Portretele unor oameni care nu există: un celebru fotograf a recunoscut că este un impostor FOTO

Portretele unor oameni care nu există: un celebru fotograf a recunoscut că este un impostor FOTO

Părea că prezintă portrete uluitoare, însoțite de povești de viață captivante, dar în realitate, oamenii din fotografiile sale...nu există. Este povestea lui Jos Avery, un fotograf devenit celebru pe Instagram, care s-a hotărât să dezvăluie că este un impostor.

Portrete realizate cu AI FOTO Instagram/averyseasonart

Portrete realizate cu AI FOTO Instagram/averyseasonart

Inițial, când era întrebat, fotograful Jos Avery nu dădea prea multe detalii cu privire la secretele din spatele creațiilor sale. Ulterior, el a ajuns departe cu minciuna sa, descriind inclusiv ce tip de cameră a folosit: un Nikon D810 cu 24 - obiectiv de 70 mm, scrie Ars Technica.

Dar vinovăția a început să îi crească odată cu popularitatea de care s-a bucurat. În prezent are peste 32.000 de urmăritori pe Instagram și este în plină ascensiune. Dintre zecile de portete, postate pe pagina sa , doar două sunt reale.

Fotografii generate de inteligența artificială

Fotograful, ajuns acum viral, s-a autodenunțat în fața admiratorilor săi. Acesta a mărturisit că fotografiile sale sunt generate de AI, un trend ce fascinează tot mai tare, inclusiv după apariția chatbot-ului ChatGPT.

[Contul meu de Instagram] a ajuns la aproape 12.000 de urmăritori din octombrie, mai mult decât mă așteptam. Pentru că este locul în care postez portrete generate de inteligență artificială și probabil peste 95% dintre urmăritori nu își dau seama, aș dori să clarific.”, le-a răspuns Avery jurnaliștilor de la Ars Technica, după ce l-au contactat în luna ianuarie.

Avery subliniază că, deși imaginile sale nu sunt fotografii reale, ele necesită totuși multă măiestrie și retușuri pentru a aduce o astfel de aparență. Artistul folosește, mai întâi, Midjourney, un instrument de sinteză a imaginilor bazat pe inteligență artificială. Pentru a edita fotografiile, el folosește Adobe Lightroom și Photoshop.

Este nevoie de o cantitate enormă de efort pentru a prelua elemente generate de inteligență artificială și a crea apoi ceva care arată ca și cum ar fi fost realizat de un fotograf. Procesul creativ depinde încă foarte mult de artist sau fotograf, nu de computer”, spune el.

Fiecare fotografie falsă este însoțită de un nume de impact al personajului creat cum ar fi „Sarah cea Puternică” sau „Richard cel Rezistent”, dar și o poveste fictivă

„Emma s-a uitat pe fereastră, hipnotizată de strada acoperită de zăpadă. Sezonul de iarnă adusese orașului o frumusețe limpede și liniștită, pe care a savurat-o”, a scris Avery în dreptul portretului unei femei ce poartă o glugă acoperită de zăpadă.

Pe lângă fotografii, poveștile par să captiveze urmăritorii. Aceasta a fost o sabie cu două tăișuri pentru artist, întrucât majoritatea fanilor săi nu s-au îndoit niciodată de faptul că fotografiile sale ar putea să nu fie reale. Nu prea a știut cum să dezvăluie adevărul, având în vedere că acesta i-ar fi putut distruge norotietatea la fel de rapid precum a căpătat-o. Inițial un sceptic AI, Avery a devenit un convertit la noua formă de artă.

Sunt sincer în conflict. Scopul meu inițial a fost să păcălesc oamenii pentru a arăta efectele inteligenței artificiale și apoi să scriu un articol despre ea. Dar acum a devenit un mijloc artistic. Părerile mele s-au schimbat.”, a povestit Avery.

Cu Midjourney, oricine poate plăti o taxă de abonament pentru privilegiul de a genera artă din descrieri bazate pe text. Platforma este capabilă de a genera imagini fotorealiste uimitoare care pot păcăli unii oameni, mai ales dacă sunt retușate ulterior.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”