viceprimarul Parisului însărcinat cu sănătatea publică, a anunțat acest demers ca răspuns la întrebările lui Geoffroy Boulard, șeful districtului 17 al Parisului și membru al partidului de centru-dreapta Republicanii.

Boulard solicitase primăriei să prezinte un plan mai ambițios împotriva înmulțirii șobolanilor în spațiile publice.

El a criticat-o anterior pe Hidalgo, membră a partidului socialist de centru-stânga, pentru că nu a făcut nimic pentru a elimina șobolanii din Paris, inclusiv în timpul grevelor de la începutul acestui an, în urma cărora gunoaiele s-au adunat în tot orașul.

„Prezența șobolanilor la suprafață este dăunătoare pentru calitatea vieții parizienilor”, a declarat Boulard.

Boulard a spus că și-a ridicat întrebarea după ce a dat peste un studiu în curs de desfășurare, Proiectul Armageddon. Misiunea proiectului este de a ajuta orașul să gestioneze populația de șobolani, iar printre obiectivele sale se numără combaterea prejudecăților împotriva șobolanilor pentru a-i ajuta pe parizieni să trăiască mai bine cu ei.

Studiul este finanțat de guvernul francez, deși orașul Paris este partener în cadrul proiectului.

Souyris a explicat că ceea ce se studiază este în ce măsură oamenii și șobolanii pot trăi împreună într-un mod care să fie „cel mai eficient și, în același timp, să se asigure că nu este insuportabil pentru parizieni”.

Deși șobolanii pot răspândi boli, viceprimarul a precizat că șobolanii despre care se discută nu sunt aceiași șobolani negri care pot transmite ciuma, ci alte tipuri de șobolani care transmit boli precum leptospiroza, o boală bacteriană. Souyris a evidențiat, de asemenea, unele dintre acțiunile întreprinse de oraș ca parte a planului său anti-șobolani din 2017, inclusiv investiția în mii de noi coșuri de gunoi pentru a „face șobolanii să se întoarcă în subteran”.

Souyris a declarat ulterior pe Twitter că șobolanii din Paris nu reprezintă un risc „semnificativ” pentru sănătatea publică. Ea a adăugat că a cerut Înaltului Consiliu Francez pentru Sănătate Publică să intervină în dezbatere.

„Avem nevoie de sfaturi științifice, nu de comunicate de presă politice”, a spus ea.

Grupul pentru drepturile animalelor Paris Animaux Zoopolis a salutat demersul orașului.

„Șobolanii sunt prezenți în Paris, ca în toate marile orașe franceze, așa că se pune în mod necesar problema coabitării”, se arată într-o declarație a grupului. „La PAZ, când vorbim despre «coabitare pașnică» cu șobolanii, nu ne referim la a trăi cu ei în casele și apartamentele noastre, ci la a ne asigura că aceste animale nu suferă și că nu suntem deranjați. Din nou, un obiectiv foarte rezonabil!”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”