Portalurile de știri care răspândesc știri false generate de inteligența artificială s-au înmulțit

Portalurile de știri care răspândesc știri false generate de inteligența artificială s-au înmulțit

Sute de site-uri ce imită portalurile autentice au apărut în ultimele luni, alimentând o adevărată explozie de relatări false pe orice subiect, de la război la știri despre politicieni. Cercetătorii spun că fenomenul este îngrijorător într-un an cu alegeri cu miză mare în lume.

Cercetătorii au descoperit sute de portaluri de știri generale de IA FOTO SHUTTERSTOCK

Cercetătorii au descoperit sute de portaluri de știri generale de IA FOTO SHUTTERSTOCK

Știrea „Psihiatrul premierului israelian se sinucide” este încă în fruntea listei de articole populare a site-ului Global Village Space, un portal pakistanez, după ce a făcut senzație în lună noiembrie. Știrea conține afirmația lipsită de orice temei că psihiatrul lui Benjamin Nentayahu a lăsat un bilet de adio în care îl învinuiește pe acesta de ceea ce urmează să facă.

O porțiune considerabilă din conținutul portalului online pare compilată din publicații consacrate de știri cu ajutorul inteligenței artificiale, potrivit unei analize a NewsGuard, o organizație de cercetare din SUA care monitorizează dezinformarea.

În urma scanării site-ului în căutare de mesaje de eroare specifice conținutului generat de chatboții IA, NewsGuard a descoperit similarități însemnate între știrea despre psihiatrul lui Netanyahu și o poveste fictivă din 2010 publicată pe un site de satiră.

În plus, analistul McKenzie Sadeghi de la NewsGuard a descoperit că ChatGPT, dezvoltat de OpenAI, a generat un articol similar după ce a primit instrucțiunea să rescrie articolul original pentru publicul larg.

„Creșterea exponențială a știrilor și a surselor de informații generate de inteligența artificială este alarmantă, deoarece aceste site-uri pot fi percepute de utilizatorul mediu drept surse legitime de informații, demne de încredere", a explicat Sadeghi pentru AFP.

Răspândirea propagandei

Apărut pe fondul războiului dus de Netanyahu împotriva militanților Hamas din Fâșia Gaza, articolul generat de IA a ajuns pe platformele de socializare în mai multe limbi, inclusiv în arabă, farsi și franceză.

Câteva site-uri chiar au publicat necrologuri ale „psihiatrului”.

Știrea falsă a fost menționată și la o emisiune din Iran, dușmanul de moarte al Israelului, moderatorul îndemnându-i pe telespectatori să citească articolul integral pe „Global Village Space”.

Site-ul, care a semnalat articolul despre Netanyahu drept o „satiră” abia după ce a fost atenționat, nu a răspuns solicitării AFP de a face comentarii.

NewsGuard a identificat cel puțin 739 de site-uri de „știri” generate de inteligența artificială, în mai multe limbi, care poartă nume generice precum „Ireland Top News”.

Dar chiar și această listă este, probabil, doar cea mai ușor accesibilă, a explicat Darren Linvill, de la Universitatea Clemson.

Experții în dezinformare ai acestei universități au descoperit mai multe site-uri web legate de Rusia care imită știri și promovează propaganda Kremlinului despre războiul din Ucraina înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie.

Printre acestea se numără DC Weekly deținut de John Mark Dougan, un fost pușcaș marin american care a fugit în Rusia. Potrivit NewsGuard, acest portal folosește inteligența artificială pentru a rescrie articole din alte surse, fără a le atribui credit, și publică știri false, de pildă, cum că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cumpărat două iahturi de lux de milioane de dolari cu bani din ajutorul american.

Ilustrând puterea dezinformării create cu ajutorul AI de a influența deciziile politice, unii legislatori americani s-au făcut ecoul acestei narațiuni false în mijlocul unei dezbateri cruciale privind ajutorul acordat Ucrainei.

Camuflajul IA

Conținutul generat de inteligența artificială care se regăsește pe site-uri precum „DC Weekly” ajută „la crearea unui fel de camuflaj” care conferă mai multă credibilitate poveștilor false scrise de oameni, a declarat Linvill pentru AFP.

Aceste site-uri subliniază potențialul instrumentelor de inteligență artificială - chatboturi chiar mai mult decât generatoarele de fotografii și clonatorii de voce - de a amplifica dezinformarea, erodând și mai mult încrederea în mass-media tradițională, spun cercetătorii.

Conținutul lor polarizant, care ar putea stârni agitație și influența convingerile politice, este menit să atragă interesul și să obțină venituri din publicitate.

Modelul de venituri pentru multe dintre aceste site-uri web este publicitatea programatică (achiziționarea și vânzarea automatizată a spațiului publicitar digital - n.red), ceea ce înseamnă că brandurile de top ar putea ajunge să le sprijine neintenționat, în timp ce guvernele ar putea evita să ia măsuri drastice pentru a nu încălca drepturile libertății de exprimare, spun cercetătorii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…