Postul intermitent cu peste 16 ore de pauză alimentară crește cu 91% riscul de deces cardiovascular
Un studiu efectuat pe peste 20.000 de adulți a constatat că cei care au urmat un program de post intermitent cu limitarea consumului de alimente la mai puțin de opt ore pe zi au avut un risc cu 91% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu un program standard, potrivit American Heart Association .
O popularitate mare o are programul de alimentație 16:8. FOTO Shutterstock
În plus, comparativ mâncatul pe parcursul a 12-16 ore pe zi, limitarea consumului de alimente la mai puțin de opt ore pe zi nu a fost asociată cu o viață mai lungă.
Cercetarea, care a vizat 20.000 de adulți din SUA cu o vârstă medie de 49 de ani, a constatat că persoanele care și-au limitat consumul de alimente pe parcursul a mai puțin de opt ore pe zi au fost mai predispuse să moară din cauza bolilor cardiovasculare, în comparație cu persoanele care au mâncat pe parcursul a 12-16 ore pe zi, potrivit unei cercetări preliminare prezentate la Sesiunile științifice 2024 ale Asociației Americane a Inimii (American Heart Association's Epidemiology and Prevention / Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions 2024, 18- 21 martie, la Chicago), o reuniune la care sunt discutate cele mai recente date științifice privind sănătatea și bunăstarea populației și implicațiile pentru stilul de viață.
Restrângerea timpului zilnic de alimentație/Postul intermitent
Mâncatul cu restricții de timp, un tip de post intermitent, implică limitarea orelor de masă la un anumit număr de ore în fiecare zi, care poate varia între patru și 12 ore în decurs de o zi (în 24 de ore).
O popularitate mare o are programul de alimentație 16:8, în care persoana consumă toate alimentele într-o fereastră de opt ore și postește în restul de 16 ore din fiecare zi.
Unele cercetări anterioare au constatat că alimentația cu restricții de timp îmbunătățește mai multe măsuri de sănătate cardiometabolică, cum ar fi tensiunea arterială, glicemia și nivelul colesterolului.
„Restrângerea timpului zilnic de alimentație la o perioadă scurtă, cum ar fi opt ore pe zi, a câștigat popularitate în ultimii ani ca o modalitate de a pierde în greutate și de a îmbunătăți sănătatea inimii. Cu toate acestea, efectele pe termen lung asupra sănătății ale alimentației cu restricții de timp, inclusiv riscul de deces din orice cauză sau de boli cardiovasculare, sunt necunoscute", a, declarat autorul principal al studiului, Victor Wenze Zhong, doctor în științe, profesor și președinte al departamentului de epidemiologie și biostatistică de la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong din Shanghai, China.
În studiul realizat pe cei 20.000 de adulți din SUA, cercetătorii au investigat potențialul impact pe termen lung asupra sănătății în urma unui plan de alimentație cu restricții de timp de opt ore.
Ei au analizat informațiile despre modelele alimentare ale participanților la anchetele anuale 2003-2018 din cadrul National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) în comparație cu datele despre persoanele care au murit în SUA, din 2003 până în decembrie 2019, din baza de date National Death Index a Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Concluziile la care au ajuns au fost că persoanele care au urmat un model de a mânca toate alimentele pe parcursul a mai puțin de opt ore pe zi au avut un risc cu 91% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Riscul crescut de deces cardiovascular a fost observat, de asemenea, la persoanele cu boli de inimă sau cancer.
În ceea ce privește persoanele cu boli cardiovasculare existente, o durată a alimentației de cel puțin opt ore, dar mai puțin de zece ore pe zi a fost, de asemenea, asociată cu un risc cu 66% mai mare de deces din cauza bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral.
O alimentație limitată în timp nu a redus riscul general de deces
Cercetătorii au mai concluzionat că o alimentație limitată în timp nu a redus riscul general de deces din orice cauză.
În schimb, o durată a alimentației mai mare de 16 ore pe zi a fost asociată cu un risc mai mic de mortalitate prin cancer în rândul persoanelor cu cancer.
„Este esențial ca pacienții, în special cei cu afecțiuni cardiace existente sau cancer, să fie conștienți de asocierea dintre o fereastră de opt ore de alimentație și riscul crescut de deces cardiovascular. Constatările studiului nostru încurajează o abordare mai prudentă și personalizată a recomandărilor alimentare, asigurându-se că acestea sunt aliniate cu starea de sănătate a individului și cu cele mai recente dovezi științifice", a declarat Zhong.
Autorul principal al cercetării a mai spus că „deși studiul a identificat o asociere între o fereastră de 8 ore de alimentație și decesul cardiovascular, acest lucru nu înseamnă că o alimentație restricționată în timp a cauzat decesul cardiovascular".
Participanții la studiu au fost urmăriți pentru o durată medie de opt ani și o durată maximă de 17 ani.
Sursa: adevarul.ro