Portret de dictator. Lucruri de știut despre Nicolae Ceaușescu, născut acum 105 ani

Portret de dictator. Lucruri de știut despre Nicolae Ceaușescu, născut acum 105 ani

Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918 la Scornicești iar în perioada când a condus România această dată era considerată zi națională.

Nicolae Ceaușescu a condus România între 1965 și 1989

Nicolae Ceaușescu a condus România între 1965 și 1989

Nicolae Ceaușescu s-a născut la data de 26 ianuarie 1918 în comuna Scorniceşti din judeţul Olt. A fost al treilea copil din cei zece al familiei Andruţă şi Alexandrina Ceauşescu. Avea 12 ani când a plecat de acasă, pentru a se angaja ca ucenic la București.

La vârsta de 15 ani, în 1933, s-a înscris în Uniunea Tineretului Comunist, care funcționa în ilegalitate, fiind condamnat în 1936 la trei ani de închisoare pentru distribuirea de manifeste comuniste. A stat la Doftana 3 ani.

În Uniunea Tinerilor Comuniști a cunoscut-o pe Elena Petrescu, cu care se va căsători în 1945.

Până atunci, în 1940 este din nou arestat și în următorii trei ani va sta în închisoare la Jilava, apoi până la 23 august 1944 mai stă un an de detenţie la Târgu Jiu, acolo unde întâlnește mai mulți lideri ai Partidului Comunist, precum Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Chivu Stoica.

În 1948, Nicolae Ceaușescu a fost ales membru în Marea Adunare Naţională, organism în care va funcționa timp de 41 de ani, până în decembrie 1989, când se desființează MAN. Până în 1965, când a fost ales șef al statului, Nicolae Ceaușescu a mai deținut diverse funcții guvernamentale: adjunct la Ministerul Agriculturii (1949-1950), adjunct la Ministerul Forţelor Armate (1950-1954) cu gradul de general-maior. Cinci ani (31 mai 1950-3 octombrie 1955) a făcut parte din Prezidiul Marii Adunări Naţionale, fiind şi preşedinte al Comisiei pentru politică externă. Pe 19 aprilie 1954, devine membru al Biroului politic şi este ales secretar al Comitetului central al PMR, acest moment marcând intrarea lui Ceauşescu în rândul liderilor partidului.

În 1965, Nicolae Ceauşescu a fost ales prim-secretar al Partidului Muncitoresc Român. Vizitele efectuate în China și Coreea de Nord în 1971 i-au schimbat perspectiva despre conducerea unei țări, astfel că a început să monopolizeze puterea în stat.

Acest lucru avea să se simtă mai profund după 1974, când a fost ales președinte al Republicii Socialiste România.

„În perioada următoare, prin propagandă, a fost creat un adevărat mit în jurul soţilor Ceauşescu. A fost falsificată biografia cuplului şi istoria naţională pentru a ilustra măreţia regimului socialist şi a conducătorului, Ceauşescu considerându-se un personaj istoric pe linia lui Burebista, Decebal şi a domnitorilor medievali. În presă, la radio şi la televiziune, prin intermediul operelor publicate, preaslăvirea cuplului Ceauşescu făcea parte din propaganda specifică amplificării cultului personalităţii. Va conduce cu o mână forte România până în decembrie 1989”, scrie Historia.

Cu o lună înainte de Revoluția din 1989, Ceaușescu a anunțat achitarea completă a datorie externe de către România.

Pe 18 decembrie, Nicolae Ceauşescu pleacă într-o vizită oficială în Iran, dar s-a reîntors de urgență pe 20 decembrie, după reprimarea revoluționarilor de la Timișoara și a pregătit mitingul din 21 decembrie 1989, considerat începutul sfârșitului pentru dictator.

Pe 22 decembrie 1989, poporul la- înlăturat de la putere, prins și judecat la Târgoviște, apoi executat împreună cu Elena Ceaușescu în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 1989.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...