Postul TV Global News, amendat cu 70.000 de lei. Motivul sancțiunilor CNA

Postul TV Global News, amendat cu 70.000 de lei. Motivul sancțiunilor CNA

Postul Global News a primit două amenzi, în valoare totală de 70.000 de lei. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis , miercuri, aplicarea sancțiunilor, din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale referitoare la Comisia Europeană, la comunitatea LGBTQ şi la vaccinarea împotriva COVID-19.

Emisiune Global News FOTO Facebook/ CNA

Emisiune Global News FOTO Facebook/ CNA

Întrunit în şedinţă, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a reclamaţiilor primite şi a decis în unanimitate, la propunerea Dorinei Rusu, membru CNA, să aplice postului Global News următoarele sancţiuni:

1. o amendă de 50.000 de lei pentru emisiunea „Efect politic” din 28 iunie şi pentru ediţiile din 12, 15, 28 şi 29 iunie ale emisiunii „Ştirea Exactă”, în cadrul cărora au fost încălcate dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, precum şi cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

2. o amendă de 20.000 de lei pentru emisiunile „Starea de veghe” din 1 şi 8 iunie, „Ştirea exactă” din 14 iunie şi „Ştirile Global News” din 16 iunie, pentru modul în care au fost abordate subiectele referitoare la pandemie şi la vaccinarea împotriva COVID-19, printre titlurile afişate figurând cel care atenţiona telespectatorii că „Agenţia Europeană EMA recunoaşte că vaccinurile au cauzat probleme ale fertilităţii la femei”.

La stabilirea sancţiunii, CNA a reţinut şi dezbaterile referitoare la educaţia copiilor pe teme de sexualitate şi homosexualitate, se arată într-un comunicat de presă.

La difuzarea acestor emisiuni, membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, precum şi cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.

Art. 3 (2) din Legea audiovizualului stipulează că "toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului prevede că "(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

Somații publice pentru mai multe posturi TV

De asemenea, CNA a decis sancţionarea cu somaţie publică a posturilor: România TV, Prima TV, Prima Sport 1, Prima Sport 2 şi Cinemaraton, Antena 1, TVR 1 şi TVR 2, Digi 24, Etno TV, Realitatea PLUS.

În aceeaşi şedinţă, CNA a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate pentru spoturile publicitare TV aferente campaniilor de promovare pentru unele suplimente alimentare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...