Poșta Română: Curtea de Apel București a anulat actele administrative ale reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice
Poșta Română informează că a atacat pe cale administrativă actele de control ale reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice - Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară iar Curtea de Apel București a admis acțiunea Poștei Române și a anulat actele administrative, a anunțat, vineri, operatorul poștal, într-un comunicat transmis AGERPRES, ca reacție la o serie de informații apărute în mass-media conform cărora controalele Finanțelor au dezvăluit haosul din bugetele companiilor de stat.
CNPR precizează că la sfârșitul anului 2014 și începutul anului 2015, la nivelul companiei Poșta Română s-a desfășurat un amplu control de către Ministerul Finanțelor Publice — Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară. Activitatea de control a vizat mai multe perioade de timp, având obiective de control diferite, fiind astfel întocmite mai multe rapoarte de inspecție fiscală. Activitatea de control a reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice — Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară a fost înfăptuită în mod abuziv și fără a ține seama de motivațiile, argumentele și înscrisurile doveditoare prezentate de Compania Națională Poșta Română S.A.
În consecință, Poșta Română a formulat plângere penală împotriva organelor de control, acesta fiind înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 și transmisă, ulterior, la Secția 6 Poliție, în vederea efectuării cercetărilor, și de asemenea, a atacat pe cale administrativă actele de control, în acest sens formulându-se dosarul nr. 3964/2/2015, pe rolul Curții de Apel București. Prin hotărârea nr. 3450/21.12.2015, Curtea de Apel București a admis acțiunea Poștei Române și a anulat a anulat actele administrative.
"Insinuarea făcută de jurnalist în titlul materialului, conform căreia în bugetul companiei ar fi "haos", este lipsită de argumente reale și este o interpretare bazată pe date trunchiate, fără a fi confruntate — așa cum cere deontologia profesională — cu opinia și datele companiei incriminate, respectiv ale Poștei Române", notează Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR).
Potrivit sursei citate, toate datele financiare ale Poștei Române sunt auditate, anual, de entități independente și de către instituțiile în drept. Astfel, auditul situațiilor financiare, efectuat de auditori financiari independenți, este un document public, care se regăsește atât pe site-ul Ministerului Finanțelor, cât și pe site-ul Poștei Române. Auditul costurilor și veniturilor se depune la ANCOM. Mai mult, începând cu anul 2012, Poșta Română a fost verificată atât de ANAF, cât și de Corpul de control al primului-ministru și de Curtea de Conturi.
Poșta Română este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP), în proporție de 25%. Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.
AGERPRES