Poroșenko: Ucraina va rămâne un stat unitar, cu o singură limbă oficială
Ucraina va rămâne un stat unitar, iar singura limbă oficială va fi limba ucraineană, a declarat președintele Petro Poroșenko în timpul unei vizite de lucru întreprinse marți la Harkov, regiune din estul Ucrainei aflată sub controlul autorităților de la Kiev, relatează agenția de presă Unian.
'Ucraina nu va fi un stat federal, ci unul unitar. Alegerea europeană nu poate fi obiect de discuție, iar singura limbă oficială va fi ucraineană', a reiterat Poroșenko, potrivit căruia 85% dintre ucraineni subscriu la această idee.
Liderul de la Kiev s-a declarat convins că aceasta este și opțiunea majorității ucrainenilor, de aceea ar putea chiar să organizeze un referendum în respectiva chestiune.
Într-o întâlnire pe care a avut-o tot marți cu o delegație a Comisiei de la Veneția, Poroșenko a afirmat că țara sa merge pe calea reformelor și a descentralizării.
Ucraina este dispusă să respecte acordurile de pace de la Minsk și armistițiul, dar, în același timp, ea își întărește armata și suplimentează efectivele trimise în estul țării, a afirmat șeful statului ucrainean.
Aceste acorduri conțin cerințe foarte clare privind încetarea focului, eliberarea tuturor ostaticilor, impermeabilizarea graniței, retragerea tuturor trupelor străine și a mercenarilor și alegeri locale în conformitate cu legislația ucraineană, a adăugat el, indicând că astfel de negocieri sunt posibile numai dacă Ucraina are o armată puternică, capabilă să apere țara.
Conflictul din Donbas s-ar putea extinde și în regiunea Harkov, a avertizat, totodată, președintele Petro Poroșenko, cerând populației locale să rămână vigilentă în fața unei astfel de amenințări.
'Dușmanul nostru plănuia — și încă mai plănuiește — prin rețeaua sa extinsă de agenți să 'incendieze' Harkovul, să aducă aici aceleași nenorociri și suferințe care s-au abătut asupra locuitorilor Donbasului', a spus șeful statului, accentuând că toate forțele politice din Harkov susțin integritatea și unitatea Ucrainei, în pofida diferențelor ideologice.
El a mai spus că nimeni nu va atenta vreodată la dreptul ucrainenilor de a vorbi limba care le convine mai mult, inclusiv limba rusă.
Abrogarea legii privind principiile politicii de stat în legătură cu limbile minorităților (adoptată în iulie 2012) de către Rada Supremă (parlamentul unicameral) în februarie, imediat după înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici de la putere, a alimentat tensiunile separatiste din estul Ucrainei, scena unui conflict armat din luna aprilie între trupele guvernamentale și insurgenții proruși. Președintele interimar de la acea vreme, Oleksandr Turcinov, nu a promulgat abrogarea acestei legi, în virtutea căreia limba română avea statut de limbă regională în zonele în care etnicii români erau o comunitate suficient de mare. AGERPRES